sağlık

Dünya Üzerinde En Yaygın 10 Fobi

    Dünya Üzerinde En Yaygın 10 Fobi

Her bireyin yaşamı boyunca bazı durumlara karşı korku, tiksinme, telaşlanma gibi birçok duygu beslemesi normaldir. Bazen doğuştan gelen bazen de sonradan belirli şartlar altında oluşabilen bu korku benzeri duygular fobi olarak adlandırılır. Fobi dünya üzerinde çok yüksek oranda insanda bulunmaktadır. Bazı bireyler fobi kazanmış olduğu durumlarla karşılaşmadığından dolayı, büyük bir kesim varolan fobi duygusunu farketmemektedir. Peki dünya üzerindeki en yaygın 10 fobi nedir ?


Fobiler



1. Arachnophobia- Örümcek Korkusu

Arachnophobia, kişinin örümceklere karşı kazandığı korku bağışıklığıdır. Aslında altında yatan sebep psikolojik bir durumdur. Genel olarak sonradan kazanılan bir fobi olarak nitelendirilmektedir. Bu sebepten ötürü tedavisi mümkün olan bir fobi türüdür. Örümcek ve bu familyaya ait hayvanlara karşı korku, tiksinme benzeri duyguların geliştirilmesi kişiyi elbette olumsuz etkilemektedir. Çok ciddi boyutlara ulaşabilen bu fobi türü kişide bu kelimenin telaffuzundan dahi etkilenme hissine kadar ilerleyebilmektedir. Kelime telaffuzu, fotoğraflara karşı duyarlılık gibi sonuçlar doğurabilen bu psikolojik durum kişinin birçok alana karşı çekingenliğini beraberinde getirebilmektedir.

2. Agoraphobia- Açık Alan Korkusu

Türkçe karşılığından da kendini açıkça ifade edebilen bu fobi türü kişide genel olarak kalabalık mekanlarda ve çevrelerde bulunamama, asansör ve benzeri ortak kullanım alanlarına karşı çekingen davranma, toplu taşıma araçlarında bulunamama hali gibi belirtilere yol açmaktadır. Bu fobiye sahip kişiler sürekli evde durma isteği içinde yaşamlarını devam ettirmeye meyillidirler. Dışarıda bulundukları her an onlar için normal üstü telaşlanma, kaygı ve korku gibi faktörleri meydana getirir. Korkuyla tetiklenen panik olma hali de kişiye ciddi boyutlarda sorunlar yaşatabilmektedir. Genetik etkenler, daha önce yaşandığı için kişide etki bırakabilen durumlar bu fobinin oluşumunu gerçekleştirmektedir.

3. Astraphobia- Gök Gürültüsü ve Şimsek Korkusu

Bir diğer yaygın fobi türü de astraphobiadır. Özellikle yalnız kalındığında bu korku daha da fazla tetiklenebilmektedir. Astraphobia, bazen çok ileri seviyelere ulaştığında sadece gök gürültüsü ve şimşek korkusu olarak kalmayıp, genel hava olaylarında bile kişiye korku aşılayabilen hissiyatlara sebep olmaktadır. Elbette belirli terapilerle uzmanlar eşliğinde tedavisi mümkündür.

4. Mysophobia- Mikrop ve Kir Korkusu

Her insan elbette dozu değişebilse de temizliğe önem vermektedir. Kir ve mikrop herkesi rahatsız eder ancak bu korkunun dozu çok uç seviyelere ulaştığında kişide mysophobia oluşmaktadır. Normal seviyenin çok üstünde kazanılan korku duyusu, kişinin kir ve mikroplara temas etmekten çekinmesi bu fobi türüne neden olur. Yapılan terapi tedavilerinde nadir de olsa kişilerde kirli alanları gördüğünde ağlamaya kadar ulaşan tepkiler görülmüştür.

5. Acrophobia- Yükseklik Korkusu

Bir diğer yaygın fobilerden olan yükseklik duygusu ile karşı karşı karşıya kalındığında aşırı derecede korkma hali, yüksek yerlere çıkamama hissiyatı, aşağıya bakamama gibi belirtileri içerir. Çoğu zaman uçma korkusu ile karıştırılan bu fobi türü korkudan dolayı yüksekliğe tahammül edememezliktir. Çok ciddi bir problem olarak görülmese de çoğu fobi gibi kontrol altına alınmasının olumlu olacağı bir durumdur. Bu kişiler genellikle merdiven çıkmak, asansöre binmek gibi günlük hayatta görülen basit eylemlere karşı bile oldukça yüksek reaksiyon gösterebilmektedir.

6. Ophidiophobia- Yılan Korkusu

Tür ayırt etmeksizin yılan familyasına karşı duyulan korku durumudur. Bu familyanın zehirli ve tehlikeli olarak görülme durumu bu korkuyu tetikleyen en büyük etkenlerdendir. Yılan türünün akla getirilmesi, görüntüsüyle karşı karşıya kalmak bile ciddi panik sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Zehirli ve tehlikeli olabilmeleri ihtimali evrensel bir gerçek olarak sayıldığından dolayı normal bir korku olarak görünse de psikolojik olarak kişiye olumsuz birçok durum yatarabildiği için fobi kategorisinde yerini almıştır. Ancak diğer çoğu fobiye göre kontrol altına alınması daha kolay olduğu görülmüştür. Kişi çoğu zaman kendisi de bu durumla başa çıkabilmekte hatta bu korkuyu bir süre sonra yenebilmektedir.

7. Cynophobia- Köpek Korkusu

Her ne kadar köpek besleme durumu dünya üzerinde yaygın olsa da, bu familyaya karşı duyulan korku durumu da o kadar yaygındır. Çok küçük yaşlardan itibaren çevremizde oldukça karşılaştığımız bu familya kişi de çok büyük korku durumları oluşturabilmektedir. Herhangi bir köpek türü görüldüğünde o ortamı hızlıca terketmek, köpeklere yaklaşamama, köpek sesine karşı tahammülsüzlük gibi belirtiler barındırmaktadır. Altında yatan en temel sebeplerden biri kişinin köpek tarafından korku uyandıran şartlar altında bulunmasıdır. Köpek saldırısı ve benzeri olaylar bu fobiyi tetiklemektedir. Yüksek oranda sonradan kazanılan bir fobi türüdür.

8. Pteromerhanophobia- Uçma/Uçak Korkusu

Yine sonradan ortaya çıkan bir fobi türü olarak görülen uçak/uçma korkusu, içerisinde farklı birçok korku durumunu barındırmaktadır. Yükseklik korkusu, ölüm korkusu gibi duyguların birleşimi denebilecek bu fobi çoğu zaman uçağa ya da uçmak için kullanılan diğer tüm araçlara binmek fikrine karşı bile olumsuz hissiyatlar vermektedir. Aynı zamanda travmatik durumlardan dolayı da ortaya çıkması mümkündür.

9. Trypanophobia- Enjektör Korkusu

Elbette hepimiz hayatımızın bir döneminde iğne türü araçlardan, iğne vurulmaktan, kan tahlili gibi durumlardan korku duygusunu öne çıkarmışızdır. Çok yaygın bir konumda olan bu fobi, bazen doğuştan bazen sonradan oluşabilmektedir. Bu kişiler durum ne kadar acil olursa oldun son ana kadar direnmeye çalışmaktadırlar. Bu hissiyat kişiye bütün aciliyetlerden daha üst seviye bir korku olduğu düşüncesini meydana getirir. Çoğu zaman kalıcı olarak kalan bu fobi türü aynı şekilde aşılması mümkün bir durumdur.

10. Sosyal Fobi

Psikolojik rahatsızlıklar kategorisine yer alan bu fobi anksiyete bozukluklarına bağlı bir durumdur. Kişide dışarıya karşı, beğenilmeme korkusu, her zaman kusursuz olma ve hayata yer vermeme isteği, çevresi tarafından tatmin edici cümleler duyma isteği, korku oluşturabilecek ortamlara girmekten kaçınma, göz temasından uzak durma gibi belirtiler göstermektedir. Çok ciddi bir problem olan bu fobi diğer fobilere oranla günlük hayatta, yaşam tarzını zedeleyecek birçok durum ortaya çıkarabilmektedir. İlk olarak baş gösterdiği dönem çocukluk dönemidir. Yavaş yavaş işleyen bu süreç ergenlik döneminde seviye atlayabilmekte ve hayat boyu kişide bulunabilmektedir. Mükemmeliyetçi kişilik anlayışına sahip bu kişiler hata yapmaktan korkmakta bu sebeple çoğu zaman sosyal ortamlardan uzak kalmayı tercih etmektedirler.

Tavsiye Yazı-  Yazın Görülen Cilt Problemleri ve Tedavi Seçenekleri

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Bazı fobiler anlamsız gibi gelse de hepsinin bir hikayesi var, yaşanmışlıkları var. En yaygın fobiler içinden benimkisi de, yükseklik korkusu. Aslında uçağa binerim ama açık alanda yüksek yerlerden çekiniyorum.

  2. Dediğiniz gibi hepsinde yaşanmışlıklar belki ben küçükken çatılardan kum yığınlarına atladığım için çok korkmuyorumdur bilemedim şimdi 🙂

  3. Sanırım bende bunlardan hiç biri yok…Çocukken evimiz mezarlık kenarındaydı karanlıktan ve ölüden korkardım. Şimdi karanlık en sevdiğim şey..ölüm ise mesleğimin bir gerçeği ( sağlık çalışanıyım )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu