kültür sanat

PROFİL TANIMLAMA – AHMET AKÇA

PROFİL TANIMLAMA – İNSAN TANIMA REHBERİ
PROFİL TANIMLAMA - İNSAN TANIMA REHBERİ
Merhaba arkadaşlar ocak ayında yazmış olduğum; 
Yüze Bakan Adam- Ahmet Akça yazımda bir yazar ve “profil tanımlama” uzmanı arkadaşımı tanıtmıştım. 

Ayrıca bir kitabı daha yakında sizlerle olacak demiştim ve o kitap çıktı. Ben yakından takip ettiğim için Ahmet beyi konuya bayağı vakıfım her ne kadar hala bana bir tane imzalı kitap göndermemiş olsa bile şimdi Ahmet beyin kaleminden kitabı içeriğinden Bahsedelim keyifli okumalar.

Profil Tanımlama 

Bireylerin beden dili, yüz,mimik, jest, ses, koku, kıyafet, alışkanlık biçimleri ve en önemlisi anatomik özellikleriyle insanı tanıma ve tanımlama yolculuğunun çağdaş ismidir.


Bu hem olguda insanı hem de olayda insanı tanımak ve tanımlamak için -görecelilikten uzaklaşarak- tamamen bilimsel bakış açısıyla ve deneysel yöntemleri kullanarak oluşturulmuş bütünsel bir karşılıktır.

Profil Tanımlama; psikoloji, sosyoloji ve antropoloji gibi sosyal bilimler ile biyoloji, kriminoloji, genetik ve tıp gibi pozitif bilimlerle beslenir.

Profil Tanımlama, kişilik ve karakter gibi geniş bir sürece dayalı oluşumlar ile anlık duyguların yarattığı reflektif davranışlar gibi kısa sürece dayalı unsurları bir araya getirerek bütünselliğe ulaşmaktadır.

Kısacası insanların iç alemlerini nasıl dışarıya yansıttığıyla ilgilenir de diyebiliriz.

Felsefik anlamda binlerce yıl öncesine dayanan insanı anlama-anlatma arzusunun ve sınıflandırma arayışının bir sonucudur.

İnsan; psikolojik, biyolojik ve sosyolojik nedenler ve sonuçlarla örülü bir varlıktır. Ve bu varlık, sürekli ihtiyaçları olan sınırsız tatmin arayışında kendini var etmeye de çalışmaktadır.

Ve bu var ediş çevresel, genetik, psikolojik hatta ekonomik nedenlerle doğru ya da yanlış bir gelişimle devam eder.
Hayat, bir yolculuktur. Ancak her zaman daha iyiye giden bir yolculuk değildir.

Yüze Bakan Adam- Ahmet Akça” hakkında daha önce yazdığım yazımı da okuyabilirsiniz.

Bu yolculukta…

1- İnsan alışkanlıklarından ve şablonlardan oluşur.
2- İnsan bazı alışkanlıklarından ve davranışlarından sorumludur.
3- İnsan bazı alışkanlıklarından ve davranışlarından sorumlu değildir.
4- İnsana bazı dayatılan alışkanlık ve davranışlar vardır.
5- İnsanın bazı dayandığı alışkanlık ve davranışlar vardır.
6- İnsana bazen dayatıldığı düşünülen alışkanlık ve davranışlar da vardır.
Ve bu yolculuğun her anında sonuç olarak ve değişkenliğini koruyan “Kişilik” kavramı oluşur.

Profil Tanımlama, dünyada üç temel ihtiyaca cevap verebilmek için ortaya çıkmıştır.

1- Özel hayatta kullanılan profil tanımlama (Partner, arkadaş seçimi, güven, eğitim vb.)
2- İş hayatında kullanılan profil tanımlama (Yönetim, insan kaynakları, psikoloji, ikna, satış, kariyer vb.)
3- Adalet ile ilişkilenen profil tanımlama (Yalan, suç, suçlu profili, potansiyel vb.)

Neden üzülünce yüzümüzü asarız?


Neden kızınca kaşlarımızı çatarız? gibi birçok sorunun cevabını bulmamıza ve kişileri bütüncül bakış açısı ile incelememize yardımcı olur. Ayrıca teknolojinin gelişimi ile sosyal medya hesapları üzerindeki analizler ile de kişilik profillemesi yapılabilmektedir.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

80 Yorum

  1. yazının sonundaki maddeler halindeki kısım enfes, severim böyle kitapları, bakıcam. Son kısmında bahsettiğiniz sosyal medya hesapları üzerindeki analizler ile de kişilik profillemesi ise ayrı bir yazı konusu.

  2. Ahmet hocamız çok guzel bir kitap çıkarmış ve aizinde yorumlamaniz cok iyi bir yorumlama olmuş emeginize saglim tak ederim. Ama bende diyorumki bir insanın yüzünü okudunuz yada tahmin ettiniz ki bu başıma çok geliyor ama o karsinizdaki adama sen kötü düşünüyorsun diyemiyor üstüne bazen haklı olduğunu söyleyip sırtını sivazlayip yolluyorz. Tekrardan tsk ediyorum guzel yaziniz icin kolay gelsin.

  3. Karşınızdaki insana baktığınızda bir terslik hissediyorsunuz. Bir sorun var ama ne? Mesela yalan söylediğini anlasak bile, sen yalancısın diyemiyorsun ki. 🙂

  4. Profil tanımlama hakkında yazılan bu kitap ilgimi çekti. Kitabı okumadım ama The Mentalist diye bir dizi var. Yedi sezonunu da iki kez izlemiştim. Adam suçluları davranışlarından hareketlerinden tahlil ediyordu. Çok etkileyiciydi. Bu kitabı okumak iyi olur gerçekten. Bilgi için teşekkürler.

  5. Aklıma hemen şöyle bir soru takıldı. Profil tanımlama iç dünyanın dışa yansıması ve bunun yorumlanması gibi düşünürsek; ya kişi içini dışına yansıtmıyorsa, kendini ustaca gizleyebiliyorsa, daha da net söyleyeyim maskeliyse.. Böylesi insan da çok tabi. Ama profesyonelce bu işle uğraşanlar eminim bunu kolayca anlayabiliyorlardır.

  6. İnsan alışkanlıklarından ve şablonlardan oluşur kelimesini bugün arkadaşlar arasında da tartışıyorduk, Belli ki tanıtımda gayet ciddi bir bahsediş mevcut. Değerli tavsiyeli paylaşımın için teşekkür ederiz.

  7. evet daha önce okumuş olduğunuz kitabı da tanıtmıştım zaten bu kitapları roman tadında okuyacağım diye almamak gerekli iyi dilekler içinde teşekkür ederim sevgiler saygılar bizden

  8. "Senin Yüzünden" adlı kitabını okumuştum Ahmet Akça'nın. Bu türe aşina olmayanlar için biraz zorlayıcı bir kitap olabilir (teorik bilgi yoğunluğundan dolayı). Bazı küçük detaylar dışında genel anlamda oldukça beğendim. Yeni kitabı da hayırlı olsun. Bol bol satılır, bol bol okunur umarım. Ben de mutlaka en kısa zamanda okuyacağım. Tanıtım için çok teşekkürler. Sevgiler.

  9. Toplumumuzun Ahmet Akça nin yazdığı gibi kişisel gelişim kitaplarına ciddi anlamda ihtiyacı olduğunu dusunuyorum. Daha çok yayılması ve tanıtımının yapılması gerekiyor. Yozlaşmış toplumun kimseye bir faydası yoktur

  10. Kitabi hayırlı olsun 🙂 aslında dizilerde ve filmlerde konu olarak çok ilgimi çeker. Mesela yüz mimiklerinden yalan mi söylüyor endişeli mi korkuyor mu vs. konu alan mentalist dizisi vardı. 😊 inş. Kitabi da okumak kısmet olur 🤗

  11. Buda başlı başına bir bilim. Batı dünyasının üzerinde ciddiyetle araştırmalar yaptığı bir bilim.. yazar Ahmet bey, insanlara güzel bir hediye sunmuş bu kitabı ile..
    okuyarak kendimizde bir temel geliştirebiliriz konu hakkında..

  12. İnsanların karmaşık bir iç dünyası var bunu sınıflandırmak zor olsa gerek. Yıllar önce İst. Üni'de profesördü sanırım soyismi Acar olan bir yazarın kitabını okumuştum konuyla ilgili. İlginç bulmuştum.
    Bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

  13. Çok teşekkür ederiz elimizden geldiğince elimiz dilimiz döndüğünce yorumlamaya çalıştık. Evet ama farklı bir şey dünya da haklıların haksız haksızların ise haklı olduğu bir döneme gidiyoruz. Allah sonumuzu hayırlı eylesin ne diyelim

  14. Evet davranışlarımız hal ve hareketlerimiz bizi ele veriyor. Uzman kişiler bu konuyu iyi kullanan kişiler. Ahmet Akça'nın bu kitabı da insanları tanımamız için iyi bir rehber olacaktır. Teşekkürler.

  15. Tanıyazsın beni diyen kimse olamaz bu kadar bilgiden sonra kitap yazarını tebrik ediyor sizide bu kadar güzel bir yazı kaleme aldıgınız dan dolayı seviyor takip ediyorum

  16. İnsan tanıma çok zorlu bir iş. Çağımızda çok iyi "oyuncular" da var:) Kendini iyi saklayanlar, taktiklerle kendini başka türlü lanse edenler v.b. Ama bu kitabı edinip okuyacağım mutlaka. Belki bana birkaç ipucu verir; zira bu yaşıma geldim hala insan tanımada başarısız olabiliyorum.

  17. Bireylerin beden dili, yüz,mimik, jest, ses, koku, kıyafet, alışkanlık biçimleri ve en önemlisi anatomik özellikleriyle insanı tanıma ve tanımlama yolculuğunun çağdaş ismidir.

    Bu hem olguda insanı hem de olayda insanı tanımak ve tanımlamak için -görecelilikten uzaklaşarak- tamamen bilimsel bakış açısıyla ve deneysel yöntemleri kullanarak oluşturulmuş bütünsel bir karşılıktır.
    Çok faydalı bilgiler, emeğinize sağlık.

  18. Hocam selamlar. Senin yüzünden ve Yalan dili edebiyatı kitapları dışında söylediğiniz bu 2 kitabı maalesef sitelerde göremiyorum. Temin edeceğim bir yer belirtir misiniz? Teşekkürler şimdiden.

  19. Teşekkürler Ahmet Akça beyin bana ilettiğini direk size iletiyorum. Öncellike ilginiz için Teşekkürler.Kitaplarımız internet ortamında mevcut eğer bulamadıysanız kızılay karanfil dost kitabevinde var.Daha da olmazsa beni arayın-535 364 08 27. Size ptt kargo ile gönderim yapayım.Saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu