İnsan hayatı için teknoloji büyük önem taşır. Fakat kişi teknolojiyi kullanırken kontrolü
elinde tutamayıp ölçüsüz ve sınırsız kullanıyorsa ortaya da çok ciddi sorunlar
var ya da olması çok yakındır. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer
bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne
karşı ilgisi daha çok artarak ona ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı
görülür. Tabi ki bu durumda kişinin
psikolojik olarak yıpranmasına neden olur.
Özellikle teknolojinin gelişimiyle birlikte çocuk ve ergenlerde internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve telefon bağımlılığı maalesef hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Günümüzde artık internet ve oyun bağımlılığı teknoloji ile paralel olarak yaşanılan sorunlar arasında ne yazık ki ilk sıralarda yer alır.
Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri
👉Yalnızca birkaç dakika diye başlanır ama bir türlü o birkaç
dakika geçmez. Hatta kişi birkaç dakika
diye diye zamanını harcar.
👉Kişi, çevresindekilere de ekran karşısında geçirdiği zaman hakkında yalan söyler.
👉Uzun süre bilgisayar kullanımından dolayı yani zamanının büyük bir bölümünü geçirmesinden dolayı belirli süreden sonra fiziksel sorunlardan şikâyetçi olur.
👉Anonim bir kişiliğe bürünür, insanlarla yüz yüze konuşmak yerine internetten konuşmayı tercih eder.
👉İnternete girmek için kişi; derslerinden, yemek öğünlerinden ve randevularından ödün verir.
👉Geceleri uyumak yerine zamanını hep internette harcar.
👉Bilgisayardan uzak kaldığında gergin ve boşluktaymış hissine kapılır.
👉Kişi, bir yandan bilgisayar başında çok zaman geçirdiğinden dolayı suçluluk duyarken bir yandan da büyük bir zevkle yine zamanını bilgisayar başında geçirir. Yani iki duyguyu bir arada yaşar.
Teknoloji Bağımlılığının Neden Olduğu Sorunlar
Fiziksel şikâyetler
- Halsizlik,
- Elde meydana gelen uyuşukluk,
- Beden duruşunda bozukluk,
- Gözlerde yanma,
- Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme,
Sosyal alanda görülen şikâyetler
- Kişinin akademik başarısı düşer,
- Kişisel, aile ve okul sorunları,
- Zamanı idare etmede zorluk yaşar.
- Uyku bozuklukları,
- Yemek yememe,
- Aktiviteleri azaltma,
- İnternet arkadaşları dışındakilerle izolasyon yaşar.
Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Bağımlı kişi öncelikle; günlük internet kullanım saatlerini değiştirmelidir.- Haftalık internet kullanım çizelgeleri hazırlayarak mutlaka ona uyulmalıdır.
- Destek gruplarından ya da aile terapistinden mutlaka yardım alınması gerekir.
- Kişi; yapmayı isteyip de fırsat bir türlü bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazarak, internet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini mutlaka yapmalıdır.
Çocuklarda ve Ergenlerde Bağımlılık Önleme
2 yaşından küçük çocukların internet, televizyon ya da bilgisayarla haşir neşir
olması uygun değildir. Okul öncesi yaş
grubu için internet kullanımı 30 dakikayı geçmemelidir. İlköğretimin ilk dört yılında ödev haricinde
oyun ve eğlence için günlük 45 dakika çocuk zaman geçirebilir. Sonra ki yıllarda hafta sonu daha esnek
olmakla beraber günde 1 saat kullanması uygundur. Lise çağındaki bir kişi içinde 2 saat yeterli
olur.
Teknoloji Bağımlılığı Konusunda Önemli Bilgiler
Teknoloji bağımlılığı konusunda
bilinmesi gerekenler;
- Yoksunluk durumu; bağımlı öğrencilerin %74,5’inde, bağımlı olmayanlarında %10,5’inde görülür.
- Kişi, internette geçirdiği zamanı gizler bunun içinde yalan söyler. Özellikle bağımlı öğrencilerin %38’inde saptanırken, bağımlı olmayanların %4’ünde saptanmıştır.
- İnternette geçirdiği zamandan suçluluk duyma, bağımlı öğrencilerin %33’ünde saptanırken, bağımlı olmayanların %4,3’ünde saptanır.
Ne Yapılması Gerekir?
- Çocukların arkadaşlarıyla doğal yollarla görüşmesi sağlanmalı, akran grupları içinde sosyalleşmelidir.
- Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına ve spor dallarına yönlendirin.
58 Yorum
Teknoloji bir yandan rahatlama imkanı sunarken dozunu ayarlayamadığımızda günden günden bizi esir de alabiliyor. Bu konuda en zoru da bağımlı olanın bunun farkında olmaması. Baş etme yolları ve özellikle çocukların yaş aralığına göre ne kadar oynamalı konusu için teşekkürler.
YanıtlaSilDediğiniz gibi esir oluyor ve bunun farkına varmıyoruz varsakta geç oluyor yani her şey dozunda güzel lafına geri dönmüş oluyoruz değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.
SilÖzellikle çocukları çok etkilemeye başladı teknoloji...otizm gibi durumlar ortaya çıkmaya başladı...Tavsiyeler çok önemli...Editöre tesekkurler
YanıtlaSilEvet ama burada anne ve babalar da sanki bir nebze suçlu gibi çocukları sırf onları rahatsız etmesin diye telefon ve tablet tutuşturuyorlar çocuklarının ellerine dikkat etmek gerekli
SilEtrafımda gözlemlediğim kadarıyla, 4-5 yaşındaki çocuklar annelerinin telefonlarını kullanıyorlar oyun için. Sonra elinden alınınca bu sefer annesine vurmaya ve hırpalamaya başlıyor. Hz. Allah akibetimizi hayr eylesin. Masiva olarak her neye aşırı bağlanırsak bize zarar veriyor.
YanıtlaSilamin diyelim evet bahsettiğiniz sıkıntı ile bende sıkça karşılaşıyorum telefon ve tablet dışında meşguliyetler bulmalalır çocuklarına teşekkürler.
SilKendimden örnek vermem gerekir ki işim bilgisayarda ve saatlerce ekrana bakmakta fiziksel olarak belirtileri gösteriyor, Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme,gözde yanma var.
YanıtlaSilBilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler
Bir şey söyleyim mi bende bazen uzun süre kalmak zorunda kalıyorum ve bahsettiğiniz sıkıntıları birebir yaşıyorum.Ama az daha gayret gösterirsek sıkıntıları en aza indirebiliriz diye düşünüyorum teşekkürler.
SilBugün öğrencilerle bu konu hakkında bir konferansa katıldık
YanıtlaSilNe güzel sizin ve öğrencilerinizin adına sevindim saygılar.
SilDeğinilmesi, üzerinde kesinlikle düşünülmesi gereken süper bir konu👍Tespitlerde ve önerileriniz de tam isabet 👏🏻👏🏻Çok teşekkürler, emeğinize sağlık 🤗
YanıtlaSilYazımıza güzel yorumunuzdan ötürü teşekkür ediyoruz. Beğenmenize sevindim umarım faydalı olur saygılar.
Silsanırım bir anda kestirip atmak lazım.
YanıtlaSilyapabiliyorsak tabi ki o da bir çözüm teşekkürler.
SilMâalesef ebeveynler çocuk durmayınca hemen youtubeden bişey açıyorlar zavallı çocukta zumlanip kalıyor. Çok önemli bir konu hakkında yazmışsınız sağolun
YanıtlaSilEvet evet sıkça görüyorum bunu yazdıklarını zaten birazda ondan dolayı yazmak istedik bu konuyu sizde saolun teşekkürler.
SilTüm yegenlerim youtubenin müdavimi olmuş yorumunuzu okuyunca direk aklıma geldi
SilGelmeyecek gibi değil zaten teşekkürler.
SilTeknoloji bagimliliginin belirtileri bizatihi bende var tavsiyelerinizi uygulamayı dusunuyorum
YanıtlaSilİnşallah uygulayabilirsiniz zira aşırısı biraz sıkıntı veriyor teşekkürler
SilOğlum normalde tablet, telefon ve benzeleri ile vakit geçirmeyen bir çocuktur. Daha çok parklarda vakit geçiririz boş zamanlarda.. Ancak bir kaç haftadır ben rahatsız olduğum için parka çıkaramadım, birlikte birşeyler yapamadık ve o da bu boşluğu tablet ile doldurmaya çalıştı. Fark ettim ve bunu ona da söyledim. O da onayladı.. Yani aslında teknolojiye boğulmak doğal olarak bir şeyler yapmak gerek çocuklarla.. Aynı şey yetişkinler için de geçerli. Teşekkürler bilgilendirici yazınız için.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim evet dediğiniz gibi ilgi ve alakalarını başka yönlere çekmezsek tamamen bağımlı olduktan sonra daha zor olacaktır.
SilBağımlılık kelime olarak bile çok rahatsız edici. İrademi yok sayıyor ve ben de buna rıza gösteriyorum, demektir. Her şeyin azı karar, çoğu zarar ilkesiyle hareket etmemiz lazım. Güncel bir konuyu işlemişsiniz, teşekkürler...
YanıtlaSilAynen öyle irademize biraz sahip çıkalım ben teşekkür ediyorum.
SilBilgisayar, telefon, tablet gibi cihazların aşırı kullanımının bağımlılığa neden olduğunu ve bununla birlikte kişisel ve sosyal yaşamamı sekteye uğrattığını, aynı zamanda genel sağlığımızı da olumsuz etkilediğini biliyor ancak bunun için önlem almıyoruz. Aksine hayatımızın her anına ve dahi merkeze yerleştirmişiz bu cihazları... Bunun da bir sonu olacak elbette ama ne zaman.. Umarım daha fazla zarar görmeden kendimizi toplamayı başarırız.
YanıtlaSilTeknoloji bağımlılığı ve baş etme yolları hakkında farkındalık yaratan içerik için teşekkürler. Kaleminize sağlık...
Kişisel yaşam tarzlarımız muhakkak ki çok farklılaştı.Teknoloji ile birlikte insanlar çok çabuk arkadaş edinip çok çabuk gözden çıkarabiliyorlar.Dostluklar muhabbetler neredeyse hepsi teknoloji bölümüne taşındı tabi buda bire bir iletişim gibi sıcak ve sonuç verici olmuyor. Zararların azalacağını pek sanmıyorum aksine artacak ama biz yine de elimizden geleni yapalım teşekkürler.
SilThis is a very important point to notice that we all have become robotic as we mostly depend on technologies. Our IQ level and education system is getting down as we use computers, mobiles and calculators for our calculations and less think. Later on as the time pases that becomes addiction. For this we need to realize. Our self introspection play very important role in this because we don't prefer other's advices to realize how and where we are wrong. Your article is very nice. Even I have written an article on addiction but unfortunately not yet posted. Thanks.. .
YanıtlaSilYes, you have made a point. Technology also makes us lazy. There is also a bad effect on the dependence on our brain functions. I hope to thank you for this precious comment.
SilÇoğumuzda öyle ya da böyle internet ve teknoloji bağımlığı var sanırım, biraz azaltmak en güzeli.
YanıtlaSilÇok doğru bilgiler vermişsiniz kaleminize sağlık..
Evet bir tık yukarıdayız sanırım yazımızı beğenmenize sevindim teşekkürler.
SilÇokkkkk önemli bir konuya değinmişsiniz. Modern çağın en büyük sorunlarından biri. Ebeveynler bu konuda çok dikkatli olmak durumunda. Hem kötü örnek olmamak hem de çocukları kontrol altına tutmak gerekir kuşkusuz. 😊🤚
YanıtlaSilEvet özellikle ebeveynler bu konuda çok dikkat etmeli kötü örnek olmamalılar. teşekkür ederiz güzel yorumunuz için saygılar.
SilGünümüzün en önemli sorunlarından biri olan teknoloji bağımlılığı nasıl kontrol altına alınır çok güzel açıklamışsınız. Emeğinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederiz umarım faydalı olmuştur saygılar.
SilÇağımızın en büyük sorunu. Allah'tan bende öyle bir problem yok. :)
YanıtlaSilTabi tabi dediğiniz gibi Allah'tan sizde yok :)
SilBu paylaşım gerçekten de çok faydalı, çünkü günümüzde teknoloji bağımlılığı ciddiye alınması gereken bir konu haline geldi. Tavsiyeler için çok teşekkürler.
YanıtlaSilben teşekkür ederim evet çok büyük sıkıntılara sebep olmakta umarım bir çok kişi okur saygılar.
SilDaha küçükken çocuklarımıza yemek yemesi, rahat durması vb için teknolojiye bağımlı hale getiriyoruz. Ondan sonra sonra bu genç nesil neden bu kadar teknolojiye bağımlı diyoruz. Bence sorun bizde başlıyor.
YanıtlaSilEvet dediğiniz gibi ebeveynler önce dikkat etmeli örnek olmalı teşekkürler.
SilYazıdan istifade ettim. Bir zamanları beni ele geçirmişti internet ama, artık ben interneti ele geçirmiş durumdayım. O beni değil ben onu yönetiyorum. Ben onun değil oo benim esirim durumunda şimdi. Grafiker oluşum bir anlamda bilgusayar başınad vaktimin büyük bir bölümü geçiyor iş üretiyorum. İhtiyaç durumunda internete giriyorum. Teşekkürler...
YanıtlaSilNe güzel eğer bir plan ve kontrol çercevesin de kullanıyorsanız. Çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
SilTeknoloji bağımlılığının sebeplerini çok iyi izah etmişsiniz..Emeğinize sağlık..😊
YanıtlaSilTeşekkür ederim bende yorumunuza sağlık diyiroum saygılar.
SilMerhaba, tam ben de bu konuyu da içeren bir yazı yazmıştım ki blog'da sizin yazınıza rastladım, tesadüfe bakın :)))
YanıtlaSilGüzel bir tesadüf olmuş bende okumak için uğrayacağım kolay gelsin.
SilAğaç yaşken eğilir. Ebeveynlerin önce kendisi doğru kullanıp ondan sonrakilere örnek olup eğitmesi kontrol altına alması lazım
YanıtlaSilEvet en büyük örnek olan kişiler öncelikle ebeveynler olduğu için onların daha dikkatli olması gerekmektedir.
SilEn çok yaşadığım sorun uykusuzluktu ama artık telefon ve bilgisayar yatak odama girmiyor, onun yerine kitap okuyarak uyuyorum. Herkese tavsiye ederim.
YanıtlaSilne güzel gerçekten çok mutlu oldum umarım bu şekilde devam eder saygılar.
SilAynı sigara bağımlılığı gibi ciddiye alınıp savaşılması gereken bir konu... Sağolasınız. Bloğunuzun yeni formatı da hayırlı olsun ayrıca. Almışım ben de çok önceden takibe :)
YanıtlaSilEvet ciddi bir konu hemde çok ciddi teşekkür ederim beğenmenize sevindim saygılar.
SilTeknoloji bağımlılığı ciddi bir sorun. Kendim için bu deyimi kullana bilirim ben bir teknoloji bağımlısı olabilirim. 4 saat uyku gerisi internetin nimetleri. Bu benim tarzım ama biraz soyutlanmalıyım teknoloji bağımlılığı ve baş etme yollarını uygulayacağım eminim özenle hazırladığınız bu taktikler işimi görür ve kendime zaman ayırma şansı bulabilirim.
YanıtlaSil4 saat uyku sıkıntı sağlığınızdan olursunuz uyku sürenizi biraz artırmanız gerekli teknolojiden de biraz uzak kalmanız veya azaltmanız teşekkürler
SilBende muhakkak bullet journal yapar günlük yapılacakları yapmaya çalışırım ki bağımlılığı azaltmak ve faydalı bir şekilde kullanabilmek için :)
YanıtlaSilNe güzel sizin adınıza sevindim umarım istikrarlı şekilde devam edersiniz.
SilMuy interesante el post ! Espero tu opinión en mi último post, espero que te guste! Feliz semana! 💓💓💓
YanıtlaSilNo es muy interesante, pero gracias y vendré a visitarte.
Sil