sağlık

Şizofreni Nedir?

Şizofreni Nedir?

 Kişilerin duygularında, ruh hallerinde ve davranışlarında ortaya çıkan değişiklikler tıp literatüründe şizofreni olarak adlandırılıyor.  

Şizofreni tanısı koyulan bir kişi gerçek olanla olmayanı zor ayırt eder. Aynı zamanda şizofreni, kişinin normal düşünme akışını önemli ölçüde engelleyen bir problemdir… Bunların yanı sıra şizofreni, ciddi kronik bir rahatsızlık olarak biliniyor. Kişinin normal davranışını, duygu kontrolünü ve sağlıklı düşünce akışına engel olan önemli beyin hastalığı olarak da karşımıza çıkıyor. Şizofrenide erken teşhis hayati önem taşıyor. Genel anlamda bu rahatsızlık; halüsinasyonlara, paranoyalara, çarpık düşüncelere ve korkulara sebep oluyor. Şizofreni hastalarının tedavisi ömür boyu sürmesi gerekiyor. Eğer bu hastalıkta tedavi erken başlarsa semptomlarda ciddi kombinasyonların gelişimi kontrol altına alınmış olur. Şizofreni hastalığı, bireylerin uzun vade içerisinde hayat kalitesini iyileştirmesinde önemli rol oynuyor. Özetleşizofreni nedir sorusunu şöyle açıklayabiliriz: Yatışma ve alevlenme gibi dönemlerde kendini ortaya çıkaran kronik psikiyatrik hastalıktır…

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni hastalığı genel olarak; genç yaşlarda başlıyor. Şizofreni hastalığının en fazla görüldüğü yaş aralığıysa; 15 ile 40’lı yaşlar olduğunu söyleyebiliriz. Şizofrenin başlangıç şekilleri çok çeşitten oluşmuştur. Genel anlamda şizofreni hastaları yakın çevreleri tarafından çok geç anlaşılabiliyor. Şizofreni hastalığı; yavaş ve çok sinsi şekilde başlar. Çok kısa zamanda da şizofreni akut olarak karşımıza çıkıyor. Şizofreninin ilk belirtisini hastanın yakınları gözler. Hasta yakınları yolunda gitmeyen birçok etkenlerin olduğunu çok iyi bilirler. Şizofreninin tam olarak ne olduğunu bilmek çok zordur. Kişinin öncelikle günlük aktivitelerden uzaklaştığı görülür. Aynı zamanda hem ani hem de garip davranışlar sergilemeye başlar. Tüm bu etkenlere ek olarak kişinin konsantrasyonunda ve dikkatinde azalmalar gözlenir.  Bütün bu etkenler doğrultusunda şizofreni belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • ·         Aşırı dalgınlık
  • ·         Depresyon
  • ·         Sosyal davranışlarda bozulma
  • ·         Eleştirilere tahammül edememe
  • ·         Duyguların ifadelerinde zorluk
  • ·         Aşırı tepki verme
  • ·         Tek başına zamanını geçirme
  • ·         Uykusuzluk ya da çok uyuma
  • ·         Düşüncelerin arasında yer alan bağlantıların ilgisizliği
  • ·         Kelimelerin ilgisiz olması
  • ·         Sosyal çevreden uzaklaşma
  • ·         Arkadaş edinememe
  • ·         Unutkanlık
  • ·         Aşırı dalgınlık

Yalnız yukarıdaki bilgilere bakarak bir kişiye şizofreni tanısı koyulması kesinlikle doğru olmaz. Başka sağlık problemlerinden dolayı da aynı zamanda bahsetmiş olduğumuz belirtilerin oluştuğunu söyleyebiliriz. Özellikle belirtileri ciddiye alıp uzman kişilerce yardım almak sizin için en doğru tercih olacaktır. Şizofreni hastalığı, sadece hastayı etkilemez. Hasta yakınlarını da olumsuz etkileyen bir hastalık türü olarak şizofreni karşımıza çıkıyor.

Hastanın duygu, düşünce ve davranışlarındaki olumsuz durumları ailedeki tüm bireyleri etkiliyor. Bu hastalıkla ilgili bilgi eksikliği ile çaresizlik birden fazla sorunu da birlikte getiriyor. Çaresizlik, utangaçlık, öfke, suçluluk, gelecek kaygısı ve korku hasta yakınlarını çok fazla etkiliyor.

Şizofreni Nedenleri Nelerdir?

Şizofreninin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • ·         Genetik yatkınlık
  • ·         Uyuşturucu kullanımı
  • ·         Doğum esnasında asfiksi adı verilen bir hastalığın ortaya çıkması. Asfiksi; bebeğin oksijensiz kalması anlamına geliyor.
  • ·         Beyinde yer alan ve birtakım işlevleri olan bazı kimyasalların çalışma sistemlerinin bozuk olması.
  • ·         Gençlik zamanlarında kişinin bilinçsiz olarak psikotropik ya da psikoaktif sınıftaki ilaçların kullanılması.
  • ·         Doğum öncesi annenin yeteri kadar beslenememesi. Aynı zamanda annenin doğum öncesinde sağlıksız beslenmesi de şizofreninin nedenleri arasında geliyor.
  • ·         Bazı virüslerin etkisinde kişinin kalması.
  • ·         Otoimmün hastalık geçirilmesi.
  • ·         Maddi sıkıntılar, kayıp, yas, istismar vb. travmatik olaylar şizofreni oluşumunda çok etkilidir.

Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik bir hastalık türü olan şizofreni tedavisinde ilaçların önemi çok büyüktür. Özellikle hastaya uzun süren ilaç tedavisi yapılması gerekiyor. Anti psikotik olarak adlandırılan ilaçlar şizofreninin tedavisinde temel oluşturuyor. Şizofreni tanısında güçlük çekilen, ilaçların iyi gelmediği ve hem kendine hem de etrafına zarar verme olasılığı yüksek kişiler hastanede tedavi edilmesi gerekiyor.

Şizofreni tedavisi uygulanan kişide iyileşme görülmediği takdirde o kişiye mutlaka; kas içi enjeksiyon yöntemli ilaç takviyesi yapılması gerekiyor. Yan etkiler baz alındığında; farklı farklı ilaçların kullanımı da önem arz ediyor. Hasta tedaviyi kabul etmediğinde ya da ayırt etme gücü olmadığında mahkeme kararı ve vasilerin yönlendirilmesiyle tedavinin gerçekleşmesi gerekiyor. İlaç tedavisi haricinde aile terapisi, psikoterapi ve başka toplum ruh merkezlerindeki tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekiyor. Bu yöntemler hastanın toplumla uyum sağlamasında, rehabilite edilmesinde ve işlevselliğindeki kayıpların düzeltilmesinde önemli görev üstlenmiştir.   Bunlara ek olarak aynı zamanda EKT yani şok tedavisi de eklenebilir.

Şizofreni Teşhisi Nasıl Konulur?

Şizofreni teşhisi koyulmasında hasta yakınının etkisi çok büyüktür. Hasta yakınlarının, hastayı psikiyatri klinikliğine götürmesiyle teşhis koyuluyor. Şizofreni hastalığının belirtileri birçok hastalıkla benzerlik taşıyabiliyor. O nedenle hastalığın teşhisi için uzmanlar tarafından; muayene ve çeşitli tanı testleri yapılması gerekiyor.

Şizofreni hastalığında görülen semptomlar; bazı ilaçların yan etkilerinden, madde bağımlılığından ve alkol kullanımından da kaynaklanabiliyor. Bu nedenle sorunların nereden kaynaklandığını çok iyi araştırmak gerekiyor. Teşhisin netlik kazanması için öncelikle hastaya fiziksel muayene ve test yapılması gerekiyor. Tıbbi görüntüleme yöntemleri, psikiyatrik değerlendirme testleri ve kan testleri şizofreni teşhisinde önemli rol oynuyor. Bahsetmiş olduğumuz bu uygulamaların sonucu olarak, hastaya şizofreni teşhisi koyulmuş oluyor. Şizofreni tedavisi uygulanırken, hastalığın şiddetini de mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor.



      Tanıtım Yazısı : Boldo Çayı ve Faydaları Nelerdir?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. Ben yıllarca ilaç firmasında Psikiyatr ilaçları çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki Şizofreni dünyanın en zor hastalıklarından biridir.En büyük sorunları gerçeklik algısını yitirmeleri oluyor. Allah hem bu hastalara hem de yakınlarına yardım etsin..
    Siz de kapsamlı ve detaylı bir yazı hazırlamışsınız tebrikler…

  2. Şizofreni her insanda var,"bende yok" diyen yalancının tekidir.Hekimlerde bile var.Tedavi edilmesi gereken ağır,orta ve hafif vakalar ise ayrı bir durum.. Allah herkesin yardımcısı olsun. Bilgiler için emeğinize sağlık..🙂

  3. Oksijen yetersizliğinden kaynaklı hastalığımız için doktor şizofrenlerin kullandığı bir ilaç vermişti. Uykuya bir türlü geçemeyen oğlum için 5 yaşında başladık ve yıllardır kullanıyoruz. İlacı neden kullandığımıza dair yazınızdaki o bir cümle beni aydınlattı. Emeğinize sağlık.

  4. Toplumun %90 ı bu hastalıkla cebelleşiyor ama farkındalık yaratılmadığı için karışıp gidiyorlar hayatın içine maalesef. Okumayı öğrenmeyi sevmeyen bir toplumuz biz inşallah düzeliriz.

  5. Zorlaşan hayat ve Geçim derdiyle bütünleşen stres sağlıklı insanları bile potansiyel bir şizofreni adayı kılmakta malesef….herzamankı gibi güzel ve toplumsal bir konuya el atmışınız sizleri tebrik eder başarılarınızı dilerim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu