para

Kripto Para Hakkında Merak Edilenler

Bir tür dijital varlık olarak tasarlanan kripto para varlık transferini doğrulayarak güvence altına almak amacıyla üretilen ve özel bir teknolojiye sahip borsa aracıdır.

Sahip olduğu avantajlar sayesinde kripto para nedir, nasıl alınır sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilir. Sanal para birimi olan kripto para takas işlemlerinde kullanılır. Bazı kullanıcılar bunu geleceğin para birimi şeklinde ifade etmekte olup kripto paraların tamamen şifrelenmiş bir yapıda olması gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından tercih edilmesini sağlar.

Piyasaya çıktığı günden bu yana büyük şirketler, devlet başkanları gibi çok sayıda kişinin ilgisini çeken bu sanal paranın herhangi bir fiziksel karşılığı yoktur. İnternet ve teknolojinin bir araya gelmesiyle oluşturulan bu dijital varlık tamamen internet üzerinden kontrol edilir.

Kripto Para Hakkında Merak Edilenler


Kripto Para Nedir?

Matematik temelinde şifrelenmiş bir yapıya sahip olan kripto para Crypto ile Currency kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir kavramdır. Herhangi bir merkeze ait olmayan yani devlet ya da bir şirket tarafından yönetilmeyen bu para birimi kendine ait yönetim kodlarına yerleştirilmiş karmaşık bir yapıdadır.

İlk kripto para bitcoin olup 2009 yılında hayata geçirilmiştir. Zaman içerisinde Etherium, Litecoin ve daha pek çok kripto para birimi de ortaya çıkmıştır.

Genel olarak kripto paraların üretimi madencilikle yapılmaktadır. Bu madencilik fiziksel olmayıp matematik problemlerini çözmeye yöneliktir. Bunun için gerekli olan yalnızca yüksek internet bağlantısı ve işlemci gücüdür. Madenciliği yapabilmek için herhangi biri tarafından görevlendirilmeye ihtiyaç yoktur.

Kripto Para Nasıl Alınır?

Kripto para almak için birden fazla yöntem vardır. Hizmet ya da ürün satışı ile, doğrudan satın alarak ya da madencilik yaparak kripto para alınabilir.

Doğrudan satın alma sıklıkla tercih edilmekte olup bunu yapabilmek için öncelikle işlem yapılacak güvenilir bir platform bulmak gerekir. Bu platformda ilk etapta hesap oluşturulur ve adı, soyadı, cep telefonu numarası, şifre gibi bilgiler girilir. Daha sonra kripto para satın alabilmek için hesaba TL yüklenir ve bu para yatırma/çekme bölümünden yapılır. Para yatırma işlemi kişinin kendi banka hesabı üzerinden yapılmalıdır. Hesapta yeterli bakiye olduktan sonra satın alma işlemi kolay alış/satış sekmesinden istenilen para birimi için gerçekleştirilebilir.

Satın alma işlemlerinde genellikle pek çok kişinin aklına kripto para cüzdana nasıl aktarılır sorusu gelmektedir. Bunun için sanal cüzdan oluşturulmalı ve ardından cüzdan adresleri ile kripto para takası yapılmalıdır. Transfer işlemleri asimetrik şifreleme ile imzalanmakta ve zincire eklenmektedir.

Kripto Para Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür olduğu fark etmeksizin her yatırımcı kripto para alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt aramalıdır.

– Kripto paralar kendi içerisinde çeşitlere ayrıldığından herkes kendi ilgi alanına giren para birimine yatırım yapmalıdır.

– Doğru şekilde yatırım yapabilmek adına daha önce gerçekleşmiş olan kripto para analizlerine göz atılmalıdır.

– Tek bir kripto para yerine birden fazla sanal para ile portföy oluşturulabilir.

– Başlangıç aşamasında orta büyüklükte yatırım yapmaya özen gösterilmelidir.

– İşlem yapılacak hesabın şifresi en güvenli olacak şekilde belirlenmeli ve muhafaza edilmelidir.

– Alım satım için güvenilir borsa seçilmelidir.

– Piyasa sürekli aktif durumda olduğundan fiyat artışları ve düşüşleri düzenli olarak takip edilmelidir.

Kripto Para Çeşitleri Nelerdir?

İlk olarak Bitcoin ile başlayan kripto para transferleri zaman içerisinde giderek genişlemiştir. Bitcoin, en çok tanınan ve bilinen sanal para birimidir. Günümüzdeki finansal yapı içerisinde kısa süre içerisinde yükselişe geçen bitcoin başarılı olmasından dolayı “1. Nesil blockchain” olarak kabul edilir. Bu para birimi güvenilir, takip edilemez, basit, ucuz ve hızlı olarak bilinir.

Bitcoin haricinde Ethereum, Tether, Bitcoin Cash, Litecoin, ZCash, Ripple, Dash, Chainlink, Basic Attention Token, Binance Coin, stellar, neo, cardano, IOTA gibi pek çok kirpto para türü vardır. Bunlar içerisinde özellikle Ethereum, Ripple, IOTA, Dash,  Litecoin, ZCash en çok tercih edilen kripto para çeşitleri arasında yer almaktadır.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. Kripto para birkaç yıldır çok popüler ama tam hakim olamadığım bir konuydu. Kripto para nasıl alınır, alırken neler dikkat edilir gibi merak ettiğim birçok sorunun cevabını bulabildiğim bir yazı oldu. Teşekkür ediyorum.

  2. Şu lidyalılara hala sinkafta bulunulduğu bir zamanda mübadelenin sanal ortamda kriptopara ile yapılmaya başlanması acaba içimizdeki öfkeyi düşürecek mi çıkaracak mı? bilemedim. Ama endüstri 4.0 ile ilgilenen biri olarak bana göre artık paralel evrenimiz sayılan siber dünyaya siber para yakışırdı. İnşallah bu da kendini bilmez bir kaç zengin ailenin elinde oyuncak olmaz. Yalnız kriptoparanın karşılığı yok demişsiniz. Bu biraz tuhafıma gitti. “Karşılıksız sevgi” gibi bir şey sanırım😊😇

  3. Şuan tam oturmuş değil sadece para kazanmak için girilen bir ortam teknolojisi ileride daha fazla anlaşıldıkça ve ülkeler denetim altına alınca daha yararlı olacaktır.

  4. Selamlar, kripto para konusu hep merakımı çekmiştir. Ama ne olduğunu tam anlayamadığım için hep uzak durmuşumdur. İlk etapta banka yoluyla bir satın alma işlemi yapılıyormuş. Bunu öğrenmem iyi oldu… Maden terimi de ilginç bir tanım.
    Bilgilendirme için çok teşekkürler.

  5. Cesaretimi toplarsam kripto para alacağım bende ama para kaybederim diye oldukça korkuyorum. Anlamadığım bir konu ve daha zamanım olup iyice araştıramadım. Yalnız sizin yazılarının bana oldukça yol gösterici oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu