Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri
Karbonmonoksit zehirlenmesinin en yaygın belirtileri arasında şunlar bulunur;- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı, çarpıntı
- Mide bulantısı-Kusma
- Bilinç kaybı veya kafa karışıklığı
- Kramplar
- Bayılma
- Ölüm
Karbon monoksit zehirlenmesi nasıl teşhis edilir?
Karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı için öncelikle kan testi yapılır ve kandaki karbonmonoksit oranına bakılır. Alınan kanda 70 ppm değerinden fazla karbonmonoksit görüldüğünde baş dönmesi gibi belirtiler yaşanırken; 150-200 ppm değerlerinde karbonmonoksit bilinç kaybına hatta ölüme yol açabilir.Eğer karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesi ile hastaneye başvurursanız hemen tedavi altına alınırsınız. Çünkü bu tür zehirlenmelerde zaman çok önemlidir. Bir an önce vücuttaki karbonmonoksitin atılması ve yerine temiz oksijen aktarılması, ciddi komplikasyonların önlenmesi için hayati öneme sahiptir. Yani karbonmonoksit zehirlenmesi tedavisi için en önemli yöntem kandaki oksijen seviyesini artırmak için hastaya saf oksijen verilmesidir.
Başvurulan sağlık kuruluşu hastayı basınçlı bir oksijen odasına alabilir. Hava basıncı oksijen odasında normal atmosferik havadan iki kat daha basınçlıdır. Oksijen odası çok şiddetli zehirlenme durumlarında ya da hamile kadınlarda karbonmonoksit zehirlenmesi tedavisinde kullanılır. Bu tedavi kandaki oksijen seviyesini hızla artırır.
Karbonmonoksit zehirlenmesi ilk yardım- Karbonmonoksit zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız, hemen temiz havaya ulaşmaya çalışarak 112’yi arayın. Araba kullanarak hastaneye gitmeye çalışmayın. Karbon monoksit zehirlenmesinde bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar beyin hasarı, diğer organlarda hasar ve ölüm gibi ciddi durumlardır.
Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl önlenir?
Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmanıza yardımcı olabilecek bazı önlemler şunlardır:- Yüksek miktarda gaz yada karbon yayan cihazların bulunduğu ortamları mutlaka sürekli havalandırın.
- Karbonmonoksit dedektörü alın ve karbonmonoksit kaynağı olabilecek aletlerin yakınına yerleştirin.
- Doğalgaz gibi cihazların yıllık bakımlarını ihmal edilmeyin.
- Bacaları açık olduğundan emin olun. Aşırı rüzgarlı havalarda soba yakmamaya dikkat edin.
- Zehirlendiğinizi düşünüyorsanız sakın uyumayın ya da araba sürmeyin; bunun yerine hemen 112’yi arayarak açık havada ambulansın gelmesini bekleyin.
36 Yorum
Karbonmonoksit zehirlenmesi konusunda epeyi araştırma yaptım fakat sizin verdiğiniz bilgiler daha açıklayıcı ve daha çok bilgi sahibi oldum
YanıtlaSilNe güzel size faydalı olduğumuza sevindik saygılar.
Sil"karbonmonoksit zehirlenme konusunda yazı"nız bu konuda rehber olacak teşekkür ederiz.
YanıtlaSilToplum olarak bilinçlenmemiz şart.Özellikle okullarda ve kullanımın yoğun olduğu bölgelerde bilgilendirici çalışmalar yapılmalı.Belediyeler mutlaka her eve broşür bırakmalı
Bu güzel ve yazımıza ek bilgiler ve önerilerde bulunduğunuz için çok teşekkürler.
SilSoba, sofben zehirlenmelerini haberlerde duyunca çok üzülüyorum. İnsanlar bilinçlenmeli ve tedbir almalı.. Biliglendirici yazınız için teşekkürler..
YanıtlaSilEvet bizde kış aylarının geldiği bu dönemde bu konuya dikkat çekmek ve insanları biraz daha bilinçlendirmek için yer verdik bu yazımıza saygılar.
SilZamanında karbonmonoksit zehirlenmesinden çok insan kaybettik. Verdiğiniz bilgilendirici bilgiler için teşekkür ederim.
YanıtlaSilEvet önceleri bu sayı çok fazlaydı şükür çok büyük azalmalar mevcut ama yinede var daha dikkatli olalım. Biz teşekkür ederiz.
SilToplumsal sorumluluk adına çok faydalı bir paylaşım, çok teşekkürler.
YanıtlaSilFaydalı bulmanıza sevindik biz teşekkür ederiz.
SilKarbonmonoksit gazından çok korkuyorum ya, doğal gazdan gelen gazı anlamak da zor. Dediğiniz gibi sensör kullanılabilir. Özellikle lodos zamanı sobadan çıkan gazlardan ve şofbenden kaynaklı zehirlenme haberlerine çok üzülüyorum.
YanıtlaSilBizde özellikle karbonmonoksit zehirlenmesinin artacağı bu aylarda yazmakta fayda gördük bizde çok üzülüyoruz bu sebeple daha dikkatli olmalıyız teşekkürler.
SilHavalar soğumaya doğalgazlar aktif olarak kullanılmaya başlandı bile. Bu da karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin arttığı anlamına geliyor. Çok dikkatli olmak lazım. Dediğiniz gibi karbon monoksit zehirlenmesine neden olabilecek cihazların düzenli bakımına önem vermek, ortamı sürekli havalandırmak çok önemli. Faydalı içerik için teşekkürler.
YanıtlaSilÇok güzel bir özet çıkarmışsınız teşekkürler faydalı bulmanıza da sevindik saygılar.
SilGüzel bir bilgilendirme yazısı olmuş, çok teşekkürler :)
YanıtlaSilBiz teşekkür ederiz.
Silkış soğukları hissedildi, bu bilgilendirmeniz çok düşünceli olmuş, teşekkürler.
YanıtlaSilBiz teşekkür ederiz Faydalı olması ümidiyle ...
SilKış mevsimine girdiğim şu dönemde isabetli bir yazı olmuş.Teşekkürler :)
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilEn korktuğum ölümlerden bir tanesi karbonmonoksit zehirlenmesi ile ölüm. Hep fakir evlerinde görürdük eskiden sobadan zehirlenmeleri. Soba kullanımı azaldı ancak tehlike azalmamış demek ki. Bilgilendirme için teşekkürler...
YanıtlaSilEvet kokunç bir ölüm şekli evet azaldı ama bitmedi dikkat etmek gerekli teşekkürler.
SilKarbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri ve Korunma Yolları yazınız için çok teşekkür ederim. Karbonmonoksit Zehirlenmesi en çok korktuğum şeyler arasında. Bu konuya dikkat etmek gerekli.
YanıtlaSilEvet kış aylarında özellikle dikkat edilmeli teşekkür ederiz.
SilDoğalgaz kombileri de muhakkak evin dışında olmalı...Hava kirliliği de büyük sorun.Geçen gün evden çıkarken ev havalansın diye camı açık bırakmıştım.Geldiğimde evin içi zehir gibi kokuyordu...
YanıtlaSilÇok soba yakılan bir bölge de oturuyorsunuz sanırım havalandırmamak daha iyi gibi geldi :)
SilMevsim geçişiyle birlikte karbonmonoksit ile ilgili önemli bilgilere yer verdiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Kışın insanların dikkatsizliği yada ihmal ile birlikte kötü sonuçlarla karşılaşıyoruz. Özellikle sobalı evlerde gece soğuk olmaması için sobanın içini doldurup yatmaları sonucun da karbonmonoksit zehirlenmelerini her yıl haberlerde ve çevremizde duyuyoruz. Bakımı yapılmamış kombiler de buna dahil. İnsanların bilinçlenmesi ve bu konudaki önlemlerini önceden almaları gerekli müsade ederseniz bu yazınızı paylasmak isterim saygılar.
YanıtlaSilTabi ki paylaşabilirsiniz ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek o kadar iyi özellikle sobalı evlerde çok dikkat edilmeli saygılar.
SilMuhteşem bir araştırma olmuş. Emeğinize sağlık. Karbonmonoksit zehirlenmesi özellikle kış aylarında daha fazla maruz kalınması olası. Kimse böyle bir durumla karşılaşmasın dileğimle..
YanıtlaSilAynı dilekleri paylaşıyoruz teşekkürler.
SilKış aylarına girilirken, soba yakan kişiler için oldukça faydalı bir yazı...
YanıtlaSilteşekkürler.
SilKarbonmonoksit zehirlenmesi en korktuğum ölüm şekillerinden. Bursa'da oturduğum zaman sık sık anonslar edilirdi poyraz var dikkatli olun diye. Buna rağmen her gün 1-2 ailenin toplu zehirlenme ve ölüm haberi gelirdi :( çok detaylı ve güzel bilgiler vermişsiniz.
YanıtlaSilEvet sobalı evlerde daha çok bunun sıkıntılarını yaşardık:Hatta 2 kardeşim zehirlemişti zor kurtardık . Çok dikkatli olunmalı teşekkürler.
SilKarbonmonoksit zehirlenmesi hakkında çok önemli bilgilere değinmişsiniz gerçekten. Bu zehirlenme insana hiçbir şey hissettirmeden aniden oluyor, sanki uyku bastırmış hissiyle. Bahsettiğiniz belirtiler hissedildiği anda temiz havaya çıkmak ve tabii buna neden olan gazı kapatmak gerek. Yoksa daha büyük facialar olabilir. Eskiden hatırlar mısınız tüplü şofbenler vardı. İnsanlar hiç farkında olmadan banyo yaparken zehirlenirdi. Ne sık yaşanırdı bu olaylar. Neyse ki şimdi doğalgaz kombileri daha güvenli. Tabii bakımını yaptırmak şart senede bir kez. Çok teşekkürler bu değerli bilgileri paylaştığınız için.
YanıtlaSilEvet çok dikkatli olmak gerekli özellikle de geceleri sobaları söndürmek en mantıklısı bu senede çok sıkıntı oldu ülkemizde karbonmonoksit zehirlenmesi teşekkürler.
Sil