sağlık

Behçet Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Behçet Hastalığı
1937 yılında ilk kez Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tıp dünyasına duyurulan Behçet hastalığı, vücuttaki kan damarlarında iltihaplanmaların yol açtığı bir rahatsızlıktır. Kronik bir rahatsızlık olmasından dolayı bir ömür boyu tedavi gerektiren Behçet hastalığının şikâyetlerini azaltmak adına mutlaka tedavi olunması gerekir. Tıp dünyasında vaskülit olarak da ifade edilen damar iltihaplanmaları nedeniyle vücutta göz damarı iltihaplanmaları, ciltte iltihap toplanması, ağız ve genital bölge yaraları gibi çeşitli belirtiler görülebilir.
Behçet hastalığı belirtileri farklı şekillerde kendini göstermektedir. Bu nedenle belirtilerin görüldüğü alanlar kendi içerisinde ikiye ayrılırlar.
  1. Behçet Sendromu (Vaskülobehçet) Damar Tutulumu
Behçet hastalığı vücudu kaplayan toplardamarlarda ve atardamarlarda görülebilen bir damar tutulum rahatsızlığı olabilmektedir. Genellikle ven yani toplardamarlarda görülen bu tutum ile derin ven trombozu yaşanabilmektedir. Ayrıca atardamalarda anevrizmalara ve damar genişlemesi gibi sorunlara da neden olabilmektedir.
  1. Behçet Sendromu (Nörobehçet) Sinir Tutulumu
Behçet hastalığı nörolojik tutulum genellikle beyindeki sinir damarlarında oluşan iltihaplanmaları konu almaktadır. Damar tutulumundaki belirtilerle benzer özellikleri bulunuyor olsa da doğru bir şekilde ayırt edilmesi gerekir. Beyin toplardamarlarında görülen tutulum atardamarlarda görülen tutuluma göre daha yüksektir. Gençlik döneminde görülen inme durumunda Behçet hastalığından şüphelenmek gerekir.

Behçet Hastalığı Neden Olur?

Behçet hastalığı nedenleri konusunda yapılan araştırmalarda genellikle genetik faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca aileden birinde görülen Behçet hastalığı nedeniyle diğer bireylerde de bu durum görülebilmektedir.
  • Asya ve Ortadoğu bölgelerinde daha sık görülmektedir.
  • Erkeklerde ve kadınlarda görülme sıklığı hemen hemen aynıdır.
  • Çevresel faktörlere bağlı olarak gelişme gösterebilir.
  • Genellikle 20-30 yaş aralığında farklı belirtiler vererek ortaya çıkar.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet hastalığı belirtileri kişiden kişiye farklı şekillerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.
  • Ağız içerisinde diş etlerinde, dilde, yanaklarda ve damak kısmında sık sık AFT çıkması en önemli belirtilerden biridir.
  • Genital bölgede görülen yaralarda dikkat edilmesi gereken belirtilerden olup aynen AFT yaralarına benzer. Koltuk altı, erkek organı ve meme altı gibi yerlerde de çıkabilir.
  • Göğüste, sırtta, saçların içerisinde ve yüz bölgesinde akneye benzer ufak yaralar çıkabilir.
  • Göz problemleri yaşanabilir hatta körlüğe kadar ilerleme görülebilir.
  • Bacakların üzerinde mor ve kırmızı renkte ağrılı olan şişlikler meydana gelebilir.
  • Eklem bölgelerinde şişlik, kızarma ve ağrıya rastlanabilir.
  • Toplardamarlarda ve atardamarlarda iltihap birikimi yaparak tıkanıklık ve pıhtılaşmalara neden olabilir.
  • Nadirde olsa bazı kişilerde felç gibi belirtiler görülebilir.
  • Halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, kas ve eklem ağrıları, soğuk algınlığı gibi belirtileri de bulunur.

Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Behçet hastalığı tedavisi diğer hastalıklarda olduğu gibi belirli ilaçlar üzerinden yürütülebilen bir rahatsızlık değildir. Farklı bölgeleri etkileyen bu rahatsızlık için hangi bölgede sorun meydana gelmişse o bölgeye yönelik tedavi belirlenmektedir. Eğer Behçet hastalığı gözlerde görülmüşse göz doktoru tarafından belirlenmiş bir tedavi uygulanması gerekir. Ancak genel olarak karşılaşılan Behçet hastalığının tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:
  1. Göz, sinir ve sindirim sistemindeki damarlarda tutulum olması halinde doktorlar tarafından uygun görülen kortizonlu ilaçlarla tedaviye başlanabilmektedir.
  2. Ağız içerisinde sık sık tekrar eden AFT için aniseptik özellikteki gargaralar ve dudakların dışında görülen AFTlar için kortizonlu kremler kullanılabilmektedir.
  3. Vücudun çeşitli bölgelerinde görülen tıkanıklık, iltihaplanma benzeri durumlarda Behçet hastalığı kolşisin adı verilen bir ilaç ile tedavi yürütülebilmektedir. Bu ilaçlar aynı zamanda kanser tedavisinde de kullanılmakta ve eklemlerle kaslardaki ağrıları almaktadır.

Behçet Hastalığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Modern tıpta karşılık bulamayan ve ilaç tedavisi olduğu halde atak zamanlarını rahat bir şekilde geçiremeyen kişilerin büyük bir kısmı Behçet hastalığı bitkisel tedavi yöntemlerini denemektedir. Behçet hastalığı ölümcül müdür sorusu aklına takılan kişilerin bu rahatsızlığı aynen bir kalp ya da şeker hastalığı gibi görmesi ve tedavisine devam etmesi gerekir. Ayrıca ilaç tedavisini desteklemek adına bitkisel olarak şunlar denenebilir:
  • Bol bol C vitamini ve Omega-3 alınarak vücut dış etkenlere karşı koruma altına alınmalıdır. Bu sayede AFT ve soğuk algınlığı gibi durumlar en aza inecektir.
  • Behçet hastalığı olan kişiler günlük olarak brokoli, patates, yaban mersini, papaya ve deniz yosunu gibi bitkileri tükettiklerinde hastalığın belirtileri azalabilmektedir.
  • Elma sirkesi günde bir yemek kaşığı olacak şekilde tüketilebilir. Ayrıca günlük bir fincan yeşil çay tüketmek de bu hastalığın seyrini önemli ölçüde değiştirecektir.
  • Sarımsak, soğan gibi besinler tüketilebileceği gibi stresten uzak durulmalı ve sağlıklı bir hayat sürmek adına dengeli beslenilmelidir.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. Behçet hastalığını biliyoruz ancak çok şükür ki benim bildiğim yakın çevremde veya dostlarımda kimse bu hastalıktan muzdarip değil. Çok yaygın bir hastalık değil sanırım. Rabbim dermansız dert vermesin. Amin…

  2. Bu hastalığı çevremde görmedim ama behçet hastalığı çok zor bir hastalık hep duyuyoruz. Belirtileri vücudun belli noktalarındaki yaralar ve şişlikler, bunlara dikkat edip erken teşhis etmek çok önemli. Teşekkürler tüm bu değerli bilgiler için.

  3. Pek denk gelmediğim bir hastalik ama sayenizde öğrenmiş oldum. erken önlemler ve bilinç her konuda önemlidir. tasarım da değişmiş galiba hayirli olsun.

  4. Behçet Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir? başlıklı yazınız Behçet Hastalığı konusunda çok kapsamlı bir yazı olmuş. Böyle yazılardan çok istifade ediyorum. Emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu