sağlık

Akdeniz Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Akdeniz Diyeti Nedir,

Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen beslenme türü, Akdeniz diyeti olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle son yıllarda çok fazla karşımıza Akdeniz diyeti nedir sorusu çıkıyor.

Dünyada “Med Diet” olarak tabir edilen Akdeniz diyeti, en sağlıklı beslenme şekli olarak uzmanlarca anılıyor. 1960 yılında hayatımıza giren Akdeniz diyeti daha çok; Türkiye, İspanya, Yunanistan ve İtalya’da yaşamını sürdüren insanlar tarafından benimsenmiştir.  Özellikle Akdeniz ülkelerinde bu beslenme türü çok yaygındır… Bu diyet türü hem sağlık hem de hızlı kilo verme açısından diğer diyetlere oranla çok önem teşkil ediyor. O nedenle bu beslenme şeklini benimseyenlerde; özellikle diyabet başta olmak üzere kalp krizi gibi hastalıklarda çok görülmüyor. Akdeniz diyeti hem lezzet içeriği açısından hem de çok kural gerektirmeyen bir beslenme şekli olması sebebiyle de çok tercih ediliyor. Akdeniz diyetini yaparken siz; beslenme saatlerini, öğün sayısını ve çeşitliliğini kendiniz ayarlama olanağına sahipsiniz… Burada önemli olan nokta sadece tüketilecek yiyeceklerin kalori miktarları ve sağlık açısından uygun olup olmadıkları diyebiliriz. Akdeniz diyeti diğer diyetlerle kıyaslandığında daha çok yiyecek seçeneğiyle karşımıza çıkıyor. Şöyle ki, Akdeniz diyeti beslenme dediğimizde; deniz ürünlerinden tutunda kırmızı ete ve şaraba kadar pek çok yiyeceği barındırıyor.

Akdeniz Beslenmesi Nedir?

Akdeniz diyetini uygularken yukarıda da bahsettiğimiz üzere çok fazla kuralı barındırmıyor. Akdeniz ülkelerinin mutfağında çok fazla yer alan yiyeceklerden oluşan beslenme türü olduğunu söyleyebiliriz. Akdeniz mutfağında tüketilecek besinleri şöyle sıralayabiliriz:

·         Zeytin yağı, sebzeler, yemişler, ekmekler, deniz ürünleri, otlar, meyveler, tahıllar, baharat çeşitleri, patatesler ve bakliyatlar bu beslenme türünün olmazsa olmazıdır.

·         Kırmızı et bu beslenme türünü benimseyenler tarafından arada sırada tüketiliyor.

·         Yoğurt, kümes hayvanları ve yumurtaysa kontrollü olarak tüketilmelidir.

·         İşlenen her türlü yiyecekler, rafine tahıllar, şekerli içecekler ile yiyecekler, tatlandırıcı barındıran besinler ve rafine yağlar kesinlikle bu beslenme türünde yoktur.

Akdeniz diyetini yapan kişiler içerisinde omega-3 içeren; ton balığı ya da somon gibi balık türlerini mutlaka tüketmeleri gerekiyor. Çünkü omega-3; insan sağlığı için hayati önem taşıyor. Aynı zamanda bu beslenme ve diyet türünün diğer vazgeçilmez besiniyse, yeşil yapraklı sebzeler olduğunu söyleyebiliriz. Yeşil yapraklı sebzeler içerik olarak, K vitaminini barındırıyorlar. O nedenle; kan pıhtılaşmasıyla kemik sağlığı açısından kesinlikle tüketilmesi gerekiyor. Zeytin yağıda aynı şekilde Akdeniz diyeti beslenme listesi içerisinde olması gerekiyor. Zeytin yağının insan sağlığındaki en önemli görevleriyse; kötü kolesterolü düşürmesi ve antioksidan özelliğine sahip olması diyebiliriz.

Akdeniz Diyetinde Hangi Besinler Tüketilebilir?

Akdeniz diyetini yapanlar ya da yapmayı düşünenler aşağıda sıralayacağımız besinleri tüketebilirler.

Deniz Ürünleri

Somon, midye, ton balığı, karides, sardalye, orkinos gibi deniz ürünlerini tüketebilirsiniz.

Sebze Türleri

Brüksel lahanası, ıspanak, domates, havuç, salatalık, brokoli, enginar gibi pek çok sebze Akdeniz diyetinin vazgeçilmezidir.

Otlarla Baharat Türleri

Tarçın, fesleğen, adaçayı, karabiber, sarımsak, kekik gibi ot ve baharat türlerini tüketebilirsiniz.

Meyve Türleri

Armut, şeftali, elma, hurma, portakal kısacası tüm meyve çeşitlerini dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Akdeniz diyet listesi içerisinde; hindi, tavuk ve bıldırcın etleri yanı sıra yumurtaları da yer alıyor.

Kuru Yemişler

Yer fıstığı, ceviz, ay çekirdeği, badem başta olmak üzere çoğu kuru yemiş türünü tüketebilirsiniz.

Tam Tahıl İçeren besinler

Kara buğday, yulaf, tam tahıl barındıran makarnalarla ekmek türleri, mısır, esmer pirinç, kepekli besinlerde bu diyet türünde tüketilebiliyor.

Bakliyat Türleri

Mercimek, nohut, fasulye vb. tüm bakliyat çeşitleri tüketilebilir.

Sağlıklı Yağlar

Avokado, sızma zeytin yağı Akdeniz mutfağının olmazsa olmaz yağ türleridir… O nedenle diyet listesinde de mutlaka yer alması gerekiyor.

Kök Bitkiler

Yukarıda da değindiğimiz üzere Akdeniz diyetinde en çok; sebze, meyve ve ot türleri yer alıyor. Yer alması ve tatlı patates gibi kök bitkilerde bu diyetin vazgeçilmez besinleridir diyebiliriz.

Su

Akdeniz diyetini yaparak kilo vermek isteyenler; suyu çok tüketmeleri gerekiyor. Çayla kahveye şeker katmadığınız sürece tüketebilirsiniz. İçerisinde şeker barındıran meyve sularından uzak durulmalıdır. Ayrıca Akdeniz diyeti listesi içerisinde, 1 bardağı geçmeyecek şekilde günde kırmızı şarap içilmesine de izin veriyor.

Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Tüm yukarıda belirttiğimiz hususlar ışığında, Akdeniz diyeti nasıl yapılır sorusunu net bir şekilde aşağıda yanıtlayacağız: Yalnız burada bilinmesi gereken en önemli konuysa uygulanışı açısından çok kolay diyet türü olmasıdır. Gerek bütçe gerekse uygulanışı bakımından ele aldığımızda bu diyet türünü uygulayanlar hiç zorlanmadan hedefledikleri kilolara düşebiliyorlar. Akdeniz diyetinin uygulanma şekli şu şekildedir:

·         Bol su tüketilmelidir.

·         Tüketilen gıdalar genellikle meyvelerle, sebzelerden oluşmalıdır.

·         İşlenmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.

·         Kırmız et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

·         Haftada 2 kez minimum balık tüketilmelidir.

·         Ara öğünlerinizde; yoğurt, kuru yemiş, 1 porsiyon meyve veya çiğ sebze tüketebilirsiniz.

·         Akdeniz diyetinde öğün sayınızla öğünlerinizi tükettiğiniz zamanın hiçbir önemi yoktur. Fakat ana öğünün 3 olması kilo vermeniz açısından daha kolay olur. 3 ana öğün tüketiyorsunuz fakat acıkıyorsanız ara öğünler tüketebilirsiniz.

Akdeniz Diyeti Faydaları Nelerdir?

Vejetaryenlerle veganlar içinde uygun olan bir diyet türü olarak bilinen Akdeniz diyetinin diğer önemli özelliğiyse, glütensiz beslenmeye de uygun olmasıdır.

Özetlemek gerekirse; Akdeniz diyeti, her türlü beslenme şekline uyum sağlıyor. Aslında bu diyet türünü ele aldığımızda çok faydaları olduğunu söyleyebiliriz. Faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

·         Hızlı kilo verdirir.

·         Kilo kontrolünü sağlamada önemli görev üstlenmiştir.

·         Alzheimer başta olmak üzere pek çok nörolojik hastalıkları önlemede baş rol oynuyor.

·         Sağlıklı yağların ve proteinlerin tüketilmesini sağlıyor.

·         Kanseri önlüyor.

·         Diyabetin önlüyor ve kontrol altına alıyor.

·         Kalp sağlığı için omega-3 bakımından çok zengin bir diyet türüdür.

Son olarak; Akdeniz diyeti yapılırken sporda yaptığınız takdirde de yaşam kalitenizi önemli ölçüde artırabilirsiniz. 

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Diğerlerine göre biraz daha esnek ve sağlıklı bir diyet sanırım. Çeşitlilik içermesi önemli bence. Ve de spor mutlaka eşlik etmeli. Yazı da hepsi anlatılmış zaten. Tebrik ederim 👍😊🤚

  2. Ah, öyleyse Akdeniz diyetinden kastedilen kırmızı et tüketimini ortadan kaldırmak, sonra yerine balık eti koymak, ha?.

    İlginç bilgiler …., bu diyeti uygulayacağım.

  3. Yaz ayı yaklaştıkça diyet yapma isteği artıyor. Yaz yiyecekleri de hafif olduğundan diyet yapmak için de güzel bir zemin oluşuyor aslında. Havalar güzelleşiyor, bu sayede diyeti yürüyüşlerle taçlandırmak da mümkün oluyor. Şu zamanlarda diyet düşünen herkesin Akdeniz diyetini de listeye alması gerekir. Akdeniz diyetiyle ilgili verdiğin tüm detaylar için çok teşekkürler.

  4. Akdeniz diyeti Kelimesi içinde “Akdeniz” geçtiği için bile cazip geliyor. Kelime diyet adı altında sizi alıyor denize, kuma, eğlenceye götürüyor sanki…yalnız somun, orkinos, ton ve içinde daha sayılan nice malzemeleri alacak para memleket insanında pek kalmadı. Olsa olsa anca Deniz börülcesi, taze ve diğer zeytinyağlılarla idare edebiliriz. Diyetlerde artık bizleri ekonomik olarak zorlamaya başladı. Allah hayrımızı versin.

  5. Evet dediğiniz gibi son dönemde insanların alım gücü bayağı zayıfladı.Herkes için hayırlısı olsun sağlıklı bir yaşam için düşük bütçelerle de beslenmek mümkün tabi eksikleri olsa da saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu