sağlık

Terleme Sorunu Hakkında Genel Bilgiler

 

Terleme Sorunu


Terleme eylemi, canlıların tümü için hem sağlıklı hem de normal bir durumdur. Fakat aşırı terleme ile ilgili aynı cümleyi kurmak pek de doğru değildir.

Aşırı terleme, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Koltuk altlarında, yüzde ve ellerde aşırı terleme; kişilerin çekinme, utanma gibi duygularını ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda eğitim ve sosyal yaşamlarını da olumsuz etkiliyor. Terleme tıp dünyasında normal fizyolojik durum olarak lanse ediliyor. Terlemenin aşırı olup olmadığıysa, uzman doktor muayenesi sonucunda belli oluyor. Aşırı terleme görülen kişi, cerrahi yöntemlerle sağlığına kavuşturuluyor. Yukarıda değindiğimiz koltuk altları, elleri ve yüzü kış günlerinde dahi terleyen kişilerin aşırı terleme sorunu vardır. Damla damla terleyen ve kişinin yaşamını çok olumsuz etkileyen bu durum tıp dünyasında, “hiperhidrozis” diye adlandırılıyor. Terlemenin normal fizyolojik durum olduğunu söyleyebiliriz. Normal terleme olayı; vücut ısısının artmasıyla ya da egzersizden sonra ter bezlerindeki uyarıyla beraber meydana geliyor. Aslında ısı dengesinin korunması açısından terlemenin önemi çok büyüktür. Bizim hastalık diye tabir ettiğimiz “hiperhidrozis” kavramıysa normal terlemeden daha farklıdır.  Kişinin, vücut ısısı yükselmeden fizyolojik ihtiyaçları haricinde aşırı terlemesi olayı; hiperhidrozistir…


Aşırı Terlemenin Nedenleri Nelerdir?

Aşırı terleme nedenlerinin, birtakım hastalıklar için kullanılan ilaçlarla bağlantısı olduğunu söyleyebiliriz.  O hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • ·         Obezite
  • ·         Kanser
  • ·         Kalp rahatsızlıkları
  • ·         Diyabet
  • ·         Enfeksiyon rahatsızlıkları
  • ·         Menopoz
  • ·         Hipertiroidi

Belirttiğimiz hastalıkların tedavisi için kullandığınız ilaçlardan sonra aşırı terleme sorunuyla karşılaştıysanız, hemen bir doktora başvurunuz.  “Primer hiperhidrozis” diye adlandırdığımız hastalıkta, hiçbir hastalığa bağlı olmaksızın ter bezlerinin çok çalışması sonucunda ortaya çıkıyor. Primer hiperhidrozisin kesin sebebinin bilinmediğini söyleyebiliriz. Strese bağlı olarak artabiliyor fakat tam sebebinin psikiyatrik bozukluk olmadığını söyleyebiliriz. Hastalıkla alakalı son dönemlerde genetik kökenli olduğuna dair bilimsel yayınlar yapılmıştır. Primer hiperhidrozisin, hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı oranda görüldüğünü söyleyebiliriz.

Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?

Kişinin yaşam kalitesini, aşırı terleme çok olumsuz etkiliyor. O nedenle tedavi yapılması mutlaka gerekiyor. Tedaviye başlamadan önce yalnız aşırı terleme belirtileri nelerdir hususlarını çok iyi bilmek gerekiyor. Aşırı terleme problemiyle; ellerde, yüzde ve koltuk altında daha çok karşılaşabiliyoruz. Aşırı terleme, yüz ve ellerde doğum itibariyle görülebiliyor. Ergenlik dönemiyle beraber koltuk altında da terleme olabiliyor. Aşırı terlemeyle birlikte kişinin önemli ölçüde günlük sosyal faaliyetleri de kısıtlanıyor. Aşırı terlemenin, insanlarla iletişimi olumsuz etkileyen bir durum olduğu söylenebilir. Özellikle insanlarla tokalaşırken utanma, aşırı terlemenin yol açtığı sorunların en başında geliyor. Aşırı terlemeyle birlikte kişilerde şu sorunlar çıkıyor ;

  • ·         Özgüven eksikliği
  • ·         Klavye kullanırken ya da yazı yazarken aşırı elin terlemesine bağlı olarak işleri tamamlayamamak
  • ·         Çekingenlik
  • ·         Eğitim yaşamının sekteye uğraması

Hiperhidrozis sorunu olan bir kişi ortama girerken yine terleyeceğim düşüncesiyle strese kendini sokar. Kişi strese girdikçe daha fazla yüzünde, elinde ve koltuk altında terleme olur. Hatta terleyen yerlerde cilt enfeksiyonlarının da çok olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıyeten terleyen yerlerde bakteriler çok fazla koku meydana getirir. Ter kokusundan dolayı kişinin sosyal çevresi azalır, arkadaş ortamlarında dışlanmaya başlanır.

Aşırı Terleme Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Kişi kendisinde aşırı terleme sorunu olup olmadığını anlamak için mutlaka doktora başvurmalıdır. Aşırı terleme problemi tanısı için radyolojik görüntüleme ya da herhangi kan tahlili yöntemlerine başvurulmaz. Doktor aşırı terleme tanısını; hastayı fiziki muayene ederek ve hikayesini onun dinleyerek koyar. Aşırı terleme teşhisi, terlemeye sebep olabilen öbür hastalıklar kan tahlilleriyle yapılabilir. Hastalıklara çözüm bulunduktan sonra teşhiste tam olarak yapılmış olur.

Aşırı terleme tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir:

Cerrahi Yöntemler

Cerrahi yöntemler kendi arasında; ter bezlerinin çıkarılması ve sinir cerrahisi olarak 2’ye ayrılıyor.

Ter Bezlerinin Çıkarılması

Hiperhidrozis problemi tek koltuk altında oluştuğunda liposuction ve çok ufak kesilerle gerçekleştirilen yöntem olarak biliniyor.

Sinir Cerrahisi

El ile yüz terlemesini engellemek için endoskopik torasik sempatektomi yöntemine başvurabilirsiniz. Bu yöntemde terlemeyi sağlayan sinir kökleri cerrahi yöntemle alınır. Kalıcı bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Sinir cerrahisi yönteminin en önemli dezavantajıysa, koltuk altındaki terlemeden sonra kasıklarda olmasıdır. Özetle; bir bölgedeki terlemenin durdurulması diğerinde artmasına neden olur.

İlaç Tedavisi

Botoks Enjeksiyonlar:

Ter bezlerinin uyarıldığı sinirler bu yöntemle bloke olur. Botoks enjeksiyonun etkisinin 1 aya kadar sürdüğünü söyleyebiliriz.

Antiperspirantlar

Aşırı terlemeyi önemli ölçüde azaltan ilaçlar olduğunu antiperspirantların belirtebiliriz.

Sempatik Blokanlar

Sinirlerin etkisini azaltıp terlemeye de önemli ölçüde çözüm bulan ilaçlardır…

Yukarıdaki saydığımız aşırı terleme yöntemleri haricinde tıp dünyasında bir de iyontoforez uygulaması da kullanılıyor. Bu yöntem; elektrik akımı ile sıvı ve jelin yer aldığı kaba ellerin batırılmasıyla gerçekleşir. Terlemenin önüne geçilmesi noktasında çok önemli tedavi yöntemi olduğu söylenebilir.  3-4 defa 30 dakika haftada yapıldığı takdirde işlemden fayda görebilirsiniz. Tedavi yapmayı bıraktığınız anda terleme problemiyle tekrar karşılaşabilirsiniz.



    Tanıtım Yazısı :Sedef Hastalığı Neden Olur?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Yaz mevsiminde terlememek mümkün değil ama aşırı terlemek gerçekten bir sorun. Bunun nedenlerini belirtmişsiniz öncelikle onları engellemek gerekiyor. Böyle durumlar için sunduğunuz önerilere başvurmak en güzeli…

  2. Terlemenin fazlası sıkıntı gerçekten..Dediğiniz gibi bazı hastalıklarda da ortaya çıkıyor. Bir arkadaşım bu sorunu nedeniyle botox yaptırmıştı, işe de yaradi..Siz de çok kapsamlı anlatmışsınız teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu