Sürekli Yorgun Hissetme Belirtileri Nelerdir?
Sürekli yorgunluk belirtileri, modern hayattaki en önemli sorunların başında geliyor. Çok fazla karşılaştığımız bir sağlık sorunu olan yorgunluk, birtakım hastalıklarında aynı zamanda belirtisi olabiliyor.
Özellikle sabahları yorgun uyanmak bazı rahatsızlıkların belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Tiroitlerin az çalışması, düşük tansiyon, kalp sorunları, kanser, böbrek üstündeki bezlerde düzensizlik ve daha pek çok rahatsızlık yorgunluğa sebep olabiliyor. Kısacası, sabahları yorgun hissetmenin sağlık açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz. Sabahları yorgun hissetme durumu uzun zamandır devam ediyorsa ve gün içinde işlerinizi yapmanıza engel oluyorsa mutlaka doktora danışmanızı öneririz. Ayrıca kişinin sürekli yorgun hissetmesi; strese ve uzun saatler çalışma saatinden de kaynaklanabiliyor. Dinlenmeye vakit ayıramayan kişilerde; halsizlik ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkabiliyor.
Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?
Yorgunluğun nedenlerini bilmek çözümü açısından hayati önem taşıyor. Yorgunluğun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Kalp Hastalıkları
Yorgunluk kalp yetmezliğindeki e önemli belirti olarak karşımıza çıkıyor. Kalp hastalıklarının erken teşhisi için hayati önem taşıyor. Kalp hastalıklarında, kalbe oksijen ihtiyacı temin edilemez. O nedenle de kişide yorgunluk olabilir.
Stres ile Depresyon
Depresyonun ve stresin yorgunluğa sebep olduğunu söyleyebiliriz.
Kanser
Onkolojik hastalıklarda belirti olarak yorgunluğu ortaya çıkarabilir. Hastaların vücutlarının tümünün sistemlerini kanser hücreleri bozuğu için sonuç olarak yorgunluk ortaya çıkabilir.
Kansızlık
Yorgunluk daha çok kansızlık yani anemiler de görülür. Oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobin eksik olduğunda kişi kendini hem yorgun hem de halsiz hissetmeye başlar.
Tiroit Hastalıkları
Endokrin, hipotiroidi gibi hastalıklar kişinin kendini yorgun hissetmesini sağlar. Bu tür hastalıkları olan kişiler hiçbir iş yapmak istemezler.
Uyku Apnesi
Kişinin hayat kalitesini etkileyen sorunlardan bir tanesi de uyku apnesi olduğunu söyleyebiliriz. Uyku apnesi, kişinin yorgun hissetmesini sağlayan başlıca sebeplerdendir…
Enfeksiyon Hastalıkları
Vücutta farklı sebeplerle ortaya çıkmış olan enfeksiyonlar, yorgunluğun temelini oluşturuyorlar. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
· AIDS
· Karaciğer iltihaplanması-Hepatit
· Verem-Tüberküloz
· Kalbin iç yüzünün iltihaplanması
· Parazit rahatsızlıkları
· Kalp zar iltihapları
Fiziksel Güçsüzlük
Yorgunluğun hem kondisyonla hem de fiziksel güçle ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Güçlü, kondisyonlu olan kişinin yorulmasının çok zor olduğunu söyleyebiliriz.
Metabolik Hastalıklar
Potasyumun düşmesi, karaciğer yetersizliği, böbreklerde yetmezlik ve kalsiyum yüksekliğinde vücudun mineralleriyle tuzları azalır. Vücuttaki tuzların ve minerallerin azalmasıyla da yorgunluk ortaya çıkar.
Sabahları Yorgun Uyanmamak İçin İpuçları
Sabahları dinç uyanmak için vitamin değerlerini mutlaka göz önünde tutmak gerekiyor. B12, D ve demir vitaminlerinin eksikliği, yorgunluğun temelini oluşturuyor. Vücudunuza güç kazandırmak amacıyla mutlaka vitaminle mineral takviyesi yapınız. Vücudunuzu kesinlikle susuz bırakmayınız. Çünkü yorgunluğun sebeplerinden biri de vücudun susuz kalması diyebiliriz. Sırt ya da bel ağrısı gibi rahatsızlıklarda yorgunluğun temelini oluşturuyor. Eğer bu tarz rahatsızlıklarınız varsa mutlaka bir uzmana başvurunuz. Düzenli egzersizler yaparak yorgunluk hissini üzerinizden atabilirsiniz. Egzersizler düzenli yapıldığı takdirde enerji oluşturup, metabolizmayı hızlandırırsınız. Böylelikle kalbin ve solunum sisteminin düzenli şekilde çalışmasını sağlayıp, yeterli ölçüde de dokulara oksijen taşıyabilirsiniz.
İlaç kullanımında mutlaka bir uzmana danışınız. İlaçların bazıları kalbin atışlarını, tansiyonu ve ritmini düzensizleştirir. Sonucunda da yorgunluğun oluştuğunu söyleyebiliriz. İşlenen besinler özellikle gıda hassasiyetini önemli ölçüde ortaya çıkarır. Gıda hassasiyetiyle birlikte de yorgunluk oluşmuş olur. Devamlı gürültülü ortamlarda durmak, çalışmakta kişinin kendini yorgun hissetmesini sağlar. Çok karanlıkta, loş ışıkta, soğuk ya da sıcak yerlerde durmakta yorgunluğun temelini oluşturuyor. Kahvaltı öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Gün boyu dinç olmanın temelini kahvaltı oluşturuyor diyebiliriz. Protein bakımından zengin kahvaltılar yaparak gününüzü güzel geçirebilirsiniz. Halsizlik ve yorgunluk için neler yapmalı hususunu son olarak şöyle yanıtlayabiliriz: Yukarıda belirttiğimiz rahatsızlıkları varsa mutlaka tedavi ettiriniz. Bunun yanı sıra; hayatınızda spora, uyku düzenine, sağlıklı besinlerin tüketimine kesinlikle önem veriniz.
Tavsiye yazı : Migren Hastaları İçin Önemli İpuçları
Yorgunluk nedenlerinin bazıları dış etkenlere bağlı bazıları da fiziksel durumlarımız rahatsızlıklarımızla ilgili. Dış etkenlerden stres iç etkenlerden de kansızlık, tiroid rahatsızlıkları başta geliyor. Özellikle sabahları yorgun uyanmamak için verdiğiniz öneriler çok hoşuma gitti, teşekkürler.
Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Evet dediğiniz gibi Sürekli yorgun hissetmek modern hayatın en önemli sorunlarından biri. Haliyle bizlerde de bu durum kaçınılmaz olabiliyor. Sabahları dinç uyanmak için verdiğiniz bilgileri dikkatle okudum. Çok teşekkür ederim.
Rica ederim umarım fayda sağlar teşekkürler.