para

A Tipi Yatırım Fonu Nedir?

A Tipi Yatırım Fonu, hisse senedi piyasalarında toplam portföy değeri yatırımlarının en az %25’ini, sürekli bir şekilde Türk menşeili şirket hisselerine yatırım yapan fonlardır.

A Tipi Yatırım Fonu


A Tipi Yatırım Fonları, ağırlıklı olarak hisse senedi yatırımlarına yönelik olarak portföy oluşturan fonlar olarak da bilinirler. Portföyde oluşan dağılımda, hisse senetlerinin yüksek olması, ilgili fonun getirisinin yüksek, ancak aynı zamanda riskinin de yüksek olduğu anlamını taşımaktadır. Bir fonun A Tipi olabilmesi için iki şart vardır. 

Birincisi, en az %25 hisse senedi yatırımı, ikincisi ise bu oranda Türk Hisse Senedi portföyü oluşturmaktır. A Tipi Yatırım fonları, kendi aralarında türüne göre farklı dört maddeye ayrılmaktadır. Sırası ile inceleyeceğimiz ve anlamlarını açıklayacağımız bu fonlar şunlardır:

  • Hisse Fonu
  • Karma Fon
  • Değişken Fon
  • Sektör Fonları

Şimdi de A Tipi Yatırım Fonlarının çeşitlerini, anlamları ile birlikte öğrenelim.

Türlerine Göre A Tipi Yatırım Fonu

Bir önceki paragrafta, A Tipi Yatırım Fonu için riskli, ancak yüksek getirili olduğundan, bununla birlikte de kendi içerisinde dörde ayrıldığından bahsetmiştik. İlgili fonların türlerine göre oluşma şekline değinirken, bu fonların kendi içlerinde neden farklı türlere ayrıldığını daha iyi anlayabileceksiniz. İşte türlerine göre A Tipi olarak bilinen yatırım fonları:

Hisse Fonu

A Tipi Yatırım Fonu dikkate alındığında, türler arasında diğer üç farklı çeşidine göre en yüksek getiri ve en yüksek risk, Hisse Fonudur. Hisse Fonu, genellikle A Tipi Yatırım Fonlarının en az %51’i olarak bilinir. Buna göre, fondaki yatırımlar arasında düşüş eğilimine de girebilecek olan hisseler ağırlıklı olduğundan, piyasalarda yaşanacak fiyat hareketliliği direkt olarak risk teşkil edebilir. 

Ancak, diğer açıdan ve iyi tarafından bakacak olursak, hisse fonu kâr değeri en yüksek olan yatırırım fonu türüdür. Bu sebeple de genel anlamda ekonomik krizler dışında getirisinin yüksek olması sebebi ile yatırımcıyı mutlu ederler.

Karma Fon

A Tipi Karma Yatırım Fonu ya da bilinen adı ile Karma Fon, piyasa açısından çeşitlilik arz eden bir fondan oluşur. Karma Fon, aynı zamanda en az iki adet olmak üzere, farklı sermaye piyasaları araçları bulunduran fon portföyleri olarak bilinmektedir. 

Ek olarak, yatırım aracı düşünüldüğünde, her bir yatırım türü için portföyde en az %20’lik bir yatırım gerekmektedir. 

Örneğin, bir karma fon içerisinde döviz, altın, hisse senedi ve ek olarak altın vb. değerli madenlere yatırım yapıldığında, her birinin portföy içerisinde en az %20 değerde olması beklenir. 3 farklı yatırım aracından biri %20, diğerleri daha yüksek olabilirken, portföyde 5 farklı yatırım aracı olması durumunda her birinin %20 olması gerekmektedir.

Değişken Fon

Değişken Fon, adından da anlaşılacağı üzere portföy içerisinde dilendiği zaman, dilendiği şekilde sınırsız bir biçimde hareketlilik yaşanabilen fonlardır. En ufak sınırlama ve kısıtlama olmayan Değişken Fonlarda, portföy istenildiği şekilde çeşitlendirilebilir. 

Ancak, bir fonun A Tipi Yatırım Fonu olabilmesi için gerekli olan şartları da karşılaması gerekir. Buna göre Değişken Fon portföyünde hisse senedinin en az %25 oranında bulunması şarttır.

Sektör Fonları

Sektör Fonları ya da Sektör Fonlar, yine A Tipi olarak tanımlanan yatırım fonlarıdır. Bu tür fonlarda belirli bir sektöre dair yatırım yapılan hisse senetleri olması gerekmektedir. 

En az %25 hisse senedi şartını fazlası ile karşılayan Sektör Fonlar, portföyde %51 oranında ağırlıklı bir sektöre ait hisseleri taşıması ile bilinmektedir. Örneğin, günümüzde spor kulüplerinin halka arz edilmiş hisseleri piyasalarda bulunmaktadır. 

Bu tür spor kulüplerinin hisselerinden toplayan fonlar, fon içerisinde %51 ve üzeri bir pay arz ediyorsa, hem A Tipi Yatırım Fonu hem de Sektör Fonu olarak adlandırılabilirler. Aynı durum bankacılık sektörü için de geçerlidir. Eğer piyasalarda bulunan banka hisseleri portföyün %51’ini oluşturuyorsa, bu durumda Bankacılık Sektör Fonu oluşmuş olur.

Yukarıda yer verilen herhangi bir A Tipi Yatırım Fonuna katılım sağlamak oldukça kolaydır. Burada tasarruf sahiplerinin kendilerine ait yatırımlarını nasıl şekillendireceği önemlidir. Piyasaya hakim pek çok yatırım şirketi tarafından yönetilen bu fonlara katılım sağlamak adına, katılım payları kadar fonda yer almak mümkündür. Bu tür fonlara katılım fiyatlamasını ve pay birim değerlerini belirleyen yer ise TEFAS’tır. TEFAS, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım platformudur.

Tavsiye yazı- Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. A tipi yatırım fonunu hep duyuyorum ama ilk kez detaylı okuma fırsatı buldum. Yatırım olarak bazı riskleri olsa da ,en yüksek getirisi olan hisse fonuna daha yakınım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu