sağlık

Kelebek Lupus Hastalığı Nedir?

Kelebek (Lupus) Hastaliği Nedir?


 

Sistemik Lupus Eritematozus yani kelebek (lupus) hastalık tıp literatüründe; kronik inflamatuar olarak biliniyor. Hem bağışıklık hem de organlarla, dokuyu hedef almasıyla dikkat çekiyor.

Selena Gomez hastalığı diye tabir edilen lupus hastalığı; vücuttaki sinir sistemini, eklemleri, böbrekleri ve deriyi etkilemesiyle dikkat çekiyor. Bulaşıcı olmayan bu hastalık daha çok 15 ile 45 yaş aralığında görülüyor. Ayrıca lupus hastalığı kadınlarda %90 görülüyor. Lupus vücudun neredeyse tüm organlarını etkiliyor. O nedenle lupus hastalığını tespit etmek çok zor diyebiliriz. Kelebek hastalığının en önemli özelliği; çok sayıda bulguya, şikâyete neden olmasıdır. O yüzden de birden fazla hastalığın belirtilerini taklit edebiliyor. Lupusu diğer hastalıklardan ayırt etmeye yarayan en önemli noktaysa, yüz bölgesinde oluşan burundan yanak kısımlarına giden kelebek şeklindeki döküntülerdir. Yalnız belirttiğimiz döküntü belirtileri hastaların hepsinde görülmeyebiliyor. Lupus hastalığı belirtileri genellikle; ateş, halsizlik, artrit ve cilt döküntüsü şeklinde oluyor. Lupusun kesin tedavisi yok fakat ilaçlar sayesinde hastalık önemli ölçüde kontrol altına alınabiliyor.

Lupus Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

Sağlıklı dokuların zarar gördüğü bağışıklık sistemi hastalığı olarak lupus biliniyor. Yüz bölgesinde kızarıklıklara neden olması sebebiyle kelebek hastalığı diye de biliniyor. Lupus hastalığı; akciğer, böbrek, kalp gibi pek çok organa hasar veriyor. Kelebek hastalığı ateşle başlayıp bazen enfeksiyonmuş gibi ilerleyip birçok semptoma neden olabilir. Bu hastalıkta klinik seyirler hafif halden çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Hastalığın nedenini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Fakat genel tanı; genetik ya da çevresel faktörlerin hastalığı oluşturduğudur. Aynı zamanda geçirilmiş olan hastalıklar, hormonal yapılar ve kişinin kullandığı ilaçlar lupus hastalığının oluşumuna neden olabiliyor. Bu bilgiler kapsamında lupus hastalığı nedenleri şöyle açıklanabilir:

İlaçlar

Kinidin, Hidralazin ve Prokainamid olmak üzere bazı ilaçlar çok uzun zaman kullanıldığında lupus hastalığına neden olabiliyor.

Çevre

Uzmanlara göre; stresli yaşam, sigara kullanımı, silika tuzu, güneş ışığı yani UV gibi etkenlere maruz kalanlarda lupus hastalığı görülebiliyor.

Enfeksiyonlar

Lupus hastalığının nedenlerini araştıran uzmanlar; hepatit-C, sitomegalovirüs ile Epstein-Barr tarzı enfeksiyonların bu hastalıkla ilişkisini de inceliyorlar.

Hormonlar

Uzmanların araştırmalarında; östrojen düzeylerinde artma vb. anormal hormon seviyelerinin lupus hastalığına sebep olabileceğini saptamışlardır.

Genetik

Kişinin aile bireylerinde lupus hastalığı varsa o kişide de görülme riski çok fazladır…

Lupus Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • ·         Gözde kuruluk
  • ·         Burundan yanak kısmına doğru yayılarak giden kelebek şeklindeki ciltte dökülmeler…
  • ·         Ağzın içinde görülen yaralar,
  • ·         Ateş
  • ·         İdrarda kan görülmesi
  • ·         Böbrek fonksiyonlarının bozulması
  • ·         Yorgunluk
  • ·         Ödem oluşması
  • ·         Kalp zarında sıvının artması
  • ·         Akciğerde sıvının artması
  • ·         Nefes alıp verirken göğüste ağrı
  • ·         Hafıza kaybı
  • ·         Eklemlerin tutulması
  • ·         Eklemlerde ağrı
  • ·         Şişme
  • ·         Işığa duyarlı olma
  • ·         Damarlarda bozukluk

Lupus Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Vücuttaki organları tamamen etkileyen lupus hastalığının teşhisi de çok önemlidir… Özellikle lupus teşhisi nasıl konur sorusunun cevabı hayati önem taşıyor. Tıbbi öykünün yanında fiziki muayenede lupus hastalığında hayati önem taşıyor. Lupus hastalığının teşhisini koyabilmek için şu testleri mutlaka yaptırmak gerekiyor:

Doku Biyopsisi

Lupus hastalığına dair hücrelerin varlığını tespit için doktorlar ciltteki döküntülerden biyopsi örneği alıyorlar.

Laboratuvar Testleri

Hem beyaz kan hücrelerinin hem de kırmızı kan hücreleriyle birlikte türlerini ve trombosit sayıları için CBC adı verilen test istenebilir. Bu test, tam kan sayımı olarak biliniyor.

Görüntüleme Testleri

Ekokardiyogramlarla birlikte göğüs röntgeni adı verilen kalbin üst kısmında ya da çevresinde sıvının birikip birikmediğini gösteren görüntüleme testi olarak biliniyor. Bu görüntüleme testi pozitif çıkarsa lupus hastalığının varlığından şüphe edebilirsiniz.

Lupus Hastalığı Tedavisi

Lupus (kelebek) hastalığının kesin tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalığın sadece ilerlemesini durdurmak mümkündür… Lupusun hayati komplikasyonlarının önlenmesi için birtakım tedavi yöntemleri uygulanabilir. Aynı zamanda belirtilerini en aza indirmek için birkaç uygulama yapabilirsiniz. Bu hastalıkta erken tanının çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Eğer lupus hastalığı ilerlerse onu geriletmek kesinlikle mümkün değildir.

Lupus hastalığı tedavisi, hasta olan kişinin durumu göz önünde tutularak planlanıyor. Vücuttaki organlarda ve dokularda ortaya çıkan iltihapları ilaçlarla giderebilirsiniz. Bu ilaçlar, iltihap giderici özelliğe sahiptir… Ayrıca lupus hastalığında bağışıklık sisteminin baskılanmasın da rol oynayan steroid grubundaki ilaçlarda kullanılabilir.



Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Bir kaç bayan arkadasimda kelebek yanı lupus hastalığı var çok kötü bir hastalık ama yazınız gayet bilgilendirici olmus çok teşekkür ederim. Beğenerek takip ettiğim bir site başarılar dilerim.

  2. Duyduğum bir hastalık. Okuma da yapmıştım bununla ilgili. Derli toplu ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Bu hastalıktan muzdarip olanlara acil şifalar dilerim.

  3. Allah bu hastalıkla mucadele edenlere şifa versin inşallah. Çok zor bir hastalık olduğunu biliyorum.Hatta Fulden Uras'ın bu konuyla ilgili bir derneği var. Kelebek çocuklar derneği ,umarım karıştırmıyorum .Zaman zaman bende elimden geldiğince destek olurum ve herkesin desteğine ihtiyacı olan bir dernektir. Bir gece rahat uyku uyumak için neler çekiyorlar görmüştüm. Farkındalık oluşturan bu yazıyı yazdığın için teşekkür ederim ,ellerine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu