Deprem Anında Ne Yapmalıyız?
Öncellikle deprem anında neler yapılması ile ilgili kısa bir bilgi verip sonra deprem çantasında neler olmalı sorusunu yanıtlayalım.Şuan depremleri günler veya saatler önceden haber verebilecek bir teknolojimiz olmadığı için her an deprem olabilme ihtimaline karşın her zaman hazırlıklı olmalıyız.
1 İlk olarak panik yapmadan sağlam masa yanları veya sallanmayan, sağlam mobilya yanlarına geçip cenin pozisyonu almak hayatta kalma şansını arttırır.
2 Sarsıntı bitene kadar güvenli bölgeyi terk etmeyin.
3 En çok ve sık yapılan hata balkona ve merdivenlere koşmaktır. evlerin en güvensiz ve ilk yıkılan yerleri buralardır, bu hataya düşmeyin.
4 Eğer giriş katta yada ikinci katta oturmuyorsanız balkondan veya camdan atlamayın. Birçok depremde ev yıkılmıyor ama buralardan atlayanlar ölüyor veya yaralanıyor.
5 Deprem bittikten sonra merdivenler sağlamsa merdiven kullanın kesinlikle asansöre binmeyin .
6 Açık alanda bir yerlerdeyseniz muhakkak yapılardan binalardan uzaklaşmaya çalışın özellikle kafanıza dikkat.
Türkiye deprem kuşağında bir bölge ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekli. Bu nedenle neler yapılması gerektiğini iyice öğrenip en az zararla çıkılması gereklidir.
Deprem Çantası İçerisinde Bulunması Gerekenler
- Su
- Fener ve yedek pilleri.
- Radyo ve pilleri
- Size enerji verecek yiyecekler (çikolata,konserve v.s)
- Sürekli kullanmak zorunda olduğunuz ve size gerekebilecek ilaçlar
- Çakı- çok amaçlı olanlardan
- Düdük- çelik olması daha iyi
- Kalem-kağıt
- Önemli adres ve telefonların yazdığı bir not defteri
- Çöp poşeti ve bant yağmurluk
- Tuvalet kağıdı ve bir iki parça giysi
- Ufak da olsa bir ilk yardım çantası
- Bir miktar parada koyabilirsiniz
- Eski telefonlardan bir tane koyabilirsiniz.
Tabi bu saydıklarımız kişiden kişiye değişebilir. Küçük çocuğunuz veya bebeğiniz varsa ona göre ekleme yapabilirsiniz.
Yaz ile kış arasında çantaya ekleme çıkarma yapabilirsiniz.
48 Yorum
Ülkemiz zaten bir deprem kuşağı içinde,bu açıdan bunlar çok önemli bilgiler bence..Elinize sağlık..✔😊
YanıtlayınSilAynen öyle bu yazımdan 2 gün sonra da yalova tarafında deprem oldu .
YanıtlayınSilBen bu konuda bir hayli temkinliyim. O büyük depremi yaşadıktan sonra sürekli evde hazır, kolayda bulunan bir çanta tutarım. Tabii o çantayı alıp çıkmak kısmet olur mu bilmezsin. Ama yinede de temkinli olmakta yarar var. Önemli bir konu bu, değindiğiniz için teşekkürler.
YanıtlayınSilGülhan hanım biz hazırlıklı olalım takdir tabiki Allahın değerli yorumlarınız için ben teşekkür ederim
YanıtlayınSilDeprem çantası hazırda bulunması şart oldu. Ülkemizin deprem kuşağında olduğu bir gerçek. Perşembe sabahı Yalova Merkez, 4,4 büyüklüğünde deprem Bursa'da bizi beşik gibi salladı. Allah bizlere büyük felaketler yaşatmasın. Deprem hakkında verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
YanıtlayınSilBende Darıca dayım bende bayağı hissettim.1999 u da gören ve yaşayan deprem de uyanık olan biri olarak herkes tedbirini alsın diyorum başka bir şey demiyorum.
YanıtlayınSilBöylesine önemli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim... Takibe aldım bana da beklerim...Selam ve Dua ile...
YanıtlayınSilAleykümselam rica ederim tabi ki uğrarım.
YanıtlayınSilthx for sharing.
YanıtlayınSilI thank you very kindly.
Sil1999 depremini yaşamış biri olarak yazdıklarınızın ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Deprem öldürmez alınmayan önlemler, panik ve bilinçsizlik öldürür.
YanıtlayınSilAllah bir daha öyle bir acı yaşatmasın her zaman herşeye hazırlı olmamız lazım teşekkürler.
SilBugüne kadar hiç yaşamadım umarım bundan sonra da yaşamam hatta hiçbirimiz yaşamayız inşallah.
YanıtlayınSilUMArım öyle olur fakat biz yinede tedbirimizi alalım saygılar sevgiler.
Sil1999 depreminden sonra bu konularda uzmanlaşmıştık, lakin deprem kendini unutturuyor.Unutturduğu zamanda vurur, derler. Hatırlatma için teşekkürler.Allah korkutmasın.
YanıtlayınSilAmin teşekkürler .
YanıtlayınSilDeprem anında ne yapacağımızdan çok, sağlıklı binalar inşa etsek aslında depremden Allah'ın izniyle sağlıkla çıkacağız ama maalesef güya deprem yönetmeliğine uygun binalarda canlar gidiyor.
YanıtlayınSilİnsanların menfatleri çıkarları daha önemli heral de o yüzden.
YanıtlayınSilayy deprem demee amaniin istanbulda yaşamak zor işteğğğ :)
YanıtlayınSilTamam demem ama sen yinede hazırlıklı ol saygılar
SilSize bir sır vereyim en çok korktuğum şeydir deprem 🙈
YanıtlayınSilAslında korkum deprem değilde yeraltında havasız kalmak
Deprem çantamızı ihmal etmeyelim teşekkür ederim
seyhan hanım havasız kalırsanız korkunuz uzun sürmez :) tedbirimizi alalım takdir Allahın tabi saygılar ben teşekkür ederim.
SilDeprem çantası içinde olması gerekenler konusu hayati derecede önemli bir konu. Bilgilerimizi tazeledik. Teşekkür ederiz.
YanıtlayınSilEvet özellikle de ülkemizde önem arz etmekte saygılar.
SilÜlkemiz zaten her gün beşik gibi sallanıyor bu açıdan bunlar çok önemli bilgiler bence hatırlattığınız teşekkürler
YanıtlayınSilBiz teşekkür ederiz saygılar.
SilKızım bu konuda çok duyarlı ara ara hazırlıyor kendince.
YanıtlayınSilne güzel özellikle gençlerin bu konularda daha hassas olmaları kızınıza ve size sevgiler saygılar.
SilKızımla kendim için çok teferruatlı bir deprem çantası hazırladım. İçerisinde yok yok. Her yıl tarihi geçen ürünleri yeniliyorum. 1999 depremini yaşayan biri olarak herkese tavsiyem bir çanta hazırlamaları. Ama yayıntı oluyor diye bazalarınızın altına kaldırmayın
YanıtlayınSilher zaman kolay bir şekilde alınabilecek yerde olmalı ve bilinçli olmakta güzel teşekkür ederiz.
SilUmarım hiç ihtiyacımız olmaz ama hazırlıklı olmamızda büyük fayda var. Teşekkürler paylaşımınız için.
YanıtlayınSilRica ederim Tabiki de her zaman her şeye hazırlıklı olmak gerekli saygılar.
SilHocam çok onemli bir konuya deginmissiniz tsk ederim. Kolay gelsin
YanıtlayınSilben teşekkür ederim saygılar.
SilDeprem bolgesindeyiz ve bilincsisiz bu konuya onem verdiginiz için teşekkürler
YanıtlayınSilben teşekkür ederim önlemimizi almamız şart saygılar.
SilDeprem esnasında çanta aklıma gelirmiydi bilemiyorum ama hazırlıklı olmak şart.
YanıtlayınSilSiz tedbirinizi alın takdir Allah'tan saygılar.
SilTeşekkür ederiz faydalı bilgiler.
YanıtlayınSilHer etkinlikte başka yazıları inceliyorum. Gelecek etkinliklere de katılmanız dileğiyle.
Umarım fayda sağlar teşekkürler.
SilDeprem Çantasına Neler Koyacağımız Çok İyi Bir Şekilde Anlatılmış Teşekkürler.
YanıtlayınSilBiz teşekkür ederiz saygılar.
SilDeprem riski cok yüksek bir ülkeyiz ama buna rağmen hâlâ bu bilgilere sahip olmayıp, hatta dikkate bile almayan insanlarımız var. Umarım bu onemli yazıyı herkes okuyup bilinçlenir.
YanıtlayınSilEvet deprem kuşağında bir ülkeyiz bireysel ve genel tüm önlemler alınamalı umarım yazımız faydalı olur teşekkürler.
SilHayatımızın gerçeğiyle,dün gene yüzleştik.Hafife alınmaması gereken bir konu.
YanıtlayınSilAynen hem hiç hafife alınmaması gerekir saygılar.
SilYazınız çok mükemmel dün denizli de hissettik depremi ülkemiz fay hatları içinde bulunuyor
YanıtlayınSilÇok dikkatli olmak ve mümkün mertebe tedbirli olmalıyız teşekkürler.
Sil