sağlık

Sağlıklı Beslenme Önerileri: Sağlıklı Beslenme Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Beslenme sadece açlık hissini yok eden, insanın canı ne isterse onu yemek ya da karın doyurmak anlamlarına gelmez. Öncelikle şunu çok iyi bilmeliyiz ki, sağlıklı beslenme kavramı  sağlığı koruyup geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla vücudun ihtiyacı olan besinleri yeterli miktarda alarak uygun zamanlarda onları kullanabilmek şartıyla bilinçli yapılan bir tür alışkanlık diyebiliriz.


Gıda maddeleri vücudun ihtiyaç duyduğu seviyede alınmadığı takdirde ortaya yetersiz beslenme sorunu çıkar. Uzmanlara göre, bir insanın sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi gereklidir. Tüketilmesi gereken gıdaların herhangi birinin gereğinden fazla ya da az tüketilmesi gelişimi ve sağlıklı yaşam dengesini aksatır ve çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Düzensiz beslenmenin önüne geçebilmek için beslenme eğitimi ve sağlıklı beslenme bilgisine sahip olmak önemli.

Özellikle bulunduğumuz asırda, sağlıklı beslenme ile ilgili endişelerin artış gösterdiği malum. İşlenmiş gıdaların yanı sıra,  konvansiyonel tarım uygulamalarından dolayı hem gıdalarda hem de doğada bozulmalar meydana gelmeye başladı. Uzun zamandır bir çok insanın yaşadığı obezite hastalığına ek olarak diğer fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar da eklendi. Diyabet,  kanser,  kalp rahatsızlıkları,  böbrek ve demans gibi hastalıkların başlıca nedeninin ise yanlış ve sağlıksız beslenme olduğu görülür.


Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Olanların Genel Özellikleri

  • Son derece sağlıklı bir görünüme sahiptirler.
  • Güçlü kas ve kemik yapıları vardır.
  • İdeal kiloya sahiptirler.
  • Güzel bir cilt, canlı ve parlak saçlarla, gözlerle adeta etrafa ışık saçarlar.
  • Zihinsel olarak daha sağlıklıdırlar; hafıza ve konsantrasyon sorunu yaşama riskleri daha düşüktür.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemine sahiptirler.


    Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Olmayanların Genel Özellikleri

    • Hareketleri ağırdır, enerjileri düşüktür
    • Sağlıklı bir görünüme sahip değillerdir
    • Kilo problemleri yaşarlar
    • Baş ağrısı gibi problemleri sıklıkla yaşarlar
    • Kuru ya da sorunlu cilde sahiptirler.
    • Daha sık hastalanırlar


    Farkında Olmadan Neler Yiyoruz?

    Öncelikle belirtmek gerekir ki, şehirleşme ve nüfusun artmasıyla beraber seri gıda üretimine geçildiğinden dolayı maalesef bu üretimin sonuçları hiç de iç açıcı değildir. Paketlenen gıdalar uzun süre raflarda kalıyor bu bizim gözümüze ne kadar iyi gibi gözükse de aslında durum pek de öyle değil. Özellikle raflarda uzun süre kalsın diye kullanılan koruyucular başta olmak üzere, yapay tatlandırıcılar,  renklendiriciler,  aroma vericiler gibi maddeler sinir sisteminden tutun da hormon dengesizliğine kadar çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bağışıklık sistemini korumak,  hastalıklara karşı direnç kazanabilmek için mümkün olduğunca hazır gıdalardan kaçınmak ve ev yapımı gıdalar (ya da güvenilir yerlerden temin edilebilecek gıdalar) tercih edilmelidir.

    Peki,  En Güvenilir Gıda Nedir? Günlük yapılıp tüketilen ev yemekleri ve ev yapımı ürünler en güvenilir gıdalar arasında yer alır.  Fakat ev yemekleri yapımında da tercih edilen malzemelerin iyi seçilmesi gerekir ki sağlıklı beslenme adına doğru bir adım atılsın. Aksi durumda evde yapılan yemekler içinde de bazı riskler söz konusu olabilir.  Fakat işlenmiş gıdalara göre ev yemekleri daha çok tercih edilebilir.  Bu da bizim sağlığımızı koruma yolunda bir adım öne geçtiğimiz anlamına gelir.

    Engin Çilekci

    Keşfet, Öğren, Paylaş

    İlgili Makaleler

    38 Yorum

    1. Bu anlamda maalesef umutlu olmak çok zor. Evde yemek yapalım diyerek pazardan aldığımız sebzeler, ister şebeke olsun ister hazır olsun içtiğimiz sular, ilaçlanmış meyveler, tohumlar çoktan doğallığını kaybetmiş durumda. Yıllardır evde eşim yoğurt yapar, ancak bu yoğurdu aldığımız köy sütü, köy yumurtası acaba hangi yemlerle beslenen hayvanlardan temin ediliyor onu bile bilemiyoruz. Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığının bu konuda çok daha fazla denetim yapması acilen gerekli.

    2. Sağlıklı beslenme konusunu genel olarak özetlemişsiniz. Biz toplum olarak bu konuda bu konuda baya eksiğiz. Sağlıksız beslenme başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olmaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kişilerin yaşam kalitesinden zaten yukarıda bahsetmişsiniz. Hepsi öğrenilemeye ve uygulamaya değer önemli konulardır.

    3. Çok fazla denetim yapılmalı ve organik tarıma teşvik edilmeli bence de ve organik tarım sanayileri kurulmalı çiftci ve halk daha çok bilinçlendirilmeli değerli yorumunuz için teşekkürler.

    4. Özellikle hazır işlenmiş gıdalardan uzak durmak şu aşamada sağlıklı beslenme adına alınacak en doğru karar olur. Nihayetinde sağlıklı bir yaşamın en önemli adımlarından biri sağlıklı beslenmektir. Değerli paylaşımınız için teşekkürler. Sevgilerimle 🙂

    5. Çok güzel bir meseleyi gündeme almışsınız. Fakat bu konuda gayet karamsarım. Etrafımız doğal olmayan, sağlığa zararlı yiyecek7giyecek gibi şeylerle dolu.

    6. Bu konuda bir kaç kitap okudum. Herkes farklı şeyler söylüyor. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Türkiye'nin bir de helal sorunu var. Müslüman olarak herşeyi alıp yemek mümkün değil.

    7. Saglıklı beslenmek için hazır işlenmiş gıdalardan uzak durmak yapılabilecek en doğru hareket olur.güncel ve güzel konu seçmişsiniz emeğünize sağlık

    8. Sağlıklı besinler bulduğumuzda bu sağlıklı beslenme olayını da çözeceğiz ama ıspanak bile problemken ülkemde neyse gerisi malum. sağlıklı beslenme önerilerini sevdim inşallah bir gün sağlıklı sebzelere de kavuşuruz

    9. sağlıklı beslenmemin önemini en iyi ve güzel bir şekilde kaleme almışşınız arkadaşım ama gel gör ki yaşadığımız zamanda ne yediğimizden ne içdiğimizden bir haberiz her ürün ya kimyasal katkı yada boya bu nesil bunun acısını ileride çok çekecek bir an önce bunun bilincine varıp önlemini almadıkca yediğimiz içtiğimiz herseyin genetiği ile oynanmış her şeyin doğal ve organık olduğu günlerin özlemi içindeyiz ne kadar sağlıklı kalma mücadelesi içinde olsakta bunun zararlarını hep birlikte fiziksel olarak cekeceğiz….kalemine sağlık mükemmel bir konuya değinmişsiniz

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu