kişisel gelişim

Beyin Daha İyi Nasıl Çalıştırılır?

Beyini Geliştirmek İçin Neler yapılabilir?

Yapbozlar, çocukların beyin gelişimi için yararlıdır. İleri yaşlarda da bulmaca çözmek, bol rakamlı şifreleri ve sayıları akılda tutmak ya da ezberlemek faydalıdır. Telefon numarası ezberlemekte de fayda vardır. Basit matematik hesaplarını kafadan çözmek de önemlidir. Bunları yapamayanların, bol bol kitap okumaları gerekir. Okuyan beyin, geç bunar. Bu egzersizler, beyinde kısa yollar oluşturur. 

Kısa yollar yaratmak, pratik yaşam için önemlidir. Mesela öğrenciler bir sorunun yanıtını kolay hatırlamak için cevap maddelerinin satır başlıklarına harf koyar ve ondan kelime üretir. Böyle kelimeler türetmek de, yapılması gereken bir egzersizdir. Diyelim ki; aracımı otoparkta yeşil alanda bulunan C6’ya koydum. ‘Yeşil Bursa’nın Ceyhan 6’sı’ diye bir kelime türetirsem, orayı unutmam zorlaşır.

Beyin Daha İyi Nasıl Çalıştırılır


Geleceğin Popüler meslekleri Buradan Okuyabilirsiniz. 

Beyin Hangi Durumlarda Daha İyi Çalışır?

1- İnsan beyninin ayaktayken ve açık havadayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir.Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız,”volta atmayı”deneyebilirsiniz.

2- Yürüyerek kolları sallamak beynin performansını olumlu etkiliyor.Önemli kararlarınızı açık havada,kollarınızı sağa sola sallayarak yürürken almaya ne dersiniz?


3- Yabancı bir dil öğrenme beyni güçlendiriyor.Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öğrenip,kullanabilirsiniz.Sözlük okuyabilirsiniz.Alışveriş listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

4- Zihinsel jimnastik/antrenman yapın.Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz.Satranç gibi akıl oyunları oynayın.

5- Rutinden kurtulun.Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin.Bazen telefonu sol elinizde tutun,çantanızı diğer elinizle taşıyın,evinize başka bir yoldan gidin.En azından bir günlüğüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.

6- Entelektüel zevklerinizi geliştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden birkaç cümle okuyun.Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin.

7. Her gün güzel bir resme veya fotoğrafa bakmaya çalışın.Estetik algınız,gördüğünüz estetik şeyler kadar gelişir.

8- Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin.Beyin otoriteleri tarafından klasik müziğin zekaya 7 puan ekleyebildiği iddia edilmektedir.

9- Günde aklınızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer.Bu düşünceler ne hakkındaysa,hayatınız da ona göre şekillenir.Unutmayın,kafanızda en çok neyi düşünürseniz,hayatınızda da onu çoğaltırsınız.

10- Bir konu hakkında düşünürken,nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin.Düşünmek üzerine düşünmek,beyin ve düşünce kapasitesini arttırır.

11- İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır.Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein’in günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor.24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yapar.

12- Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir.Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2’sini oluşturduğu halde,vücuda gelen oksijenin yüzde 25’ini tüketir.Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleşen ilk organımız beyindir.Odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın.

13- Farklı düşünme tarzları beyninizi geliştirir.
Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin.Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.

14- Kullanılmayan organ körelir.Sürekli televizyon seyrederek beyninizi düşük viteste çalıştırmayın.


15- Beynin en tehlikeli yanı ”ters çaba” kuralına göre çalıştığı anlardır.Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuzu başınıza getirir! Buna ters çaba kuralı denir.Beyin odaklanılan hedef olumsuz olsa bile,bunu gerçekleştirmek için çalışır.Topluluk önünde konuşma yaparken ”acaba heyecanlanır mıyım ?” diye düşünürseniz,heyecanlanırsınız.


16- Beyni yoran monotonluktur.Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz,beyninizi o kadar neşelendirebilirsiniz.


17-
 Beyin kısa süreli hafızada beş ile yedi arasındaki bilgiyi işleyebilir.Yeni bir bilgi gelince,bu bilgilerden birini atar.Buna ”sihirli sayı” kuralı denir.Bu kural aşılıp aşırı bilgi yüklenmesi durumunda beynimiz ”servis dışı” olur.Hayatınızın en büyük kararlarını alırken ”kafadan” değil,tıpkı beş haneli iki rakam grubunu çarparken yaptığınız gibi,bir kağıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

86 Yorum

  1. Günlük hayatımızda günlük hayatımızı değiştirecek olan Özbekler verdiğini maddeler isteksizce farkında olmadan bazilabazilarini yaptığım harika örnekler. Bu örnekleri hayatımıza uygulamaliyiz. Hatta bedenimizi ve ruhumuzu şaşırtmalıyiz. Rutinden beynin alışık olduğu halden çıkmalıyız.

  2. Beyin bedava! 🙂 Ya aslında şunun kararını vermek zor. Blog okumanın bir çok kitaptan daha faydalı yani bilgi içerikli olduğunu düşünüyorum. Şekil A: Beyini Geliştirmek İçin Neler yapılabilir

  3. Zihinsel jimnastikler, bol bol okumak, bulmaca çözmek, rutinlerden kurtulup değişik faaliyetlerde bulunmak beyni çalıştırmanın en iyi yollarındandır. Çok değerli bir makale yazmışsınız Engin Bey, bilgilerimizi tazeledik, teşekkür ederiz 🙂

  4. Rutinden kurtulmak çok iyi fikir.. Rutine alışıyoruz ve kolay geliyor ama kesinlikle rutinin dışına çıkıp beyni ve vücudu şaşırtmak gerek. Diyet ve spor hocaları da bunu dile getiriyor.. Tabi dolayısıyla beyni daha iyi çalıştırmaya da etkisi var.. Teşekkürler bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için.

  5. On yedi maddenin on yedisine de bayıldım. Bazıları farkında olmadan uyguladığım şeylermiş ama günlük hayatımda diğerlerini de uygulamaya özen göstericem, teşekkürler emeğiniz için

  6. Beyni geliştirmek için neler yapılabilir yazınız hepimiz için gayet pratik ve işlevsel öneriler içeriyor. Bir ilave de ben yapayım istedim. Bir eyin cerrahı bana özellikle elma tüketmenin çok yararlı olduğunu, elmanın glikoz dengemizi sağladığını ve bunun beyin sağlığı için çok önemli olduğunu söylemişti. Önerilerinizi telefonuma kaydediyorum. Beni en çok 15.madde ters çaba ilkesi zorluyor gerçekten:)

  7. Beyin paraşüt gibidir kullanmazsanız bir işe yaramaz derler ya aynen öyle. Özellikle genç yaşlardan alışkanlık edip sürekli eğitici geliştirici oyunlar oynamalı bulmacalar çözmeliyiz. Yoksa yaşlılığın hastalığı alzheimer kaçınılmaz olur

  8. Beyin fonksiyonlarını en çok etkileyen kesinlikle stress.İnsan odaklanamıyor ve kendini yaptığı işe veremiyor.Yürüyüş iyi fikir beyin bu şekilde etraftaki güzelliklerle kendini yenileyebilir.

  9. Beynin çalıştırılmasında yapbozlar çok önemli gerçektende. Yapbozlar sayesinde beyin daha hızlı çalışır unutma oranı azalır. Güzel bir konuya değinmişsiniz

  10. Beyin Gelişimi için neler yapılabilir? sayenizde detaylıca öğrendim. Fark etmeden bir çoğunu uyguladığımıngark ettim. Beynim için değil kendi hayatım için yapıyordum bu etkisi de güzel oldu ☺️

  11. Burada beynimi en zorlayan uyku düzeni sanırım. Birde 15. Maddeyi tecrübe etmistim. O kadar çok sunum yaptım çok rahattim fakat birinde arkadaşımın stresiyle acaba heyecan yapar mıyız diye düşünmekten ben de arkadaşlarimda heyecanlanmistik😊

  12. Çocuk yaş gruplarına göre profesyonel Legolar var çocukların beyin gelişimine çok yardımcı oluyor çeşitli şekiller oyuncaklar tasarlayabiliyorlar.

  13. Yabancı dil öğrenmek gerçekten faydalı oluyor beyin çalıştırmak için. Kelimeleri ezberlerken zorluyorsunuz ve hafızanızın aslında çok güçlü olduğunu görüyorsunuz. Teşekkürler paylaşım için.

  14. Beynin daha iyi çalışmasını sağlamak için yapılması gereken şeylerden bir kısmını yapıyormuşum. İngilizce öğrenmeye çalışıyorum, basit matematik işlemlerini aklımdan yapmaya çalışmayı severim, bu aralar yürüyen merdivenlere sağ ayağımla değil de sol ayağımla adım atmakla bozdum mesela. Fakat sağ ayakla başlamaya göre gerçekten tuhaf bir his bırakıyor. İnerken daha kolay da, binerken sanki ekstra bir güç harcıyorum. Neyse, bu benim sorunum tabii. Açık havada yürürken aklın daha iyi çalıştığına da çok inanırım; benim için kesin bir bilgidir bu. Yeterince uyumak bir yana, bazen, aklıma koyduğum bir işi bitirmek için yeterince uyumamaya çalışıyorum yalnız; o kötüymüş. Olsun, arada yine de yapıcam. = )

  15. ne güzel kendinize ve beyninize bu kadar egzersiz yaptırmanız umarım daha verimli sağlıklı bir gelecekte yaşarsınız ama düzenli uykuyu ihmal etmeyin lütfen saygılar ve sevgiler

  16. Geçenlerde yazınızı okumuş ve yorumlamıştım. Şimdi ikinci yorumu neden yaptığıma geleyim. Bu yazıyı okuduktan sonra deneme yaptım. Akşamları mümkün olduğunca yürüyüşe çıkarım ama kollarımı çok sallayarak yürüdüğüm söylenemez. işte tam da burada aklıma yazıda geçen bir cümle takıldı ve denedim. Karar vermem gereken bir konu vardı. Çıktım kollarımı sallayarak yürüdüm bu sefer ve gerçekten işe yaradı 🙂 çok teşekkürler. O gün bugündür akşamları kollarımı hareket ettirerek yürüyorum ve kulaklarınızı kendi kendime çınlatıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu