sağlık

Dış Gebelik Nedir?

Dış Gebelik

 

Dış gebelik; rahim boşluğunun dışına döllenmiş yumurtanın yerleşmesiyle gerçekleşir. Dış gebelikte embriyo çoğunlukla yaşamını sürdüremez.

Normal gebelik, yumurtanın döllenmesiyle olur. Döllenmiş olan yumurtanın rahme taşınması follop tüpleriyle olur. Bazı durumlarda döllenen yumurta tüplerden rahime doğru geçişini tamamlayamaz. Belirttiğimiz bu tarz durumlarda dış gebelik ortaya çıkar. Dış gebeliğin normal şekilde ilerlemesi söz konusu değildir. Döllenmiş olan yumurta kesinlikle rahim dışında yaşayamaz. Tedavi edilmediği takdirde kadının hayatını tehlikeye atacak kanamalarla karşılaşılabilir. Bu gebeliğin erken tespit edilip, sonlandırılması çok önemlidir. Dış gebelik sonlandırılıp tedavi edildiği takdirde sonraki gebeliklerin sağlıklı olmasını sağlar.
  

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?


Normal gebelik belirtilerinin aynısı dış gebelikte de görülebiliyor. Fakat aşağıda sıralayacağımız hususlarla dış gebelik normal gebeliğin belirtilerinden ayrılıyor. Genel olarak dış gebelik belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • · Kilo kaybı
  • · Vajinal bölgede kanamalar
  • · Rektal basınç
  • · Kilo kayıpları
  • · Vajinal lekelenmeler
  • · Bıçak saplanmasını andıran keskin ağrılar
  • · Baş dönmesi
  • · Karnın sadece tek tarafında gerçekleşen şiddetli ağrılar
  • · Bayılma
  • · Sindirim sisteminin düzensiz çalışması

Dış gebeliğin aynı zamanda ektopik gebelik şeklinde de adlandırıldığını söyleyebiliriz. Dış gebelik sonlandırılmadığında embriyo büyüyerek fallop türlerinin yırtılmasına sebep olur. Sonuç olarak; karnın boş tarafına kan sızar. Bu durumda direkt; pelvis bölgesinde, boyunda, karında ve omuzlarda ağrı yapar. Bahsettiğimiz belirtiler yaşandığında mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.
 

Dış Gebelik Riski Hangi Durumlarda Ortaya Çıkıyor?


İstatistiklere göre her 1.000 hamilelikten 20’sinde dış gebe durumu saptanmıştır. Dış gebelik risklerini ortaya çıkaran faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
 

Yapısal Bozukluk

Fallop tüplerinin yapısı bozuk olduğunda dış gebelik riski de artar.

 Dış Gebelik Durumuyla Daha Önce Karşılaşıldıysa

Dış gebelik sorunuyla daha önce karşılaşan anne adayı tekrar karşılaşabilir.

 
Doğum Kontrol Tercihleri


Tüballigasyon operasyonu sonrasında gebelik nadir gerçekleşir. Tüballigasyonla gerçekleşen gebeliklerin dış gebelik olması çok yüksektir.
 

Doğurganlıkla Alakalı Problemler

Dış gebelik yaşayanlar genellikle doğurganlıkla alakalı problemlerle baş etmeye çalışırlar. Uzmanlara göre; doğurganlık problemlerinin dış gebelikle aslında ilişkisinin olduğu belirtilmiştir.


Enfeksiyon ve İltihap Durumları

Fallop tüplerindeki iltihap önemli ölçüde dış gebelik riskini artırıyor.


Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Dış gebelik riskini hemen hemen her kadın taşır. Yalnız bazı hususlar dış gebelik riskini daha çok artırıyor. O riskleri şöyle sıralayabiliriz:

  • · Birden çok kürtaj yaptıranlar
  • · 35 ve üzerindeki gebeler
  • · Sigara kullanımı
  • · Endometriozis
  • · Abdominal ve pelvik cerrahi operasyonların daha önce geçirilmesi
  • · Cinsel temasla bulaşan hastalıklar
  • · Doğurganlığı artıran ilaç ve tedavilerin arkasından oluşan gebelikler
  • · Pelvikinflamatuar hastalığın geçirilmesi.
  • · Doğum kontrol yöntemi olan tüp ligasyon işlemi sonrasında oluşan gebelik
  • · Doğumsal olarak üreme organlarındaki yapısal bozukluklar
  • · Sonradan ortaya çıkan üreme organlarındaki yapısal bozukluklar

 Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Olur?

Embriyonun sağlıklı bir gelişim göstermesi dış gebeliklerde kesinlikle mümkün değildir. O nedenle dış gebeliğin mutlaka sonlandırılması gerekiyor. Dış gebeliği sonlandırmak için birkaç yöntem vardır. O yöntemlerden bir tanesi; gebeliğin ilerleme düzeyinin ele alınıp, Metotreksat olarak adlandırılan baskılayıcının kullanılması olduğunu söyleyebiliriz. Metotreksat ile vücuttaki hamilelik dokusu yok edilir. “Dış gebelik nasıl sonlandırılır” kapsamında uygulanan ilk yöntemin, metotreksat olduğu söylenebilir. Metotreksatın, enjeksiyon şeklinde hastaya verilmesi gerekiyor. İlaç verildikten sonra dış gebelikteki dokunun hücre büyümesi de durdurulur. Bahsetmiş olduğumuz bu işlem düşüğe çok benziyor. O yüzden hastada düşük belirtilerinin olması çok normal diyebiliriz. Metotreksatın yöntemi, cerrahi müdahale gerektirmez. Yalnız uygulamanın arkasından birkaç ay hasta hamile kalamaz. Dış gebelik bazen geç fark edilebiliyor. Geç fark edilen dış gebeliklerin sonlandırılması da gecikebiliyor. Dış gebeliğin sonlandırılması geciktiğinde; tüplerde patlama, yırtılma ve gerilme gibi problemlerde ortaya çıkıyor. Belirtmiş olduğumuz gecikmelerde mutlaka hastanın cerrahi operasyon yöntemine başvurması gerekiyor. Dış gebelik ameliyatında tüplerin tamamı ya da ya da bir kısmı hastanın vücudundan çıkarılır. Cerrahi operasyonda durdurulması çok önemlidir. Hastanın durumuna göre doktor, ameliyatı açık ya da kapalı yapar. Cerrahi operasyonlarda hastadan fallop tüpü çıkarılmadığında, Beta- HCG hormon seviyesinin mutlaka sıfıra indirilmesi gerekir. Beta- HCG hormon seviyesinin sıfıra indirilmesi içinde düzenli şekilde kan testleri yapılmalıdır. Kan içerisinde hormon düzeyi eğer sıfıra inmezse, dış gebelik problemi tamamen çözülmez. Böyle durumla karşılaşan hastaya hemen ek tedavi uygulanır.


  Tavsiye YazsısıNasıl Finansal Okur Yazar Oluruz?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. URL'de düzgün çıksın diye diş gebelik yazmışsınız ama sonradan düzeltmeyi unutmuşsunuz.

    Konuyla ilgili yorumu yapamıyorum başıma gelmeyeceği için. 🙂

  2. Dış gebelik anne sağlığını her yönden tehdit eden bir durum. Oluşumu ve riskleri konusunda çok bilgi sahibi değildim. Erken teşhisin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
    Bilgilendirme için çok teşekkürler.

  3. Dış gebelik riski aslında düşük gibi görünüyor ama sağlık bu, en küçük riskler bile sıkıntılı sonuçlar doğurur. O yüzden buradaki bilgiler hayati öneme haiz, çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu