ekonomi finans

Ekonomik Kriz Zamanlarında Yapılması Gerekenler

 

ekonomik kriz


Ülkelerde yaşanan ekonomik krizler kişileri olumsuz etkiliyor. Aniden ortaya çıkan ekonomik krizler, tehlikeli sonuçlar doğuruyor. O nedenle ekonomik krizde yapılması gerekenler çok iyi bilinmesi gerekiyor.

İnsan ihtiyaçlarının kıt kaynak karşılandığı noktaları araştıran bilime ekonomi adını veriyoruz. Ülke ekonomileri iyiye giderken değişen algılardan ve olumsuz tablolardan sonucunda verilerinde de değişimler yaşanabiliyor. Kurumların batması ve işsizliğin artması gibi olumsuz durumlarla ekonomik kriz döneminde karşılaşılabiliyor. Aynı zamanda finansal sistem çökmesi, faizlerin yükselmesi gibi problemlerde ortaya çıkabiliyor. Sonuç olarak; toplum buhranlı bir havaya dönüşüyor. Ekonomik krizler; finansal ve reel sektörlerde talep daralması ya da arz fazlalığından kaynaklanırlar. Talep ve arz krizlerinin ortaya çıkmasını birçok sebebe bağlayabiliriz. Ekonomik krizler hem organizasyon içi hem de dışı konjonktürel sebeplere de bağlıdırlar. Ekonomik kriz nedenleri arasında aynı zamanda sel, deprem vb. doğal afetleri de sayabiliriz. Son 2 senedir dünya gündemini meşgul eden; Covid-19 salgını da aynı şekilde ekonomik kriz sebepleri arasında sayabiliriz.

Ekonomik Kriz Nasıl Olur?

Ekonomik büyümeyle birlikte likidite bolluğu tüketici taleplerini tırmandırıyor. Aynı zamanda varlık fiyatlarında balonlaşmaya da sebep oluyor. Konut ile finansal piyasalarının yatırımcı davranışları nedeniyle yükselecek varlık fiyatlarında birtakım nedenlere bağlı olarak gerilemeler yaşanabiliyor. Gerilemeler sonucunda finansal piyasalarda da riskleri bertaraf etme yarışı başlıyor.

Faiz artışlarına bağlı olarak talep ve fiyatlarda aniden geriliyor. Sonuç olarak da ortaya ekonomik kriz çıkıyor. Ekonomik krizle birlikte; üretim ile talep daralıyor. Finansman maliyetleri de aynı zamanda yükseliyor.

Ekonomik Krizlerde Finansal Yönetim Kuralları

Ekonomik krizleri bertaraf etmek için birkaç finansal yöntem mutlaka uygulanması gerekiyor. O yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

Hedging (Finansal Korunma)

Kur dalgalanmalarını göz önünde tutarak finansalları “hedegeleme” yoluna gidebilirsiniz. Hedegeleme işlemini bir dönem öncesinde yaparak gelecekteki kur dalgalanmalarına karşı önlem almış olacaksınız. Hedging işlemini yaptığınız takdirde kurdaki dalgalanmalardan asla etkilenmeyeceksiniz. Hedge için en iyi zamanın milli para biriminin yabancıya karşı güçlü olduğu dönemleri kapsıyor. Kurlarda yükselme olduğundaysa hedging yöntemine kesinlikle başvurulmaması gerekiyor.

Finansal Kuruluşlar ile İletişim Kurma

Ekonomik anlamda zor zamanlarda finansal kurumlar direkt devreye girerler. Ekonominin buhranlı dönemlerinde şirketlere nefes aldıracak fon kaynağı finansal kuruluşlar olduğunu söyleyebiliriz. “Ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir” gibi pek çok konu hakkında finansal kuruluşlardan yardım alabilirsiniz. Bu kuruluşlara olması muhtemel kriz durumunda şirket politikanızı ve finansal yönetiminizi anlatmanız gerekiyor. Ayrıca kriz dönemindeki eylem planıyla alınan tedbirleri de mutlaka kuruluşlara bildiriniz. Böylelikle finansal kuruluşlarda size karşı bir güven oluşmuş olacak.

Vadelendirme& Kaydi Para

Bankalara, finansal kuruluşlara ve tedarikçilere olan borçlarınızı tekrar yapılandırmak adına nakit ödemelerinizi vadeye yayabilirsiniz. Nakit ödemelerinizi vadeye yaydıktan sonra vadeli açık hesapla ya da çekle çalışabilirsiniz. Ayrıca ithalatlarınızı da vadelendirerek krizi önemli ölçüde atlatmış olacaksınız.

Yatırımlar

Finansçılar ekonomik krizlerin gerçekleşebileceği zamanları önceden tahmin ederler. Fakat ekonomik krizin gerçekleşeceğine dair kesin zaman asla belirtmezler. Ekonomik krizle karşılaşıldığında kişinin hangi durumda olduğu çok önem teşkil ediyor. Örneğin; büyük bir yatırıma imza atarken ekonomik krizle karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda yatırım politikalarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekiyor. Yatırımınızı belirli süreliğine erteleyebilirsiniz ya da durdurabilirsiniz bu tamamen sizin değerlendirmenize bağlıdır.

Şirket İçi Bilinçlendirme

Şirket içerisinde finansal yönetimle ilgilenen kişiler aslında ekonomik krizi tam anlamıyla yaşayanlardır diyebiliriz. Finansal yönetimde yer alan personellerin mutlaka çalışanları, hissedarları ve yöneticileri bilinçlendirmesi gerekiyor. Finansal yönetimin verdiği bilgiler doğrultusunda; yeni projelerin gözden geçirilmesi ve hissedarların yatırımlarını ertelemesi ya da ertelememesi gibi durumlarda mutlaka ele alınmalıdır.

Ekonomik Krizde Şirketler Neler Yapmalıdır?

Ekonomik krizde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

“Üretim Fazlası” Olarak Hizmet ve Ürünlerin Kampanyayla Satılması

Ekonomik kriz döneminde “üretim fazlalığı” adı altında hizmetlerin veya ürünlerin kampanyalar yapılıp satışa çıkartılması. Ekonomik kriz var diye kesinlikle eliniz kolunuzu bağlayarak oturmayın. Aksine müşterilerin iyiliği için çalışan babacan şirket imajına bürünmeniz gerekiyor. “Sizin için varız o yüzden böyle bir kampanya düşündük” gibi söylemleri kullanınız. Ekonomik krizle mücadele de çok efor sarf etmeniz gerekiyor. Kriz ortadan kalkınca ürününüze yeniden zam yapabilirsiniz.

Fiyat Düşürmek

Ekonomik kriz dönemlerin çok fazla kullanılan yöntemlerden bir tanesi de fiyat düşürülmesidir. Örneğin; pandemi dönemindeki ekonomik kriz turizm sektörünü çok fazla etkilemiştir. Turizmin canlanması için oteller indirim yapmayı tercih etmişlerdir. Turizm dışında başka sektörlerde de ekonomik krizler yaşanmıştır. Üretimi yapılan ürün veya verilen hizmet standart altı noktaya çekilerek krize küçükte olsa çözüm bulunmaya çalışılmıştır.

Şirket İçi Küçülme

Çalışanlar için çok kötü bir durum olduğunu şirket içi küçülmenin söyleyebiliriz. Yalnız şirketlerin çoğunluğu bu durumu piyasa şartları doğrultusunda yapıyor. Ekonomik kriz olmasından dolayı talebin azalmasına bağlı olarak üretimde de azalmalar olacaktır. Sonuç olarak böyle bir durumda şirketlerde, bir pozisyonda istihdam eden 3 kişiden 2’sini işten çıkarmayı tercih ediyorlar.

Ekonomik Krize Kişisel Çözümler

İş kaybı, pandemi, hastalık ve araba kazası gibi durumlar maddi açıdan sizleri zor duruma düşürebilir. Ekonomik krizle başa çıkmak için şu konulara çok dikkat etmeniz gerekiyor:

  • ·         Kredi kartı borcunuzu zamanında ödemeye gayret edin. Ayrıca düşük faizli kart kullanmayı tercih edin.
  • ·         Aylık belirli bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor.
  • ·         Faturalarınızı zamanında ödeyin ve neyi nereye harcadığınızı görmek adına faturaları çok iyi inceleyiniz.

Ekstra Nakit Kazanç Sağlayacak Yollar Bulun

Ekonomik kriz anında yapılması gerekenler arasında özellikle ek kazanç sağlayabileceğiniz yollar bulun. Bu ek kazançlara; bebek bakıcılığı yapmak, internette kullanmadığınız eşyaları satmak gibi pek çok örnek verebiliriz. Kriz döneminde elinize geçen kazançların tümü sizin avantajınıza olur. O nedenle kesinlikle azmış diye düşünmeyin.

Bütçe Yapın

Aylık gelir ve giderlerinizle ilgili bir bütçe oluşturun. Bütçe kapsamında acil durumlar için de mutlaka kenara para ayırmalısınız.

Nakit Olmayan Varlıklarınızın Stokunu Alarak Değerlerini En Üstte Çıkarın

  • ·         Kredi kartınızda hediye kartına dönüşen ödüller bulunuyor mu?
  • ·         Seyahate çıkarken kullanacağınız sık uçuş miliniz var mı?
  • ·         Alışveriş mağazalarının verdiği indirim kuponlarından topladınız mı?

Yukarıda saydığımız tüm unsurlar sizin aylık harcamalarınızda büyük tasarruf yapmanıza sebep olacak. O nedenle indirim kuponlarını, hediye kartları vb. olanakları çok iyi takip ediniz.

Rutin Bakımıza Çok Dikkat Edin

Kendi sağlığınıza, arabanızın ve evinizin bakımına dikkat edip küçük sorunlar varsa büyütmeden hallettiğiniz takdirde pahalı çözümlerden kurtulmuş olacaksınız. Ekonomik kriz problemiyle her zaman karşılaşabilirim düşüncesiyle özellikle önlemlerinizi çok iyi almalısınız. Ekonomik kriz dönemlerini de yukarıda belirttiğimiz noktalar kapsamında yönetebilirsiniz.


Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Fiyat düşürme konusunda verdiğiniz turizm sektörü dışında başka bir örnek yok maalesef. Onlar da yabancı turist sayısında bir azalma olduğu için yerli turist açısından kampanya yapmaya mecburdular. Ekstra iş alanı bulmak da kolay değil. Çünkü var olan bir işsizlik sorunu ile değerlendirildiğinde zaten ekstra iş alanlarının bir şekilde doldurulmaya çalışıldığını görebiliyoruz. Ayrıca ekstra iş alanları dediğimiz işler yine maliyet, sermaye vs gerektirebiliyor. Zaten birçok alan döviz endeksli. Ham madde alımı yurt dışı kaynaklı. Kriz anında senin para birimin değer kaybediyorsa ne yaparsan yap kötü şekilde etkileneceksin. Elindeki para miktarı çoksa bir alana yatırım yapıp, kâr edebilirsin ama orta seviyede geliri olan biriysen her türlü kaybeden oluyorsun. Kaçınılmaz olan noktada zevk almaya bakıyoruz artık maalesef…

  2. Ekonomik kriz zamanlarında mutlaka her şeyi tekrar gözden geçirmekte fayda var. Bütçe düzenlemesi ve ekstra kaynaklar bulma gibi yapılması gereken pek çok şeyi net ifade etmişsiniz. Teşekkürler tüm öneriler için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu