Kadastro Nedir?
Taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek, hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine kadastro denir.
Taşınmaz malların her birinin tapu kütüğüne kaydedilmesi gereklidir. Tapu kütüğüne kaydedilecek bütün taşınmaz mallar için kütükte ayrı bir sahife açılır. Bu taşınmazlara tapu kütüğünde bir sahife açılması işlemine "tapulama" denilmektedir.. Uygulamada ise Medeni Kanunun öngördüğü tapu kütüklerinin tutulması arazi kadastrosunun yapılmasına bağlanmıştır. Bu nedenle gerçek tapulamaya kadastro ile başlanır.
Kadastronun Amacı Nedir?
Kadastro yapılmasındaki amaç, tapu sicili oluşturarak ülkenin topografik haritasını hazırlamak, taşınmaz mal ve mülkiyetinin tespitini yapmak, tapusu bulunmayan arazileri tapuya bağlamak ve taşınmazların mal mülkiyetini devlet garantisi altına almaktır. Kadastro işlemleri harca tabi olup, harç oranları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.
Kadastro Çeşitleri Nelerdir?
Kadastro tarihinin gelişmesi içerisinde taşınmazların mülkiyetinin tespiti, vergi, taşınmaz değerlemesi, toprağa dair her türlü verimlilik politikalarının belirlenmesi ve yönetilmesi amaçları ile farklılık ve değişim göstermiştir. Bu değişimlere bağlı olarak kadastro şu şekilde çeşitlendir:
- Vergi için yapılan
- Hukuki Kadastro,
- Çok Amaçlı Kadastro,
- Arazi İdaresi için yapılan kadastro
Kadastro hizmetleri genellikle, 3402 sayılı kanun gereğince kadastro müdürlükleri bünyesinde devlet memuru olarak görev yapan kadastro teknisyenleri ve kadastrosu yapılacak çalışma alanı içinde köy derneği veya belediye meclisince seçilen en az 3 bilirkişi ve bunlardan bir tanesi muhtar olur ve bu ekip tarafından yapılır.
30 Yorum
Kadastro uygulaması tapu sicili oluşturmak ve taşınmaz mal ve mülkiyetinin tespitini yapmak açısından önemli bir uygulama. Bilgiler için teşekkürler, yeni temanız hayırlı olsun :)
YanıtlayınSilgüzel yorumunuz temennileriniz için teşekkür ederim.
SilKadastro tanımı, amacı ve çeşitlerine yönelik kısa ve öz bir bilgilendirme. Teşekkürler.
YanıtlayınSilben teşekkür ederim deniz hanım umarım faydalı olur saygılar.
SilKadastro kelimesini ilk defa duydum.Sayenizde detaylı bilgilerinide öğrendim teşekküreler.
YanıtlayınSilBen teşekkür ederim saygılar.
SilUlkenin topografik haritasını çıkartmak çok keyifli geldi bana. Kadastroyla ilgili aradığım cevabı buldum yazınızda. Teşekkürler
YanıtlayınSilNe mutlu aradığınızı bulmaya vesile olduysak teşekkürler saygılar.
SilKadastro veya Tapu ve Kadastro ifadesini sıkça duyarız. Ama açıkçası detayları hakkında çok bilgim yoktu. Herkesin bu konular hakkında bilgi sahibi olması gerek. Ev satarken, ev alırken veya arsa alırken falan hep bu kavramlarla karşılaşıyoruz. Bunları bilmek konu hakkında daha bilinçli ve doğru işlemler yapmaya yardımcı olur. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için Engin Bey.
YanıtlayınSilben teşekkür ederim bilginin ne zaman nerede işimize yarayacağı hiç belli olmaz umarım sizinde işinize yarar teşekkürler saygılar.
SilKadastro nedir ve neden yapılır? Başlıklı yazınızdan çok istifade ettim. Çok teşekkür ederim.
YanıtlayınSilne güzel istifade etmeniz ben teşekkür ederim saygılar.
SilDaha önceden kadastroyu tapu ile aynı anlamda düşünürdüm. Kadastro daha geniş kapsamlıymış meğerse. Çok teşekkürler.
Silben teşekkür ederim saygılar
SilBilgi içerikli bir yazı olmuş, bunu insanların hizmetine sunmanız güzel davranış, teşekkür ederiz.
YanıtlayınSilTakdir edilmekde öyle teşekkürler
SilO değilde fotoğraftaki makineyi çok merak ediyorum. Sürekli görüyorum ama hiç bakmadım:)
YanıtlayınSilben üniv.inşaatçı arkadaşlar kullanırken arada kurcalamışlığım var ama bende kullanmayı bilmiyorum :)
SilTaşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek, hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi ülkemizdeki en önemli konulardan bir tanesi. Zira kadastro çalışmaları olmasa bu kadar ihtilaflı durum çözülemezdi. Toprağa ve gayrimenkule çok bağlı bir ülkeyiz. Haliyle en hassas noktalarımızdan bir tanesi tapu sahipliği.
YanıtlayınSilevet mehmet bey önemli bir konu belli dönemlerde belli alanlar yani tapusu olmayan yerler için yapılmaktadır.
SilÇokça duyduğum ama içeriğini pek bilmediğim bir konuydu kadastro.. Bu yazı sayesinde öğrendim. Teşekkürler.
YanıtlayınSilben teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için
SilTapu kadastro yu duymuştumda ama nedir bilmiyordum iyi bir paylaşım olmuş
YanıtlayınSilteşekkürler saygılar.
SilHerkes sürekli duyuyormuş ama kimse Kadastro'nun ne anlama geldiğini bilmiyormuş... Bunlardan biri de benim. :) Kadastro nedir sorusunun cevabı için bundan sonra bu sayfayı öneririm. Oldukça açıklayıcı olmuşsunuz. İyi çalışmalar.
YanıtlayınSilÇok teşekkür ederim umarım okurlarımız için faydalı olur saygılar.
Silkadastro olarak harita kadastro ve tapu kadastro konusunda bilgim vardı. bu yazıyı okuduktan sonra daha detaylı bilgi sahibi oldum.
YanıtlayınSilÇok memnun oldum teşekkürler.
SilKadastro hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş, kaleminize sağlık :)
YanıtlayınSilÇok teşekkür ederim Gül hanım
Sil