sağlık

Fazla Kilolardan Kurtulmak İçin Egzersizin Önemi

Fazla kiloya sahip olanlar normal vücut ağırlığı olanlardan daha fazla yük taşımaktadırlar. Vücudun yükü ne kadar fazlaysa, zarar görme oranı da o kadar fazladır. Trans yağlar ve fast food yiyecekler yüzünden son yıllarda, obezite hastalığı dünya çapında inanılmaz bir artış göstermiştir. Obezite, kalp hastalığı, şeker hastalığı, inme ve kanser gibi bir dizi ciddi sağlık sorununa neden olur.

Fazla Kilolardan Kurtulmak İçin Egzersizin Önemi

Egzersiz Yaparak Kilo Vermek

Dünya genelinde oldukça yaygın olan fast food kültürü obezitenin baş aktörlerindendir. Tabii obezitenin veya kilo artışının tek nedeni beslenme şekli değil, aynı zamanda hareketsiz bir yaşam da kilo almaya neden olur. Alınan bu fazla kilolardan kurtulmak için mutlaka dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz sağlıklı beslenme ile birlikte egzersiz programınız da olduğunda sadece kilo vermekle kalmaz, aynı zamanda olası birçok hastalığa karşı da korunmuş olursunuz; vücuttaki kan basıncı ve kolesterol oranı dengelenir, kalp sağlığı gelişir ve birçok kanser türüne karşı bağışıklık sisteminiz güçlenir. 


Şu ana kadar yapılan çalışmalarda düzenli egzersiz ve sporun kolon kanseri ve meme kanseri riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Egzersiz, tüm bunların dışında vücutta hormonların daha dengeli üretilmesini sağlar. Hormonların bu dengesi strese bağlı şikayetleri de hafifletir.

Kilo vermek için ne kadar egzersiz yapmalı? Günde en az 40 dakika yapacağınız egzersiz, kısa zamanda forma girmenizi sağlar. Ancak, ilk günlerde bu süreyi 20 dakika ile sınırlayıp, ilerleyen günlerde süreyi ve egzersiz yoğunluğunu arttırabilirsiniz.


Tüm egzersizlerin asıl amacı vücudun sağlığını korumak ve kalp atış hızını istenilen seviyede tutmaktır. Özel sağlık kaygıları taşıyanlar (kritik bir yarası olanlar, şeker hastalığı veya kalp sorunu olanlar) herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.


Kilo vermek için hangi egzersizler yapılmalıdır?

Eğer kilo vermek istiyorsanız yaptığınız egzersizin türü çok önemli değildir. Düzenli olarak yapacağınız spor size istediğiniz sonuçları mutlaka sağlayacaktır. Bu yüzden istediğiniz spor dalını seçerek keyifli ve eğlenceli bir şekilde vücut sağlığınızı koruyabilir ve kilo verebilirsiniz.

– Aerobik

Tüm egzersiz programları mutlaka aerobik veya kardiyo egzersiz çeşitleri içermelidir. Herhangi bir egzersiz programı oluştururken bunları içermesine özen göstermeniz hedefinize ulaşmanızı kolaylaştırır. Aerobik kalp atış hızı ve kalpten kan pompalanmasını hızlandırarak vücudun kirli kanı hızlı temizlemesini sağlar. Kan dolaşımı hızlandığında kendinizi dinç ve mutlu hissedersiniz. Aerobik  yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme ve dans etme gibi aktivitelerin tümünü kapsayan etkili bir egzersiz çeşididir. Bu aerobik egzersizlerinden en az 1 tanesini programınıza ekleyin.

– Ağırlık çalışmak

Yağları yakarak kilo vermenin yanı sıra kaslarınızı da çalıştırmanız şarttır. Bu da genelde ağırlık çalışması ile sağlanır. Yağ dokuları genelde kas dokularının üzerindedir ve yağ yakmanın yolu vücudu ısıtmaktan geçer. Sağlıklı beslenmenin ve egzersiz programlarının işe yaraması için, uzmanlar, vücudunuzdaki tüm kasların hafta en az 3 gün çalıştırılması gerektiğini söyler.

Gün içerisinde sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanabilmek ve egzersiz programınızı çeşitlendirmek için; bisiklete binin, asansör yerine merdiven kullanın, bol bol yürüyüş 

Tavsiye Yazı- Sağlıklı Beslenme Önerileri: Sağlıklı Beslenme Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

50 Yorum

  1. Fazla kiloyu ben nasıl tanimlarim diye dusundum yazıyı okuyunca sanayide hangara tır girince gayet diri ve canavar gibi olur arabanın duruşu ama yükleme yapıldıkça araba çöker resmen garibim ve bu yük bir süre sonra tekerleri amartisorleri ve bir çok yürür aksama zarar verir zamanla bilmem alakalı oldumu aklıma gelince yazayım dedim

  2. Yani aslında güzel bir örnekleme olmuş insan vücudu da sürekli fazla yük taşıyarak aynen bu şekilde Yıpranıyor ve çöküyor teşekkürler.

  3. Fazla kilolardan kurtulmak için egzersizin önemini cok net ve anlaşılır bi sekilde ifade etmişsiniz. Sağlık için hayatımızın içinde olmalı egzersiz yapmak. zaten sizin yazılarınızı okurken sıkılmadan okuyorum. Kaleminize sağlık:) saygılar

  4. Çok önemli bir konuyu vurgulamışsın. Ben her zaman derim, fazla kilolar için diyet 1 numaralı çözümse, egzersiz hemen arkasından gelir. Detaylar için çok teşekkürler.

  5. Kilo vermekte en etkili yöntem egzersiz yapmaktır. Aslında sadece kilo vermek için değil sağlıklı ve zinde kalabilmek için egzersiz yaşamlarımızda düzenli olarak bulunmalıdır. Detaylar çok güzel işlenmiş, teşekkürler.

  6. Hareket etmek hem beden hem de ruh sağlığı açısından gerçekten de faydalı oluyor. Düzenli yürüyüş yaptığım zamanlar kendimi daha mutlu ve huzurlu hissediyorum.

  7. Hareketsiz yaşam kesinlikle birçok hastalığın nedeni. Bu yüzden hem hastalıklardan korunmak hem de sağlıklı bir kiloya sahip olmak için hareket şart. Zaten, "kilo vermek istiyorum, fazla kilolardan kurtulmak istiyorum" diyen kişi beslenme programına dikkat ettiği gibi fiziksel aktivitelere de dikkat etmeli, asla ihmal etmemelidir.
    Faydalı paylaşımınız için teşekkürler. Kaleminize sağlık…

  8. Egzersizin önemi gerçekten de çok büyük. Zaten bir yaşam biçimi haline getirdiğinizde acıkma, susama gibi bir hale geliyor ve vücut istiyor. En büyük faydası bana göre mutluluğu artırması.

  9. Az yukarıda bir yoruma yanıt verirken sanırım aynı cümleyi kullanmışız evet çağımızın hastalık kaynağı haline dönüştü hareketsizlik.hem kilo vermek için hemde sağlıklı kalmak için egzersiz şart biz teşekkür ederiz.

  10. Fazla kilolardan kurtulmak için gerekli olan tüm yöntemlerden bahsetmişsiniz. Emeğinize sağlık. Simdi okuyup öğrendik ama önemli olan bunlari düzenli olarak uygulamaya geçirebilmek 😊

  11. Egzersizler sadece kilo vermek için değil sağlık için de son derece önemlidir.
    Ayrıntılı bilgileri vermişsiniz lazım olan faydalanır umuduyla.

  12. Üzülerek söyleyebildim ki fast food özellikle çocuk çağındaki kişiler için çok fazla önem taşıyor. Yeni nesil genelde hep kilolu. Biz evebeynlete çok iş düşüyor bu konuda. Evde ya da uygun zananlarda spor alışkanlığı geliştirmeliyiz.

  13. Geçen hafta beyin kanaması geçirdim, bana bakan prof acilen kilo vermemi yoksa daha kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Hemen bir diyetisyrn kontrolünde rejime başladım, sigara içmemek kalp krizi vebeyin kanakamalarında kesinlikle kurtarıcı bir faktör oluyor. 40 yaşından sonra günde bir adet bir kan sulandırıcı kullanılmasını tavsiye ederim. Herkese uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşam diliyorum. Güzel yazınız için de teşekkür ederim.

  14. Çok büyük geçmiş olsun.Allah şifa versin evet ben bir kaç senedir günde bir adet corasprin içiyorum içmediğim zaman sıkıntılarını görüyorum. Sigarayı bırakmanıza sevindim fazla kilolardan biran önce kurtulmanız dileği ile kendinize dikkat edin.

  15. Fazla kilolardan kurtulmak için egzersiz yapmak gerçekten çok gerekli. Hatta egzersiz yapamayan, zor gelenlere tavsiyem, yürümek bile etkili oluyor. Ben bir ara günde 1 saat kadar yürüyordum. Gerçekten faydasını gördüm. Şimdi hava soğuk diye bıraktım ama baharda tekrar başlayacağım. Güzel bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler.

  16. Egzersizin hayatta o kadar çok önemi var ki kendimden anlatıyım 40 yaşına kadar futbol oynadım bıraktıktan sonra vücudda gezen ağrı ile karşılaştım en azından günde 10 bin adım yürümeye çalışıyorum.

  17. Evet belli bir yaşa kadar sporla uğraşıp sonra birden bırakmamak gerekli düzenli bir şekilde eski tempo ile olmasa bile spora devam edilmeli teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu