kişisel bakım

Güneş Lekeleri Neden Olur? Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir?

Güneş, yaşamsal önem taşıyan bir enerji kaynağıdır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitamini ihtiyacını doğal yollardan karşılaması bizim için önemini daha da arttırır. Güneş lekeleri güneşe fazla maruz kalınması durumunda cildimizde meydana gelen bozulmalara verilen bir isimdir. Uzun süre güneşin altında kalmak cildimizin nem dengesini bozar bu durum kuruma ile sonuçlanır. Kuruyan cilt zaman içerisinde lekelenme problemiyle karşılaşabilir. Cildimizdeki lekeler çeşitli sebeplerle oluşabilir. Kozmetik uygulamalar sonucu cildimizde leke oluşabileceği gibi genetik faktörler, ilaç kullanımı gibi durumlar da buna yol açabilir. Güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalınması durumunda bu tür lekelerin artışı da hızlanabilir. 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havaların ısınması dışarıda daha fazla zaman geçirmemize olanak sağlar. Yaptığımız tatil planlarımızda denizin ve güneşin ayrı bir yeri olur. Yazın güneşin etkisini daha fazla göstermesi, cildimizde oluşabilecek güneş lekelerinin artışına sebep teşkil edebilir. Güneşin sebep olduğu cilt lekelerinin sağlık problemine dönüşme riski az olmakla birlikte cildimizde güneşin yarattığı hasarı göstermesi bakımında dikkat edilmesi gereken bir durumdur. 

Güneş Lekeleri Neden Olur? Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir?


Güneş lekeleri cildimizin hangi bölgelerinde görünür?

Güneş lekeleri daha ziyade yüzümüzün yanak kısımlarında, dudak çevresinde, çene bölgesinde görülebildiği gibi boyun ve kol bölgesinde de sıklıkla rastlanılabilir. Vücudumuzun bu kısımları açıkta kalan ve güneşe daha fazla maruz kalan bölgelerdir. Bu sebepten güneşe çıkmadan önce koruma tedbirleri alınması, lekelerin oluşmasında önleyici etki gösterebilir. 

Güneş lekeleri nasıl giderilir? 

Güneş lekelerini gidermeni çeşitli yolları vardır. 
  • Özellikle yaz aylarında güneşin etkisinin daha az olduğu saatlerde dışarı çıkılmalıdır. 
  • Güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır. 
  • Dışarıya çıkılması gerektiğinde koruyucu güneş kremleri kullanılmalıdır. Ayrıca şapka ve güneş gözlüğü kullanımı ihmal edilmemelidir. 
  • Ciltte hasar oluşacak şekilde yanmamaya dikkat edilmelidir. 
  • Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce uygulanmalıdır. 
  • Cilde parfüm sürerek güneşle temas edilmemelidir. 
  • Epilasyon benzeri işlemleri güneşin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği yaz aylarında yaptırmamak daha uygundur. 
  • Koruyucu kremler ıslak cilde uygulanmamalıdır.  
  • Kış aylarında bol miktarda C vitamini ve antioksidan tüketmek cilt sağlığına olumlu katkı sağlar. 

Güneş lekelerini tedavi etme yolları. 

Güneş ışınlarının cildimizde yol açtığı hasarlar sonucu oluşan lekeleri tedavi ettirmek istiyorsak öncelikle bir hekime danışmamız gerekir. Tedavi süresi genellikle uzun olmaktadır. Hamilelikte ve lohusalıkta ilaç kullanılmamaktadır. 

Uygulanan tedavi yöntemleri arasında kimyasal peelingler ve kimyasal soyucular bulunmaktadır. Lazer tedavisi de bir diğer yöntemdir. Tüm bu işlemleri bir dermatoloğun yapması sağlık açısından önemlidir. 

Güneş lekelerine ne iyi gelir? Doğal çözümler

  • Çay ağacı yağı 
  • Elma sirkesi 
  • Limon suyu 
  • Hint yağı 
  • Patates 
  • Aloe vera bitkisi 
Güneşin yol açtığı cilt lekeleri için bazı doğal yöntemler de bulunur. Bitkisel kaynaklı olan bu yöntemlerden en basit olanı bir dilim patatesi lekeli bölgeler üzerinde gezdirip bir süre bekledikten sonra suyla yıkamaktır. 
  • Limon suyu cilt lekelerinin üzerine sürülür, bir süre bekledikten sonra yıkanır. 
  • Elma sirkesi de suyla karıştırılarak lekelerin üzerine uygulanabilir; limon suyunda olduğu gibi bir süre bekledikten sonra yıkanmalıdır. Tüm bu uygulamalar düzenli bir biçimde ve belli bir süre yapılmalıdır. 
  • Bir kaşık yoğurt, bir kaşık bal ve limonsuyu karıştırılıp cilde sürülür ve 15 dakika bekledikten sonra yıkanır bu tür bir karışımın da lekelerin yok olmasında yarar sağladığı gözlemlenmiştir. 
Tüm bu uygulamalar arasında düzenli cilt temizliğinin önemi göz ardı edilmemelidir. Cilt hücreleri gece kendisini yeniler, bu yüzden gece derinlemesine yapılan cilt temizliği onun nefes almasına olanak sağlar. Sağlıklı ve güneş lekelerinden arınmış bir cilde sahip olmak istiyorsak cildimize gereken önemi göstermeli ve onu korumalıyız.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

28 Yorum

  1. Aslında Güneş koruyucu krem yaz-kış kullanılmalı. Doğal çözümlerde çay ağacı yağı müthiş bir şey her türlü leke için kullanılabilir. Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.

  2. Güneş lekeleri neden olur yazınız çok faydalı olmuş. Güneş lekelerine karşı öncellikle belirttiğiniz gibi cildimizi korumak gerekiyor. Bilgiler için teşekkürler

  3. Cildim hassas ve güneş lekeleri oluşumuna çok müsait. Bu yüzden fazla güneşte kalmamaya dikkat ediyorum. Yazıda belirttiğiniz öneriler de çok işime yarayacak. Teşekkürler.

  4. Güneşin kendini fazlaca gösterdiği şu dönemde iyi bir bilgilendirme. Doğal çözümlerin yanısıra nasıl kullanıldığını yazmanız da extra iyi olmuş. Ben herşeyi doğal yöntemle çözmesini seviyorum. Bu yazınız bir çok şeyi doğal yöntemle çözebildiğimizin ayrı bir kanıtı.

  5. Cildi hassas olanların en büyük kabusudur güneş lekeleri. Herkesin gereken önlemleri alması için en dogru zamanı seçmişsiniz ve tüm detayları belirtmişsiniz.En degerli giysimiz cildimiz diyerek en başta cildimize uygun yuksek faktörlü koruyucu kullanmalıyız😊

  6. Güneş lekeleri için doğal tedavi yöntemleri sevdim. Kimyasaldan uzak durmaya çalışan biri olduğum için doğal yöntemler inanılmaz ilgimi çekiyor.. hele de yaz ayına girince bu güneş lekeleri için tam önlem alma zamanı

  7. Bir güzellik uzmanı olarak paylaşımınızı beğenerek okudum. Güneş lekeleri özellikle yaş ilerledikçe daha çok ortaya çıkmaktadır. Tabi bu cilt tipine göre de değişir. Bazen bu yaşlılık lekeleri ile de karıştırılabilir ama önlem almak özellikle koruyucu kremi yaş kış kullanmak ve cilt bakımı sonrası bir kaç saat için güneş ışınlarından korunmak çok çok önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu