yasama dair

Sokak Hayvanları İçin Kış Aylarında Neler Yapabiliriz



Artık bir çok bölgede havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sokakta yaşayan birçok hayvanın temel yaşam ihtiyaçları da artmaya başladı. Bu nedenle biz de bu konuda farkındalık yaratmak adına “kışın sokak hayvanları için neler yapabiliriz” diye araştırıp, detayları sizlerle paylaşmak istedik. Elbette so
ğuk havalarda hayvanlar için yapılabilecekler mevcut. Yeter ki bu konuda istekli olalım ve onların da tıpkı bizler gibi doğanın evlatları olduğunu aklımızdan çıkarmayalım… 


Kışın Sokak Hayvanları İçin Yapılabilecekler

Soğuk havalar çoğu zaman sokak hayvanları için yiyecek, içecek ve barınma konusunda ekstra zorluk anlamına gelir. Böylesi zamanlarda kürklü dostlarımızı unutmamalı ve her birimizin “sokak hayvanları için kışın neler yapabilirim” diye düşünmesi gerekir. Bu konuda yapılabilecekler için birkaç faydalı önerimiz var…

Barınaklara Yardımcı Olun

Sokak Hayvanları İçin Kış Aylarında Neler Yapabiliriz


Barınakta yaşayan hayvanları asla unutmayın. Zaman zaman barınaklara destek olarak sevimli dostlarımızın daha iyi şartlarda barınmalarına yardımcı olabiliriz. Mesela, evimizde kullanmadığımız battaniye, giysi, yatak gibi malzemeler ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünlerle barınaklara destek olabiliriz.


Görmezden Gelmeyin


Hayvanlar, özellikle soğuk aylarda yemek bulmakta ya da ısınacak bir yer bulmakta zorlanabilirler. Hasta olunca da kolay kolay atlatamazlar. 


Herkes evinde hayvan beslemek için gerekli koşullara sahip olmayabilir, ancak böyle durumlarda sokak hayvanlarının tedavisi ve barınması için size ücretsiz olarak yardımcı olabilecek bir çok kurum var. Bu kurumlarla iletişime geçip durumdan haberdar ederseniz, en kısa sürede destek ulaşacaktır.


Sokak Hayvanları İçin Yemek ve Su Bırakın


Hayvanlar da insanlar gibi sadece kış aylarında değil her zaman iyi beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Kışın soğuktan korunmak için vücut daha fazla kalori yakarak ısı sağlar. Bu da daha fazla enerjiye, dolayısıyla daha fazla gıdaya ihtiyaç olduğu anlamına gelir. 


Bir de su kaynaklarının soğuk havada buza dönmesi durumu söz konusu. Yani sokakta yaşayan hayvanların hem yiyecek hem de su gibi hayati ihtiyaçlarını karşılamaları kışın çok daha zordur.


Malum, her taraf artık beton yığını ve hayvanlar beslenecek ve barınacak yer bulmakta zorlanıyor. Bizler en azından belli yerlere su ve yiyecekler bırakarak bu hayvanların hayatını biraz daha kolaylaştırabiliriz. 


Özel olarak mama almamıza da gerek yok, sadece soframızdan artanları bile onlar için ayırsak, inanın çok büyük bir faydamız dokunur. Ayrıca, bu konuyla ilgili kasap ve restoranlarla da görüşebilir, daha fazla destek toplayabilirsiniz. 


Soğuktan Korunmaları İçin Kulübe Yapın


Özellikle barınma kışın hayvanlar için en büyük problem. Çünkü kışın daha çok ıslanıyor daha çok üşüyorlar. Onlar için Eski tahtalardan veya kartonlardan ufak kulübeler yapılarak uygun yerlere bırakılabilir. Kulübenin kapısını ortadan değil de yan taraftan açarsanız ve kulübenin üzerine naylon muşamba örterseniz, bu şekilde hem rüzgar engellenir hem de kulübenin yağıştan etkilenmesi önlenir. 


Ayrıca kulübenin içine saman koymanız hayvanın daha kolay ısınmasını sağlar (yorgan, kilim, battaniye gibi malzemeler ıslanıp donabileceği için bunları kullanmaktan kaçının.)


 Kışın Kuşları da unutmayalım 


Kuşlar için cam kenarlarına, balkon köşelerine yemler, sular bırakılabilir. “Ben balkonum da kuş istemiyorum” diyorsanız, ağaç dallarına ekmek batırılabilir ya da pet şişelerden yemlik ve suluk yapıp ağaçlara asabilirsiniz.


Araba Kaputunu Kontrol Edin

motor kaputuna saklanan hayvanlar


Yeni park etmiş arabaların motor bölümleri veya motora yakın olan kısımları sokak hayvanlarının kendilerini soğuktan korumak için sığındıkları sıcak ve kuru yerlerdir. Bu sıcak bölmelere sığınan kedi, köpek veya diğer hayvanlar çoğu zaman dikkatsizlik sebebiyle ciddi şekilde yaralanırlar. 


Bu nedenle özellikle soğuk havalarda arabanızı çalıştırmadan önce mutlaka kaputu, lastiklerin üstünü ve arabanın altını kontrol etmeyi unutmayın!


Kış genel olarak herkes için zordur, ancak sokak hayvanları için çok daha zordur. Maruz kalmak istemediğiniz şeylere hayvanların da maruz kalmasına izin vermeyin ve elinizden geleni asla esirgemeyin…

Bu yazıda “kışın sokak hayvanları için neler yapılabilir” konusuna değindik. Sizler de bu konuda neler yapılabileceğine dair fikirlerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca yazıyı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak başkalarının da bu konuda bilinçlenmesine yardımcı olabilirsiniz…


Tavsiye yazı- İyi Bir Geleceğin Anahtarı Çocuklara Yatırım Yapmaktır!

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

198 Yorum

  1. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben de balkonumda 2 kedi besliyorum. Bazen biri gelir diğeri olmaz. Bazen iki de gelir. Gelip camın önünde bir şey vermem için bekler. Kabına yiyecekleri koyunca önce teşekkür eder gibi yüzüme bakar sonra yiyeceğe yaklaşıp bir daha bakar. Sonuçta onlarda bizim gibi can taşıyor.😊💕

  2. Merhaba, evimizde üç kedimiz var ve bütün hayvanları seviyoruz. Arabada kedi-köpek yemi taşıyor ve gördüğümüz yerlerde taşıdığımız kaplarda önlerine koyuyoruz. Allah razı olsun böyle düşündüğünüz ve farkındalık yaratma çabanız için…

  3. Eve alma imkanım benim de yok.Hayvanları sahiplenip sonra da sokağa atmak da ayrı bir sorun bence.. Her köşe başında battaniyeler arasında hayvanlar görüyorum. İyi insanlar iyi ki var. Merhamet başka bir şey.

  4. Taşındığım yeni semtte az biraz kedi var yazın yemek vere vere alıştılar şimdi kışın balkonda yatıp kalkıyor her gece aynı saatte geliyor yemek yiyor yatıyor nasıl tatlılar ama bizler bu duygu içindeyken sırf evine balkonuna gelmesin diye kediyi tekmeleyen insan var yazık!… Selam ve Dua ile …

  5. Çok güzel şeylerden bahsetmişsiniz. Ama öncelikle lütfen bir evcil hayvan edinirken sorumluluğunu alıp alamayacaklarını iyice ölçüp tartsın herkes. Her yer terk edilmiş hayvanlarla dolu. Çok üzücü.

  6. Bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ancak bu yeterli olmuyor tabi. Bence yetkililer bu duruma el atmalı. O kadar çok sokakta hayvan varki. Zavallıcıklar su buz gibi havada üşüyorlar. Gidecek sığınacak yerleri yok çünkü.

  7. Bu soğuk günlerde özellikle araçlarımızın altını, tekerlekleri kontrol etmek çok önemli. Onlara en azından kartondan evler yapabiliriz ki soğukta kalmasınlar. Çok anlamlı bir paylaşım olmuş. Çok teşekkürler.

  8. Sokak hayvanları için kış/yaz farketmeden kaplarda su koyar, yiyecek bırakırım. Kuşlar için de cam kenarlarına yiyecek ve su koyarım. Duyarlılığınız için teşekkürler Engin Bey. Farkındalık yaratan güzel makaleniz için de ayrıca teşekkürler.

  9. Duyarlılığınızdan dolayı sizi kutlarım. Herkesin hayvanlara karşı duyarlı ve hassas olmasını diliyorum. Ben de elimden geldiğince kedi ve köpeklere yemek vermeye çalışıyorum. Emeğinize sağlık 🤗

  10. bizim sokakta var pisiler ve köpekler sağolsun bizim mahalle duyarli hic aç kalmıyorlar ve çoğu yerde hep kedi evleri filan var bende ellimden geldiğince yemek veriyorum bu kış günlerinde. güzel dostlarımızı unutmayalim çok güzel bir farkındalık olmuş gerçekten emeğinize yüreğinize sağlık sevgiler

  11. Bir tek hayvanın bir öğününe bile faydamız olsa ne mutlu çocuklarımıza küçükten hayvan sevgisi aşılarsak ileride daha çok hayvan sevgisi olur diye düşünüyorum teşekkürler Gülhan hanım

  12. Kışın ve yazın sokak canları için mama ve su veriyorum her zaman. Herkesten bu duyarlılığı beklemek mümkün değil. Eğer herkes duyarlı olsa, dünya bu halde olmazdı bugün. Bu duyarlılığa sahip olmayanlardan tek istediğimiz, hayvanların beslenmesine engel olmasınlar yeter. Mama ve su kaplarını tekmelemesinler. Hayvanlara konulan battaniyeleri atmasınlar. Gerçekten yararlı bir paylaşım yapmışsınız ama anlayana tabii…

  13. Benim evimdeki kuzum çilek bile bütün gün klimanın altında yatıyor. Birde sokaktaki dostlarımızın halini düşünemiyorum gerçekten çok soguk. Görmediğimiz kaç kedi köpek belkide donarak ölüyor 😔😔

  14. Evet en çok kızdığım şeylerden biri de budur çocuğu 1-2 gün mutlu olsun diye veya birilerine gösteriş olsun diye hayvan alıp sonra ben bakamıyorum diye sokağa atanlar pirana alıp büyünce göllere atanlar çok büyük bir günah işlediklerinin farkına ne zaman varacaklar bilmiyorum.

  15. Yazınızı okuyunca,geçen sabah kapımızın dibine gelip miyavlayarak kapıyı bile zar zor açmama sebep olan kedi geldi. Apartmana girmiş kapı açık kalınca ikinci kata çıkıp birde burnunu dayamıştı açtığım an eve girecekti, ekmek verdim yemedi muhtemelen soğuktan kaçmış. İnsana bile değer veremeyen bir Dünya'ya inat, bu canlılara hassaslık göstermek ayrı bir öneme sahip. Önemli bir konu yazınız için teşekkürler.

  16. ah kıyamam ben o canlara ben de evimde kedi besliyorum sokaktakilere de elim değdiğince yardımcı olmaya çalışıyorum…bu karda kışta sokaklarda evsiz barksız yurtsuz dünyada ve ülkemiz de 1 tanecik bile insan ve hayvanın kalmadığı bir gün gelecek mi acaba..

  17. Çok faydalı bir paylaşım olmuş duyarlılığınız takdire şayan keşke sayılarımız çoğalsa.. Diğer ihtiyaç sahiplerini de düşünebilsek onlara yardımcı olmak adına tutarlı bir şeyler yapabilsek..

  18. Teşekkür ederim Funda hanım sırf blogum da bir yazı olsun diye yazılmış bir yaz değil özellikle bu aylarda hayvanlarımızı daha çok düşünelim diye yazılmış ve mümkün olduğunca duyurmaya çalıştığım bir yazı umarım çok kişiye ulaşır sizlerin sayesin de ziyaretiniz için teşekkür ederim sevgiler saygılar bizden.

  19. Son zamanlarda sizin gibi duyarlı insanlar sayesinde sokak hayvanlarına sahip çıkanların sayısı katlanarak artıyor. Eskiden çok az insan özellikle kış aylarında sokak hayvanları için duyarlı hareket ediyordu. Şimdi ise gerek bloggerlar gerekse sosyal medya kullanan hayvanseverler sayesinde toplumda bir bilinçlenme yaşanıyor.

  20. Çok benciliz. Maalesef unutabiliyoruz bu canlıları. Ancak şunu söylemeliyim bizden önce yetkililerin bir şeyler yapması lazım. Maalesef halk olarak imkanlarımız kısıtlı. Ancak elimizden geldiği kadar da bir şeyler yapmamız lazım. Teşekkürler bu güzel yazı için 🙂

  21. Tabiki yetkililer daha çok çaba göstermeli ama ufak bir şey anlatayım geçen haftaydı sanırım yaralı bir köpek gördük saat akşam sekiz belediyeyi aradık 25 dk sonra belediyeni sokak hayvanları ilgili bir ekip aldı köpeği bende akşam o saatte bile yardımcı oldularsa çokta haklarını yemeyim saolun.

  22. Avusturyada sokak hayvani pek yok ama biz kisin kuslara cekirdek koyariz. Sincaplar fibdik ceviz herseyi yer yer bahcelerde. Geyikler de meyve bahcemizden elmalari tirtikliyorlar 😂

  23. Duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Özellikle, kar yağdığında, tüylerini kabartıp, boyunlarını kısıp, pencere kenarına konan kuşlar derinden etkiler beni. Doğru söylüyorsunuz, elimizden geldiğince yardımcı olmak gerek.

  24. İnsanoğlu bencildir… Diğer canlıların yaşam alanını işgal edip onları yok saymakta çok marifetliyizdir… Esasen hayvanlara borçluyuz, onlarla ilgilenmek boynumuzun borcu.

  25. Ya ne kadar güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Üniversitedeyken yaptığımız kulübeleri alıp evlerine götüren insanlarla karşılaşıyordum. Bence iyilik kazanacak. Duyarlılığınız için teşekkürler… 🙂

  26. Bende evde besleyemiyorum belki ama balkona ekmek kırıntıları koyuyorum kuşlar gelip yiyor elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz Engin bey.

  27. Ay sonunda anlayabildiğim bir yazı:))biz camın önüne her sabah yem koyuyoruz kuşlar için yaklaşık 3 4 çuval yem kışı geçirtiyor onlara havalar ısındımı asla gelmezler zaten bizim yüzlerce kuşumuz var:))

  28. çok üzülüyorum ben de onlara bizim sokaktakiler çok şanslı hepsine kutucuklar yaptık mamalarını suyunu eksik etmiyoruz maşallah kedilerimiz yiyip içip gep gep gerinip ürüyüp duruyorlar zaten…pek köpeğimiz yok sanırım belediyemiz kısırlaştırma işini iyi beceriyorlar….

  29. Bu konuda belediyemiz çok güzel çalışıyor. Her yerde kedi ve köpek kulübesi yapıyor. Onların battaniye , mama ihtiyacını karşılıyor. Hatta köpek kulübesine bir yazı asmışlar. Rejimdeyim artık mama getirmeyin diye. Kızımla güldük. Elimizden geldiği kadar bu konuda birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Emeğinize sağlık, kutlarım duyarlılığınız için. Sevgiler.

  30. Ancak bu kadar güzel ve etkileyici anlatılabilirdi Ece ablacığım. Harikasınız. İnşallah bu konularda daha duyarlı, istekli ve dikkatli olmayı başarabiliriz :))

  31. Kış aylarında havalar soguk oldugu için bahçemizde Bi kaç kulube yaptım ufak tefek kedilerin sığacagı ayrıca odunlukta bir yer yaptım battineye halı serdim kediler orda yavruluyor yemeginide oraya getiriyorum kedinin hayvansever olmak insanı huzurlu yapıyor gerçekten

  32. Her zaman sokakta yaşayan hayvanlar için bir kaba artan yemekleri başka bir kaba da su koyup bahçeye bırakıyorum.Ama herkes böyle duyarlı değil en azından saygılı olmayı becerseler keşke.Ankara'daki olayları görünce baya üzüldüm.

  33. Kış aylarında aşırı soğuklarda yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için, yüksek enerji veren mama dağıtımı yapılıyor. Kent merkezinin yanı sıra; nüfusu azalan turistik ilçelerde de can dostların beslenmesi unutulmuyor. İZMİR'DE SOKAK HAYVANLARINA GEREKEN ÖZVERİDE BULUNULUYOR.

  34. Onları bu soğuk havalarda düşünüp bu güzel yazıyı yayımladığınız ve hatirlattiginiz için teşekkür ederiz. Onlara yardım en başta insanlık görevimiz olmasi gerek, elimizden geleni yapmak lazım.

  35. arabada yemek taşıyorum. Bir de karton kutular taşıyorum. Onlara her fırsatta yardımcı olmaya çalışıyorum. Sokakta kediler gördüğümde apartmana alıyorum (komşularım duymasın )

  36. Hırkasında uyuyan kediyi rahatsız etmemek için hırkasını kesen bir peygamberin ümmet-i olarak daha duyarlı merhametli olmak gerekir.cok önemli bir konu kaleme almışsınız. Teşekkür ederim

  37. Evet şükür ki o ümmetteniz ama yeterince konuya önemvermiyoruz gibi geliyor bana özellikle de bu soğuk havalarda daha çok bu konu üzerine eğilmeliyiz saygılar.

  38. Evet geçen sen yazdığım bir yazı ama bu senede küçük dostlarımıza faydası olması açısından yenilemek istedim ne kadar çok hayvan dostumuza faydası olursa o kadar iyi bizim için teşekkürler.

  39. Çok teşekkür ederim bu soğuk dönemler de en çok yardıma ihtiyaçları duydukları zaman olduğu için konuyu gündem de tutmaya çalışıyorum

  40. Evet keşke yapabilseler ben evim yan tarafına bir tane koydum ama herkes yapmadıktan sonra çokta bir faydası olmuyor diğerleri için teşekkürler.

  41. Sokaktaki hayvanlara bir kap su ve mama koysak bile yeterli. en ucuz mama zaten 15 kgsi 50 tl kimse 50 tl ile zarara girmez ama o hayvanlar 50 tl ile 1 ay beslenebilir.

  42. Öncelikle sizi kutlamak istiyorum çok faydalı bir paylaşım olmuş. Bizim belediye bu konuda çok takdire şayan bir şekilde çalışıyor. Pek çok yerde köpek kulübesi, kedi evleri var. İnsanımız da çok duyarlı. Dışarı çıktığımda izliyorum seviyorlar hayvanları. Adım başı mama ve su görüyorum çok mutlu oluyorum. Ayrıca evde bir kedimiz bir de muhabbet kuşumuz var. Yaklaşık 5-6 yıldır birlikte yaşıyoruz. Hepimiz çok seviyoruz onları. Ayrıca uzun yıllardır balkonuma bulgur ve su koyarım günde en az 2-3 sefer kuşlar alışık gelirler yiyip giderler. Eğer yoksa mutfak penceresine gelir bakarlar. Sitede de duyarlı komşularım var. Bahçede su ve mamalar var her yerde. Bu anlamda ben mutluyum ve onlar için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Yapabileceğim başka bir şey varsa da çekinmem..

  43. Çok teşekkür ederim herşey küçük dostlarımız için evet özellikle bu konuda belediyeler resmi makamlar ve sosyal örgütlerin destek olması çok önemli sizde çok güzel şeyler yapmışsınız ve yapıyorsunuz yüreğinize sağlık

  44. Evet her yönden düşünerek yazmaya çalıştık elimizden geldiğince imkanlar dahilinde ne gerekiyorsa yapalım teşvik edelim teşekkürler.

  45. İki tane muhabbet kuşu besliyorum, her gün yemlerini değiştirirken camımızın önüne gelen güvercinleri de unutmayıp ekmek koyuyorum onlara da. Ağzı var dili yok hayvanların biz insanların yardımlarına ihtiyaçları var.

  46. Kar geliyor, soğuklar şubat ayında daha da kendini hissetirecek. Sokak hayvanlarını anlamak için birazcık soğukta beklemek yeterli. Görseller de çok iyi seçilmiş, sıcak bir yer bulmak için arabaların altına sığınan hayvanlara da dikkat etmek, korumak gerek.

  47. Zamanla hızlanırsın sıkıntı yok diğer yazıları da daha dikkatli inceleyeğim teşekkürler sokak hayvanları ile ilgili güzel yorumunuz için 🙂

  48. Bezen öyle dalıyoruz ki hayata sanki hayatta tek yaşayan canlı biziz. Bunun için evimin bahçesine kuşlar ve kediler için kaplarda yemek bırakıyorum ama biliyorum daha fazlası gerekli. Bunu da sayfanızdan okudum. Teşekkürler.

  49. Çok güzel ve çok önemli bir konuya değinmişsiniz.. Umarım herkes bu canlılarımız icin birşeyler yapabilir.. Evimizin önüne 1 kap su 1 kap mama bile bırakmak onlar için çok iyi olacaktir

  50. Öncelikle duyarlılığınız için gönülden teşekkür edeirm.
    Aslında insan olarak herkes üzerine düşeni birazda olsa yapsa, hiç bir hayvan dışarıda kalmaz. Yaz aylarında da sokaklara bol bol su koymak gerekiyor. Yazıdaki son maddeye de arabası olan herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle de kediler araba kaputunun içine giriyor. Allah göstermesin araba çalıştığında istemeden de olsa hayvana zarar verebiliriz.

  51. Bizde zarar verilmesin aksine faydamız dokunsun diye böyle bir yazı kaleme almaya karar verdik umarım ufakta olsa bir katkı sağlar dostlarımıza..

  52. Ya ben onlara kıyamam elimizden geldiğince mama su veriyoruz barınak yapıyoruz ama yetmiyor işte o kadar çok sokak hayvanı var ki harika öneriler var inşallah daha da sağ duyulu olup onlar için bir şeyler yapan bir toplum oluşur . Önerileriniz harika

  53. Sokak hayvanlarını konusuna yer vermeniz çok iyi olmuş. Sokak hayvanlarının türlü eziyet gördüğü bu dönemlerde insanlara bu tür bilgileri ne kadar ulaştırırsak o düzeyde ve orantıda bir şeyleri düzeltme şansı bulabiliriz. Degisim bir kişiyle başlar. Sokak hayvanları adina birçok şey yapılabilir fakat yapilabilecek ilk şey onları sevmek olmalidir.

  54. Çok güzel bir paylaşım olmuş hatta bu tarz paylaşımların devamı gelmeli ve farkındalık yaratılmalı.Bizler nasıl yaşamaya hakkımız varsa bu yalan dünyada onların da yaşamaya hakları var onlarada saygı ve sevgi göstermeli .Çok zor değil bir su kabı ve yemek koymak inanın evinizin bereketi artar onların duası alırsınız onlar Rabbimden sonra bizlere emanetler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu