editörden

Seksenli Yıllarda Öğrenci Olmak

80’Li YILLARDA ÖĞRENCİYDİK…

Saçlara jöle, tırnaklara oje, sürülemez,
spor ayakkabıyla okula girilemezdi.
Erkekler kravat, kızlar fiyonk takmadan, yaka ve tırnak kontrolü yapılmadan derse girilemezdi.

Sabahları bahçede sıra olunur, pazartesi sabah Cuma öğleden sonra müdür konuşma yapar, özel günlerden biriyse saygı duruşu yapılır ve gerçekten saygıyla durulur, İstiklal Marşı okunurken dik durulur, konuşulmaz, saygı duyulurdu.

Seksenli Yıllarda Öğrenci Olmak


Çocuklarımız” başlıklı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Geleceğin popüler meslekleri” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Öğretmenlerle dalga geçilemez, veli toplantıları aileye korkarak bildirilir, okulda “konuştuğun” (sevgilin) varsa sadece bahçede yan yana yürünürdü.

Forma ile okula gidilir, eve gelene kadar forma çıkarılmazdı. Gömlekler pantolonların – eteklerin, içine sokulur, okul renkleri dışında bir renk giymek yürek isterdi.

Küpe, kolye, yüzük, bilezik hafta sonları takılır, saçlar erkeklerde tıraşsız, kızlarda 3 boğum örgüsüz ise disipline gidilirdi.
Cep telefonu yoktu, internet de yoktu ama yine de öğrenciler birbirleri ile haberleşirdi.

Biyoloji dersinde üreme konusu anlatılırken utanılır, aruz ölçüsü ezberlerken delirilir, milli güvenlik hocaları askeri disipline sokmaya çalışırdı.

Okul kitapları üzerinde sevilen sanatçı resimlerini olduğu klasörlerde taşınır, ders yılı başında mutlaka kap kâğıdıyla kaplanır, etiketler yapıştırılır, etikete adı-soyadı- sınıfı- hangi dersin kitabı olduğu yazılır, o derse ait defterler de kolaylık olsun diye aynı desen kap kâğıdıyla kaplanır, ders sırasında yanında kitabı olmayan azarlanırdı.

Sınıflar kalabalık olsa da çıt çıkmadan ders dinlenir, boş derslerde sınıftan çıkılmaz, ders saatlerinde okul sınırlarını ihlal etmek isteyenlere acınmazdı.
Ödevler mutlaka yapılır, dönem ödevleri için kütüphaneler, meydan loueres, ana ya da temel britanikalar taranır, ödevler elle ve mutlaka dolma kalemle yazılırdı.

Yat denince yatılır, sabah okula servis yerine otobüsle gidilir, bazen çanta yoklaması yapılır, okula yasak bir şey getirilemezdi.-okulun herhangi bir yerinde sakız çiğnenemez, derslerde bir şey yenemez, su içmeye gitmek için izin istenirdi.

Birine uyuz olduysak öğretmene şikayet eder, asla kendimiz sopayla, bıçakla girişmez, çeteleşmez, okul dışında bile kavga etmezdik. Bilirdik ki kavga edersek evde ya da okulda bi posta daha dayak var.
Kızlarla erkekler birbirine mesafeli durur, el şakası yapmaz, küfürlü konuşmaz, efendilik bozulmazdı.

Yerli malı haftası sınıf pikniğine döner, her tür yiyecek bulunur ve biz bu yemekleri paylaşırdık.
Kitap okurduk örneğin, ödev bile olsa okurduk. Değiştirip kitapları öyle okur, kütüphaneden kimlik çıkartır kütüphanede okurduk.

Biz öğrenci gibi öğrenciydik. Saygılıydık, tertipliydik, edepliydik… Biz çok güzel öğrencilerdik. Çok zor da olsa o dönemlerde…

Alıntı :Devrim Alp

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

106 Yorum

  1. Şimdi yaşlısı da genci de bir tuhaf.Bazen eskiden hakikaten daha iyiymişiz diye düşünüyorum.Azıcık disiplinden kimseye bir zarar gelmez.Güzel bir alıntı olmuş.

  2. 80 li yıllara baktığımda bir gelecek görebilirsin disiplin,düzen,saygı,sevgi vardı şimdilerde ise bunların hiçbiri yok zararsız bir andımız vardı oda artık yok .

  3. Muhteşem bir yazı olmuş, yazanın eline emeğine sağlık. Okurken öğrenciliğime gittim. Bizler gerçekten güzel öğrencilerdik. İsteğimiz olmayınca psikolojimiz bozulmazdı. Annemizden ya da öğretmenimizden dayak yesek karşılık vermez yine de saygıda kusur etmezdik. Teşekkürler sağolun.

  4. 80 lerin ortasında öğrenciydim bende . Sıkı ama keyifli yollardı. Bınların hepsini yaşadım. Güzel yıllardı. Benim klasörüm madonna resimliydi.
    Şimdiki okullara bakıyorum da pufff yazmayayım

  5. Harika harika harika… anılara gittim geldim sayenizde. Egitimci olarak simdiki ve bizim zamanımız mı deseniz ikisinin de kendine gore oyle cok artisi ve eksisi varki 🙂 yaziyi okurken yuzumde tebessüm hiç eksik olmadı. Guzel hatirlatma oldu tesekkurler

  6. 80,lerin okul fotografları birbirlerine çok benziyo,bir an şaşırdım,okul fotografını görünce "ya bu bizim okul fotografına ne kadar çok benziyo" diye kendimi aradım orda..🙂 elinize sağlık,geçmişe gittik sayenizde..✔😊

  7. kendimi buldum yazıda, 76 da ilk okula başlayan biri olarak hepsini bire bir yaşadım.. bizim zamanımızda 80 öncesi birde ilk okulların önünde mavi bereli komando nöbet beklerdi.. o günleride hatırlayan çıkacaktır. offf ne günlerdi gerçekten.

  8. 80'li yıllarda öğrenci olmak böyle bir şeydi işte. ilkokul ve ortaokul dönemlerim 80'lerde geçti. Daha disiplinliydi her şey, bir o kadar da eğlenceliydi. Teşekkürler o günleri hatırlamamızı sağladınız.

  9. 80li yıllarda öğrenci olan erkeklerin en büyük sorunu bence saçlarla ilgiliydi.Müdür kapının önünde bekler tek tek kontrol ederdi.Uzun olanları berbere gönderiridi.

  10. Özgürlük diye diye daha özgürlükten bi haber olan tam karakteri yapısı beyni oturmamış çocuklarımızı kötü yetiştiriyoruz dünyanın kralı kraliçesi gibi sonradan yapılan eyvahlarda kar etmiyor yorumunuz için teşekkürler.

  11. 80'li yıllarda öğrenci olmak başlıklı yazınızı tekrar okudum da bir detay daha ilgimi çekti. Evet su içmeye gitmek için izin isterdik. Çünkü o zamanlarda bu pet şişe belası henüz başımıza sarılmamıştı ve henüz şehir şebekesi suyu içilebilir kıvamdaydı. Okulun bahçesinde oyun oynadıktan sonra susayıp, musluktan su içtiğimizi hatırlıyorum. Hey gidi günler. Özlememek mümkün değil.

  12. Ben 65' te ilkokula başladım ve 70'lerde lisedeydim, 75'te lise bitti. O dönem de dediğiniz gibiydi, disiplin vardı, öyle makyaj filan yasaktı. Şimdi öğretmenleri döven hatta bıçaklayan öğrenciler okuyoruz:( o yüzden yazınızı çok beğendim, elinize sağlık.:)

  13. 80-84 yılları arasında ilkokul. Ahhhhh ne güzel yıllarmış. En masum hallerimiz her söylenilene inandığımız, içimizde en güzel ve saf duyguların barındığı yıllar. Arkadaşın arkadaş,oyunun oyun olduğu zamanlar. Şimdi ki çocuklarımız internette ki oyunlardan videolardan gözünü ayırıp sosyalleşemiyor ne yazık ki. Bizim zamanımızda öyle miydi? Tenefüs olduğu zaman sırayı bozmadan dışarı çıkar, kimde lastik ya da ip varsa onun yanında buluşur lastik atlar ip çevirirdik. Küs olanları barıştırmak için en güzel yoldu bu. Öğretmenlerimize asla saygıda kusur etmez, görür görmez toparlanır selam verirdik. Şimdiki çocuklar selam vermeyi bırak dövmeye yelteniyor, küfürle karşılık veriyor. Her pazartesi tırnak kontrolü yanı sıra bit kontrolü olurdu. Saçında bit olan çocuğun velisi çağırılır uyarılırdı. Şimdi ki veliler kendilerine toz kondurmuyor kaldı ki çocuklar da ebeveyini takip ediyor. Kendini eleştirtmemeyi özgüven sanıyor şimdiki çocuklar. Ahhhh 80'li yıllarda çocuk/öğrenci olmak. Engin biliyor musun fotoğrafta bir an kendimi aradım. Demek ki o dönemde herkes aynı düzende fotoğraf çektiriyormuş 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu