sağlık

Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi) Nedir?

Kalp Ritim Bozukluğu
 

Kalbin çalışma hızıyla düzenini etkileyen rahatsızlığa, kalp ritim bozukluğu (aritmi) adı veriliyor.
Aritmi, kalpteki anormal ritimler diye tabir ediliyor.
Kalbimiz doğal çalışma prensibiyle çalışıyor. Yetişkinlerin kalbi dakikada 60 ile 100 arasında atıyor.
Kalpteki normal atış düzenini bozan birtakım hususlar vardır. Hormonlar, birtakım çevresel faktörler, kullanılan ilaçlar, hastalıklar ve sinir sisteminde oluşan bozukluklar kalp ritim bozukluğuna delalettir.
Kalp düzensiz, hızlı veya yavaş attığı takdirde bu durum aritmiyi işaret ediyor. Kalbin anormal şekilde yavaş atması bradikardi, hızlı atmasıysa taşikardi olarak tanımlanıyor. Aritmiler zararlı ve zararsız olacak şekilde 2’ye ayrılıyor. Ritim bozukluğunda vücuda kalp yeterince kan gönderemiyor. Vücutta yeteri kadar kan bulunmamasından dolayı bayılma, nefes darlığı, baygınlık ve ani ölümler gerçekleşebiliyor. Bu hastalığın aslında tedavisi olduğunu söyleyebiliriz. Aritmi kişinin ruhsal anlamda kendini kötü hissetmesini sağlar. Gündelik yaşamı olumsuz etkileyen ve devamlı olan ritim bozuklukları için mutlaka bir uzmana görünmek gerekiyor. Kalp ritim bozukluğu neden olur sorusunun cevabını en iyi doktor muayenesinden sonra öğrenebilirsiniz.


Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?


Kalp ritim bozukluğu hastalarının bazılarında belirtiler tam görülmeyebiliyor. Genellikle kalp ritim bozukluğu rahatsızlığı; rutin muayenede ya da başka sebepten dolayı çekilecek elektrokardiyografide teşhis ediliyor. Kalp ritim bozukluğu belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  •  Baş dönmesi
  •  Göğüste oluşan sanki kuş çırpınıyormuşçasına his
  •  Çarpıntı
  •  Nefeste daralma
  •  Kalpte düzensiz atışlar
  •  Boşluk hissi

Kalbin hızını yavaşlatan ritim bozukluğu probleminin sonucunda; nefes daralması, baş dönmesi ve bayılma gibi bazı durumlar ortaya çıkıyor. Aritmi rahatsızlığı aynı zamanda kalpte duraklama hissi de yaratabiliyor. Bu durum özellikle kişinin aktif olduğu zamanda oluyor. 3 saniyeden fazla süre kalpte duraklama hissi devam ettiği takdirde sonuç; baş dönmesi ve bayılmaya kadar gidiyor. Çarpıntı hissiyle beraber oluşan göğüs ağrısı ve baş dönmesi şikayetleri kişinin yaşamını önemli ölçüde tehlikeye düşürüyor.

Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?


Stresli yaşam, astım ile soğuk algınlığında kullanılan birtakım ilaçlar, kahve ve çayın çok tüketilmesi aritmiyi tetikleyebiliyor. Kalp ritim bozukluğuna karşı kişilerin genetik yatkınlıkları varsa özellikle stresli ve üzüntülü zamanlarda etkisini çok fazla gösterebiliyor. Kalp damar hastalıklarıyla beraber kalp yetmezliği gibi problemler aritmiden kaynaklı ölüm nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ritim bozukluğu nedenleri şunlardır:

  • Obezite
  • Stres
  •  Alkol kullanımı
  •  Kahve ve çayın çok tüketilmesi
  •  Yaşın ilerlemesi
  •  Sigara kullanımı
  •  Anksiyete bozukluğu
  • Tansiyon yüksekliği ve düşüklüğü
  • Vitamin eksikliği
  • Kansızlık
  • Uyuşturucu madde kullanımı
  • Doğumdan veya sonradan oluşan kalp rahatsızlıkları
  • Depresyon başta olmak üzere birtakım psikiyatrik hastalıklar
  •  Aşırı sıcaklar


Yukarıda saydığımız nedenlere bağlı kalmaksızın kalp ritim bozukluğu ortada neden yokken de oluşabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?


Kalp ritim bozukluğu tedavisinde nedeni çok iyi araştırmak gerekiyor. Damar tıkanıklığı, tiroid hormonunun çok çalışması, kansızlık, kalp kapağında kaçaklık ve daralma, kalp yetmezliği ile sodyum-potasyum dengesizliği bu hastalığın nedenlerindendir… Belirttiğimiz sorunlar tedavi edildiği takdirde kalp ritim bozukluğuna da çözüm bulunmuş oluyor. Bu sorunlar tedavi edildiğinde dahi kalp ritim bozukluğuna halen çözüm bulunmazsa son çare olarak elektro fizyolojik çalışma yapılmalıdır. Elektro fizyolojik çalışmada sorunun kaynağı belirlenir ve ablasyon işlemi aracılığıyla kalp ritim bozukluğuna sebep olan yer dondurulur veya yakılır.

Taşikardi

Yetişkinlerin kalp atım hızları 60 ile 100 arasında olmalıdır. 100’ün üzerinde olan kalp atım hızları,taşikardi olarak isimlendiriliyor.

Bradikardi

Yukarıda değindiğimiz üzere yetişkinlerin kalp atım hızı, 60 – 100 dakika arasındadır.60’ın altındaysa belirttiğimiz sayı bradikardi diye adlandırılıyor. Bradikardide kalp yavaş atmaya başlıyor. 40’tan aşağı nabız hızı düştüğünde kişinin hayatı da tehlikeye giriyor. Kalp ritim bozukluğu tedavisi yapılmadığında; kalp yetmezliği, bayılma nöbetleri, kalp krizi ve ani ölümler gerçekleşiyor.


Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. kalp ritim bozukluğunu en çok anksiyete, obezite ve fazla kafein tüketimi etkiliyor gerçekten. düzenli olarak spor yapmak ve stresten uzak durmamız gerekir. tabi bunları yapmakta biraz zor bu zamanda stressiz yaşam zor.

  2. Taşikardi çok duyduğum bir terim ama zıddı olan bradikardi tanımını yeni öğrendim. Kahve konusunda tecrübelerime dayanarak söylüyorum kalbin ritmini bozup dengesizleştirdiğine şahidim. Kontrol edebileceğimiz sorun yaşatan alışkanlıklara dikkat etmek lazım. Bilgilendirme için çok teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu