sağlık

Behçet Hastalarının Yapması Gerekenler

Behçet Hastalarinin Yapmasi Gerekenler

 Behçet hastalığı; vücuttaki birçok organı etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Bu hastalığı ilk olarak, 1937’de Prof. Dr. Hulusi Behçet tanımlamıştır.

Behçet hastalığı; genital ve ağız ülserleri ile cilt, göz sorunlarının ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. Belirttiğimiz bu hastalıkların yanında Behçet hastalığı;

  • ·         Sinir sistemi,
  • ·         Böbrek,
  • ·         Kalp ve damar,
  • ·         Akciğer,
  • ·         Damar,
  • ·         Eklemler,

·         Sindirim sistemlerini de olumsuz etkiliyor.

Behçet hastalığı kronik olup herkeste farklı bir etkiye sahiptir. Behçet hastalığı belirtileri; dönemsel şekilde etkisini gösterir. Bazı dönemler çok hafif, bazılarındaysa çok büyük alevlenmeler olabiliyor. Bahsettiğimiz hastalık, 20 ile 40’lı yaşlardaki kişilerde daha çok görülüyor. Kadınlara kıyasla erkeklerde Behçet hastalığı daha çok görülüyor.

Behçet Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Behçet hastalığı nedeniyle alakalı kesin bir söylemde bulunmak yanlış olur. Uzmanlara göre Behçet hastalığı; çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Vücut kendi içindeki dokulara savaş açar. Türkiye, Asya ve Ortadoğu bölgelerinde yaygın şekilde Behçet hastalığı görülür. Hastalığa sebep olan başlıca faktör, HLA B51 isimli doku antijeni olduğunu söyleyebiliriz. HLA B51 doku antijeni haricinde başka hücresel faktörlerinde Behçet hastalığına sebep olduğunu söyleyebiliriz. Behçet hastalığı; viral ve bakteriyel faktörlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabiliyor.

Aynı zamanda vücudu Behçet hastalığına yatkın olan kişiler, bağışıklık sistemini yanlış yönlendirdiği içinde bu hastalık meydana gelebiliyor. Hastalığın çevresel faktörleri arasında kişinin devamlı mikroplarla temas halinde olması da önemli rol oynuyor. Behçet hastalığı; romatoidartrit ve sistemik lupuseritematozus rahatsızlığı olanlarda genellikle görülüyor. Hastalık genellikle 30’lu yaşlarda görülüyor. Erkekler, kadınlara kıyasla hastalığı daha çok ağır geçiriyor.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet hastalığı belirtileri, erişkinlik dönemiyle birlikte ortaya çıkmıştır. 50 yaş sonrası ve ergenlikten önceki zamanlarda Behçet hastalığı nadir görülür. Behçet hastalığı belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

Nörolojik Belirtileri

Behçet hastalığı hem sinir sisteminde hem de beyinde inflamasyona sebep olur. Oryantasyon kaybı, baş ağrısı, dengesizlik ve ateşe sebep olur.

Aft ile Genital Lezyonlar

Tepe tarzında oluşan yuvarlak lezyonlar, çok kısa zamanda ağrılı ülserlerin oluşmasına sebep olur. Behçet hastalığının başlangıç belirtisi aftlardır.

Kas İskelet Sistemiyle İlgili Belirtiler

Eklemlerde meydana gelen iltihaplar, Behçet hastalığını ortaya çıkarır. Eklem iltihapları, akneiform lezyonu görülen kişilerde daha çok görülür. Ayak, el ve diz eklemlerinde görülen bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz.

Gastrointestinal (Sindirim) Sistemi Belirtileri

Kanama, ishal ve karın ağrısı gibi hususlarda sindirim sisteminden kaynaklı olarak Behçet hastalığına yol açar.

Vasküler (Damar) Hastalıkları

Damarlarda meydana gelen iltihaplanma ile pıhtı oluşumu da hastalığın en önemli belirtileridir. Bacak, kol gibi bölgelerde meydana gelen ağrı, kızarıklık ve şişme problemleri de belirti olarak kabul edilir. Behçet hastalarında genellikle vasküler belirtiler görülür. Vasküler lezyonlar çoğunlukla bacakların hem yüzeysel hem de derin toplardamarlarında meydana gelir.

Kutanöz (Cilt) Problemleri

Behçet hastalığı belirtileri içinde kutanöz (cilt) problemleri de yer alıyor. Hassas cilt nodülleri, kırmızı renkli cilt nodülleri ve derinin kabarması gibi kutanöz (cilt) problemleri direkt Behçet hastalığı belirtileridir.

Oküler (Göz) Hastalıkları

Göz tutulumu olan kişilerin çoğunluğunda Behçet hastalığı da görülür. Genç erkeklerde oküler (göz) hastalıkları daha çok görülür. Behçet hastalığı tanısı koyulan kişilerin göz çevresinde; iltihaplanmanın arkasından bulanık görme, kızarma ve ağrı vb. oküler belirtiler görülür.

Behçet Hastalığı Tanısı Nasıl Koyulur?

Behçet hastalığı için herhangi bir test geliştirilmemiştir. Behçet hastalığı tanısı; doktorun fiziki muayenesi sonrasında koyulur. Ayrıca doktor, muayene sonucunda semptomları ve belirtileri de detaylı şekilde inceler. Doktor Behçet hastalığı tanısı koyabilmesi için; hastada ağız yarasının 12 ay içinde minimum 3 kez görülmesi gerekiyor.

Aynı zamanda cinsel organlarda meydana gelen yaralarda Behçet hastalığı teşhisinde önemli rol oynuyor. Deride meydana gelen yaralar ve göz iltihabı da Behçet hastalığına yol açmaktadır. Doktor tarafından hastadan kan testi istenir. Paterji testide Behçet hastalığı tanısında çok önemlidir. Paterji testi; steril iğnenin deri altına sokularak, iki gün sonrasında bölgenin incelenmesiyle yapılır. İğnenin sokulduğu alanda ufak kırmızı yumru ortaya çıkarsa bu durum Behçet hastalığı teşhisine çok yardımcıdır.

Behçet Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Behçet hastalığı tedavisi, kişi şikayetleri doğrultusunda şekillenmektedir. Tedavi yöntemlerinde ilk olarak hastanın yaşam şeklini değiştirmesi gelir. Bazı hastalarda bu rahatsızlık çok ağır semptomlardan oluşur. Böyle durumlarda hastalara uzun süreli ilaç tedavisi uygulanır.

Behçet hastalığı için uygulanan ilaç tedavisi; hastalığın bölgesi ve şiddeti doğrultusunda yapılır. Behçet hastalığı; ağzın içinde oluşan aftlardan oluşur. Belirttiğimiz durum, yaşam kalitesini düşüren en önemli etkendir. Ağız içi aftları tedavisinde; solüsyonları ve kortizonlu spreylerle yapılır. Bacak bölgesinde oluşan ağrılar içinde ağrı kesici ilaçlar önemli tedavi yöntemidir. Behçet hastalığı teşhisi koyulan kişi, düzenli olarak doktor muayenesine gitmelidir. Doktorun tavsiyelerine tam anlamıyla uymalıdır. 


Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu