sağlık

Böbrek Taşı Neden Oluşur?

 

Böbrek Taşı Nedir


Doğum sancılarıyla eş değer şiddete sahip olan böbrek taşı neden oluşur konusunda bilgi sahibi olmak kaliteli yaşam için çok gereklidir.

Boşaltım sisteminde hayati önem taşıyan organların başında böbrekler geliyor. Böbreklerin vücuttaki metabolizmalardan oluşan atıkların uzaklaştırılması dışında çok fazla görevleri olduğu söylenebilir. O yüzden böbreklerin yol açtığı birçok sorun aslında tüm vücut sağlığını etkiliyor. Böbreklerde en fazla rastlanılan hastalık türüyse, taş oluşumu olduğunu söyleyebiliriz. Böbrek taşının tanımına dair tıp literatüründe şu şekilde bilgi geçiyor: Böbrek kanallarının içinde bilinmeyen nedenlerden dolayı birtakım mineraller birleşip sert yapılar oluşturur. Oluşan sert yapılar, böbrek taşı oluşumlarına neden oluyor. Böbrek taşı erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülüyor. Tedavi edilmesine rağmen tekrarlayan bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Böbrek taşı rahatsızlığı aynı zamanda 30’lu yaşlardaki kişilerde daha çok görülüyor. Böbrek taşı rahatsızlığı tedavi edilmediğinde; böbrek kanalları tıkanarak, böbreklerin içinde basınç artmasına neden oluyor. Sonuç olarak hem şiddetli ağrı oluşuyor hem de böbreğin fonksiyonları bozuluyor. O yüzden böbrek taşı sorunuyla karşılaşan kişiler ağrısı olmasa dahi yine de bir uzmana görünmelilerdir.


Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşı oluşmasında çok sayıda faktörün rol aldığını söyleyebiliriz. Bu faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

·         Obezite, çok fazla kilo alımı

·         Yeteri kadar sıvı alınmaması

·         Genetik faktörler-Ailesinde böbrek taşı sorunu varsa kişide de görülme oranı çok yüksektir.

·         Sindirim sistemiyle alakalı cerrahi operasyonlar geçirenler

·         Uzun zaman hem kalsiyum hem de D vitamini takviyesi kullanımı böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir.

·         Sıvı birikmesini engelleyen birtakım ilaçlar; antibiyotikler, kalsiyum bazlı antasitler ve birçoğu böbrek taşı oluşturur.

·         Polikistik böbrek başta olmak üzere kistik böbrek hastalığına yakalananlarda taşta görülebiliyor.

·         Beslenmede böbrek taşı oluşumunda hayati önem taşıyor. Şeker, protein ve sodyum bakımından yüksek besinler böbrek taşına yol açabilir.

·         Tek böbrekli kişilerde böbrek taşı oluşabilir.

·         Sıcak yerlerde yaşayıp çok terleyen kişilerde sıvı kaybından kaynaklı böbrek taşı oluşabilir.

·         Aşırı tuz tüketimi

·         Kalsiyum, idrarda sistin, ürik asit ve oksalat oranları arttığında böbreklerde taşlar oluşabilir.

·         Devamlı idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi böbrek taşı oluşumunda çok etkilidir.

·         Böbrek taşı rahatsızlığı aynı zamanda; dent, crohn, medüller sünger, renal tübüler asidoz ve hiperparatiroidizm vb. hastalıklarında da oluşuyor.


Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı belirtileri daha çok üreter adı verilen idrar yoluna girdiğinde artıyor. Böbrek taşının ağrı yapması, düşürme esnasında üreter de yapılan tıkanıklıktan kaynaklanıyor. Fakat kişilerin bazıları böbrek taşlarını düşürürken hiçbir belirtiyle karşılaşmıyorlar. Belirtilerle karşılaşmayan kişiler, böbrek taşlarını idrar yoluyla kolayca atıyorlar.

·         İdrarın hem kokusunda hem de renginde değişme

·         İdrar esnasında yanma hissi

·         Kusma ve mide de bulantı

·         Ağrı

·         Normalden fazla idrara gitme

·         Enfeksiyon oluşumu

Yukarıda da değindiğimiz üzere böbrek taşı belirtileri denildiğinde aklımıza ilk şiddetli ağrı geliyor. Böbrek taşından kaynaklı ağrılar; kaburgaların altında, kasıklarda, böbreklerin çevresinde, alt karın bölgesiyle sırtta yer alıyor. Böbrek taşı belirtileri arasında aynı zamanda devamlı idrar yapıyormuş hisside yaşayabilirsiniz. Ayrıca idrara çıkma sayısı fazla dahi olsa miktarında önemli azalış olabilir. Böbrek taşı belirtileri arasında bir de titreme, ateş ve üşümede olabilir. Böbrek taşının en önemli sorunu; idrar yollarını tıkaması ve idrarı da vücuttan atarken sorunlar çıkarması diyebiliriz.


Böbrek Taşı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşı sorununun olup olmadığını üroloji bölümü doktoru kontrol ederek karar verir. Yalnız bazı durumlarda böbrek taşı teşhisinde üroloji doktoru yeterli olmayabiliyor.  Böbrek taşı teşhisinin tam koyulması için mutlaka detaylı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Böbrek taşı teşhisinde yapılacak tetkikleri şöyle sıralayabiliriz:

Ultrason

Yüksek frekansa sahip ses dalgaları kullanılmasıyla gerçekleşen ultrason yönteminde, böbreklerde taş olup olmadığı kolayca öğrenilebilir.

Kan Testi

Böbreklerin nasıl çalıştığını kan testleriyle kolayca öğrenebilirsiniz. Kan testlerinde; kalsiyumla, ürik asit maddeleri çok çıkarsa böbreklerde taş oluşma olasılığı fazlalaşır.

Görüntüleme Yöntemleri

Böbrek taşlarıyla ilgili teşhis, görüntüleme yöntemleriyle koyulabilir.

Böbrek Taşı Analizi

İdrar yolu ile önceden atılan taş üroloji doktoru tarafından kontrol edilerek analizi yapılabilir. Taşın iç yapısıyla alakalı bilgiler edinilerek ona göre oluşumu engellenebilir.

Bilgisayarla Tomografi

Küçük taşlar olmak üzere idrar yoluyla, böbreklerdeki taşların hem boyutu hem de yeri belirlenir.

İntravenöz Piyelogram (IVP) ya da İntravenöz Ürogram

İlk olarak damardan kontrast maddeler verilir. Daha sonra böbreklerdeki süzme işlemleri röntgenle kontrol edilir.

İdrar Testi

İdrarın içindeki enfeksiyonla, kan görüntülenebilir. Böbrek taşı teşhisi için çok fazla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca böbrek taşıyla bir olabilecek hastalıkların teşhisinde de idrar testleri önemli rol oynuyor.


     Tavsiye Yazı : Akdeniz Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu