sağlık

Ramazan Orucu Tutanlar Nasıl Beslenmelidir?

 

iftar sahur ramazan

 Mübarek on bir ayın sultanı Ramazan’ı Şerif Geldi. Bu mübarek ayda oruç tutanların midelerinde herhangi bir sağlık sorunu yaşamaması için beslenme konusuna son derece dikkat etmelidir. Dolayısıyla dengeli ve yeterli miktarda beslenme sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için önemli bir husustur. Ramazan orucunun büyük bir bölümü yaz ayına denk geldiğinden dolayı uzun süre tutulan oruçlar mide problemlerine de yol açabilmektedir. Bu bağlamda midede yanma, ekşime, reflü, gaz şişkinliği, kabızlık ve karın ağrısı gibi şikayetler oldukça artış gösterebilir. Bundan dolayı oruç tutan kişiler mutlaka beslenme konusunda özen göstermelidir. Peki, ramazan orucu tutanlar nasıl beslenmelidir?  İsterseniz gelin birlikte göz atalım.


Ramazan Orucu Nedir?

 Oruç, belirlenmiş vakitler arasında hiçbir şey yememek ve içmemek olarak ifade edilebilir. Ayrıca Ramazan orucu tüm Müslümanlara farz olan bir ibadet şeklidir.

 İftar Nedir?

 Müslümanlar, sabah imsak vaktinin girmesiyle oruca başlar akşam ezanı ile birlikte oruçlarını bozarlar. İşte Müslümanların oruçlarını bozmasına iftar, bozulmuş vaktine iftar vakti denir.

 Sahur Nedir?

 Müslümanlar akşam ezanı ile oruçlarını bozarak iftar ederken aynı zamanda bir sonra ki güne oruca başlamadan önce gece imsak vakti girene kadar yiyip içebilmektedir. İmsak vaktine az bir kala gece vakit kalkıp bir şeyler yenilip içilmesine de sahur denir.

  Oruçta Nasıl Beslenilmelidir?


 Ramazan ayıyla birlikte müslümanlar oruç tutarlar. Ramazan ayı yaz aylarında uzun süreler ile tutulduğundan dolayı birtakım sağlık problemleri yaşanmaması adına insanların Ramazan ayında beslenme konusuna dikkat etmelidir. İşte ramazan orucu tutanlar şu şekilde beslenmelidir.

 

  •  En başta belirtmek gerekir ki Ramazan orucuna niyet edenler mutlaka sahur yapmalıdır. Sahursuz tutulan oruçlar mide ve bağırsak şikayetleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.
  • Sahurda ise ağır yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. 
  • Kişiyi genel itibariyle tok tutacak yumurta peynir, süt, yoğurt, kefir, zeytin ve benzeri gibi kahvaltılıklar hem sağlık açısından hem de gün boyunca tok kalmak gayesi ile tercih edilebilir.
  •  Hem iftarda olsun hem de sahurda yenen yiyecekler mutlaka iyice çiğnedikten sonra yutulmalıdır.
  •  Sahurda yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesi doğru bir tercih değildir.
  •  İster iftarda ister sahurda olsun çok yağlı ve tuzlu yemekler yenmemelidir.
  •  İftara mutlaka sulu gıdalar ile başlamak son derece faydalı olacaktır. Mümkünse her iftarda çorba ile başlanılmalıdır.
  •  Tek seferde büyük porsiyonları tüketmek doğru bir davranış değildir.
  •  Hem sahurda hem de sahur vaktinde badem, ceviz ve benzeri gibi yemişleri tüketmeniz faydalı olacaktır.
  •  Gün boyu susuz kalmamak ve vücudu da susuz bırakmamak için iftarla sahur arası mutlaka bol miktarda sıvı tüketilmelidir.
  •  Sahurda kızartılmış ağır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
  •  Kabızlığı önlemek adına lifli yiyecekleri tercih etmekte doğru bir davranış olacaktır.
  •  Mümkünse iftardan sonra bir iki saat kadar hareketli bir zaman geçirilmesi sağlık açısından faydalı bir zaman dilimi olacaktır.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Oruçta sahurun ayrı bir yeri var, çok doğru. Bir de akşam iftar sonrası suyun bol içilmesi uyarınız gerçekten önemli, unutuyoruz bazen az su tüketiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu