emlak

Trampa (Takas) Nedir

Trampa taşınır veya taşınmaz malın başka bir malla takas edilme işlemine denmektedir.

Taraflar kendi aralarında trampa sözleşmesi yapması gereklidir. Trampa yapılacak malların illaki aynı değerde olması gerekli değildir. Mal değerleri eşit olmadığı durumlarda tarafların anlaşmasına bağlı olarak üzerine başka bir mal veya nakit verilebilir, tapu sicilden ipotek koydurarak değer farkının ödemesi sonradan yapılabilir.

Trampa sözleşmesi noter huzurunda da yapılabilir.

trampa nedir

Tapu sicil müdürlüklerinin trampa yapılırken, değer belirleme yada  değer eşitleme gibi bir yetkisi yoktur.Farklı il ve ilçelerdeki taşınmaz mallarında trampa yapılması mümkündür.

Gayrimenkullerden herhangi birinin bulunduğu il ve ilçeden tapu işlemi yapılabilir. Trampa yani takas  işlemine şu şekilde örnek verebiliriz.

Sizin tarlanızın yanında bulunan tarlayı almak istiyorsunuz fakat nakitiniz yok satıcıya başka yerden bir tarla teklif edersiniz, oda kabul ederse değer belirleme yapılır. Üste vererek veya sizin malınız daha değerli ise üste alarak trampa sözleşmesi yapıp tapu tescilden işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu işlemi için istenen belgeler;

1. Tapu senetleri yada tapu bilgilerini gösterir belge.

2. Trampa yapacak maliklerin (Yetkili temsilcilerinin vekaletname asıllar), nüfus cüzdanı asılları veya pasaportları. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları.

3. İlgili ilçe belediyesinden alınmış beyan değerini gösterir belge.Vergi borcu varsa tahsil ediyorlar.

4. Daire ise Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçe fotokopisi.

Tavsiye Yazısı: Şufa (Ön Alım) Hakkı Nedir

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

62 Yorum

  1. Trampa takas hakkında herhangi bir fikrim yoktu. Aslında bunlar herkesin bilmesi gereken konular. Herhangi bir alım satım söz konusu olduğunda, konuya detaylarıyla ve bilinçli olarak yaklaşmayı sağlayacaktır. Teşekkürler bu bilgileri bizlere verdiğiniz için Engin Bey.

  2. "Trampa" hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Gayet açık ve anlaşılır bir üslupla anlatmışsınız. Yalnız küçük bir ricam olacak (ya da öneri), sitenizdeki yazıları kategorize ederseniz ziyaretçilerinizin gezinmesi çok daha rahat olur sanırım. Tekrar teşekkürler.

  3. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor… Bakmak isterseniz beklerim…Selam ve Dua ile…

  4. Trampadan anlamazdim takas olduğunu öğrenmiş oldum. Takas durumu bazen gerçekten de kurtarıcı konumda olabilir… Teşekkürler böyle bilgilendirmelerde bulunduğunuz icin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu