emlak

Tapuda Bağış (Hibe) Nedir

Bağış Hibe Nedir

Bir bedel yada başka bir karşılık olmaksızın bir malın mülkiyetinin başkasına devir edilmesine bağış (hibe) denir.

Herkes bağış yapabilir, tabi bir kaç istisna var; r
eşit olmayan kişiler, zihinsel engeliler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar. Saydıklarım kanuni temsilcilerinin, izni olsa dahi bağış yapamazlar.

Reşit olmayanlar ya da kısıtlılar, kendine yapılan bağışı kabul edebilirler, ancak veli ya da vasisi, buna engel olabilirler.


Bağışı çocuğunuza veya eşinize yaparsanız, diğer mirasçıların saklı pay hakkı vardır.

Eğer diğer mirascılar itiraz edip mahkemeye verirlerse haklarına düşeni alırlar. Bağışı yapan kişi, bağışı kabul eden kişiye, bir takım mükellefiyetler yükleyebilir.

Bağış (Hibe) Nedir

Rücu Şartı İle Bağış

Bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartıyla bağış denir.

Bağış için gerekli belgeler nelerdir?

Tapuda bağış yapılabilmesi için bazı belgelere ihtiyaç bulunmaktadır:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili belediyeden emlak beyan değerini gösteren belge.
6. Bağış işlemine konu taşınmaz mal cinsi konut, ev vb. nitelikte ise, zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi gerekmektedir.
7. Tapu bağışı için taşınmazın kayıtlı, değeri üzerinden binde 68,31 oranında, harç ödemesi yapılıyor. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kesiliyor.Bu bedelleri bağışı alan kişi karşılıyor.
8. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 


100.000 tl lik rayicii olan bir yer bağışta 17.000 tl civarında vergi öderken satış olduğunda 4.250 tl gibi bir para ödeniyor.
O yüzden ki bir çok kişi bağış bile yapsa, bağış olarak göstermiyor bedel almadan, aldığını söyleyip satış gibi gösteriyorlar.

Tavsiye Yazısı :Trampa (Takas) Nedir

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

78 Yorum

  1. Teşekkürler Engin Bey çok güzel bir bilgilendirme oldu. Anlattıklarınıza göre bir ebeveyn çoçuklarının bazılarına mirasını verse dahi. Miras alamayan çocuklar mahkemeye vererek alabiliyorlar. İlginç

  2. Tapuda bağış hakkı üzerinde verdiğiniz bilgiler yararlı olmuş. Şu sıralar böyle konulara karşı ilgim var bazı miras meseleleri hakkında. Sayenizde daha fazla bilgimiz oluyor. Teşekkürler.

  3. Sibel hanım benim bildiğim hukuk mahkemesi ama tabi bir çok etkenler var içerisinde ölmeden kaç yıl önce verdi akıl sağlığı yerindemiydi hibeyi alan kişi sattımı duruyor mu malının ne kadar bölümünü verdi bunu avukatla istişare etmeniz daha verimli olur saygılar.

  4. Bağışı çocuğunuza veya eşinize yaparsanız, diğer mirasçıların saklı pay hakkı vardır.
    Eğer diğer mirascılar itiraz edip mahkemeye verirlerse haklarına düşeni alırlar.
    Bu konuya istinaden hangi mahkemeye veya nasıl yasal süreç başlatılacak bilgi verir misiniz

  5. İadeyi ziyaret yapmak istedim.Sayfada ele aldığınız konular birgün mutlaka lazım olacaktır diye düşünerek takibe aldım😊Emeğinize sağlık,saygılar

  6. Çocuklara bağış değil miras olarak kalıyor kime verilirse verilsin çocukların miras hakkı var ama burda da bir çok prosedür var ne kadar zaman önce verilmiş veren kişinin aklı melerkerliri yerinde mi vs.

  7. Bağış değilde, tapuda reşit olmayan kişiler, zihinsel engeliler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlara (yani bunlara genelde "engelli" deniyor, engellilere) ait malvarlıklarının satışları da olabiliyor..En azından eskiden bazı uyanıklar,bu durumda olan engelli kişilerin ellerindeki malvarlıklarını türlü oyun ve hilelerle ellerinden alabiliyorlardı maalsef..Burada tapu dairelerinin çok büyük suçu var aslında,bunlara nasıl müsade ediyorlar bunu anlamak çok zordu..Aslında devletin bu durumda olan engelli kişilerin, özellikle de tapu ve noter gibi hukuksal geçerliliği olan resmi yerlerde herhangi bir satış vb gibi işlemlerinin yapılmasını engelleyecek kararlar alması gerekiyor..Engellilere ait kimlik bilgilerinin devletin elektronik portalında işlem görmesi işleri kolaylaştıracaktır,şimdi böyle bir çalışma var mı bilmiyorum ama eskiden böyle birşey olmadığı için engelliler bu gibi satış işlemlerinde çok mağdur duruma düştüklerini tahmin etmek zor değil..umarım bu tür sorunlar çözülmüştür diyelim.. neyse konuyu dağıttıkı kususra bakmayın,bağış konusunda çok faydalı bilgilerdi elinize sağlık..✔😊

  8. Bilgilendirme için teşekkür ederim Engin Bey. Yazdıklarınıza göre bağışta sadece aileye verilen durumlarda mı bağış alamayan çocuklar mahkemeye vererek alabiliyorlar yoksa kime verilirse verilsin dava edip alabiliyorlar mı?

  9. Tapuda bağış yazın gayet yararlı olmuş ama insanları kandırarak aile servetini bu şekilde almaya çalışan insanlar tanıyorum Allah onları bildiği gibi yapsın yüzleri gülmesin kusura bakma yarama dokundu yazın.

  10. Aslında merak ettiğim konu bağış hibeyemi giriyor bilmiyorum ama sormak istiyorum dedim arazileri bölünmüş bütün kardeşlerin ismi var fakat annemin ismi yok dolayısıyla hakkıda yok ama onlar annemin imzası olmadan araziyi bölüp tapusunu üzerlerine almışlar bu nasıl oluyor. Olabilirmi

  11. % 60 engeli olan bir kişi 18 yaşını doldurmuş fakat vasisi yok bu kabul edilebilir mi . Yada bunu gizlice yaptıysa işlemler sırasında şahsın engeli görünümü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu