Sedef Hastalığı Neden Olur?
Anormal şekilde cilt hücrelerinin çoğalmasıyla ortaya çıkan soruna sedef hastalığı adını veriyoruz. Psoriasis olarak da isimlendirilen sedef hastalığı, kronikleşmesiyle dikkat çekiyor.
Tedavisi olmayan bir hastalık olan sedefin dünya genelinde görülme oranıysa, ortalama %1-3 arasında diyebiliriz. Genel olarak bu hastalık 30 yaşından sonra görülmeye başlıyor. Fakat nadirde olsa kişi doğduktan sonra her yaş grubunda da görülebiliyor. Sedef hastalığı vakalarının ortalama %30’u genetik faktörlerden kaynaklanıyor. Farklı farklı boyutlara ve şekillere sahip üzerinde beyaz pulların yer aldığı kızarıklıklar sedef hastalığı olarak nitelendirilir. Pullu lekelere genellikle; dirseklerde, sırtta, kafa derisinde ve dizlerde rastlanıyor. Bir kişiden başka kişiye geçmeyen yani bulaşıcı olmayan hastalık diyebiliriz. Erken yetişkinlik döneminde görülen bu hastalık, iyileşip tekrar nüksedebiliyor. Çoğunlukla cildin birkaç bölgesinde görülen sedef hastalığı, ilerlediğinde kişinin tüm vücudunda görülebiliyor.
Sedef Hastalığı Neden Kaynaklanıyor?
Günümüzün tıp dünyası, sedef hastalığı neden olur sorusuna tam yanıt veremiyor. Hastalığa dair birkaç önemli nokta sadece biliniyor. Bunlardan ilki, bağışıklık sisteminden kaynaklı olmasıdır. Bağışıklık sistemiyle alakası olduğu düşünülen sedef hastalığının sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
Psikolojik Sebepler
Hastalıkların çoğunluğu psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde sedef hastalığının ortaya çıkmasında da depresyonla stresin önemli görev üstlendiğini söyleyebiliriz. Sedef ataklarını tekrarlatan hususların başında psikolojik sebepler vardır.
Genetik Faktörler
Yukarıda belirttiğimiz üzere genetik faktörlerde sedef hastalığıyla ilişkilidir. Aileden kaynaklanan genetik özellikler sedef hastalığının oluşmasına neden oluyor.
Kullanılan İlaçlar
Kalp, sıtma, astım, tansiyon gibi pek çok hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlar sedef hastalığına sebep olabiliyor.
Sigara ve Aşırı Alkol Tüketimi
Bağışıklıkla ilgili problemleri ortaya çıkaran sigara ve alkol aynı zamanda bu hastalığın oluşmasına da zemin hazırlıyor.
Enfeksiyonlar
Yenilenen hastalıkların çoğunluğunda sedefte görülebiliyor. Soğuk havalarda sedefte artmalar olabiliyor. Ayrıca yaz dönemlerinde güneş yanıklarından dolayı da hastalık oluşabiliyor.
Akyuvarların Anormal Çalışması
Kanda akyuvar adını verdiğimiz beyaz kan hücreleri vardır. Bu hücreler anormal çalıştığında sedefin oluşmasına zemin hazırlıyor.
Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin bünyesine göre sedef hastalığı belirtilerinde de değişiklikler olabiliyor. Yaygın şekilde görülen sedef hastalığı belirtileri şöyle sıralanabilir:
- · Eklemlerde ısı artar.
- · Eklemlerde şişme, kızarma ve ağrı olur.
- · Ciltte; beyaz pullarla kaplanmış kalın kızarıklıklar görülüyor.
- · Ciltte kaşınma, çatlama ve kuruma oluyor.
- · Ciltte çatlaklar oluşuyor.
- · Tırnaklarda; kalınlık, çukurlaşma ve sarımtırak lekeler oluşuyor.
- · Tırnakların etrafında; kızarma ve şişmeler oluyor.
Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Oluyor?
Sedef hastalığına yakalanan bir kişiye, ömür boyu doktor kontrolünde tedaviler uygulanır. Bu sayede kronikleşen hastalık kontrol altına alınmış olacak. Kesin tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız tıpta hastalığın tedavisine dair birkaç yöntemde deneniyor. Özellikle hastalığın oluşmasını sağlayan hücrelerle, aktiviteler tedavide devre dışı bırakılıyor. Hastalığın gelişimiyle bağlantılı olarak muayenenin arkasından doktor tarafından belirlenen tedaviye hasta mutlaka uymalıdır. Işık, iğne ve ağızla alınan ilaçlarda sedef tedavisinde önemli rol oynuyor. Ciltteki kuruluk; kremlerle ve nemlendiricilerle giderilmelidir. Bunların yanı sıra kortizonlu ilaçlarla, sentetik D vitamin tedavileri de hastalıkla mücadelede önem arz ediyor.
Yukarıda saydığımız bilgilere ek olarak diğer sedef hastalığı tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir:
Sistematik Tedaviler
Bu tedavi yöntemi, ağız yoluyla alınan ilaçlarla gerçekleşiyor. Yan etkileri çok olan bir tedavi yöntemi olduğundan mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Yerel-Topikal Tedaviler
Kremlerin, losyonların ve merhemlerin cilde direkt uygulanmasını temel alan tedavi yöntemidir. Hafif dereceli sedef hastalıklarında bu yöntem uygulanabilir.
Işık-Fototerapi Tedavisi
Güneş ışınlarının iyileştirici dalga boylarından yararlanılarak uygulan tedavi yöntemidir. Ciltte sedef hastalığının belirtileri çok görüldüğünde, topikal tedavi başarısızlığında ve tedavi sonrasında hastalık tekrarlandığında; fototerapiye başvuruluyor.
Bilgilendirici bir yazı olmuş. Sedef hastalığı olan bir tanıdığım vardı. Yüzünde de olduğu için kızının ona sarılmaması içini acıtıyordu. O geldi aklıma . Emeğinize sağlık…
es bueno el post, muy buena la información.
Sedef hastalığı ile ilgili güzel bir yazı. Tebrikler.
Selam uzun zamandır buralarda yoktum yeni bir blogla geri döndüm sizi takipteyim. Rica etsem sizde destek amaçlı bloguma uğrayıp takip eder misiniz ?
Sedef hastalığının çaresi maalesef bulunamamış. Bir tanıdığım yıllardır çekiyor. Bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Kana karışan zehir; sigara kullanımı bir çok hastalığın zeminini hazırlıyor. Keşke hiç içilmese…
Hakikaten kişiyi muzdarip eden bir hastalık, sedef hastalığı hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Emeğinize sağlık
Love your post 🙂
Teşekkür ederiz arkadaşınıza geçmiş olsun sağlıklı günler.
Teşekkürler.
Teşekkür ederiz.
Hayırlı olsun dönmenize sevindim tabi ki takip ederiz.
Umarım içilmez teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz sağlıklı günler.
Teşekkürler.