Evdeki Aletler Ayda Ne Kadar Harcıyor?
Kış ayının gelmesi, havaların soğuması; “hangi ev aleti ne kadar elektrik yakar” sorusunu gündeme getirdi. Evlerimizde konforlu bir hayat yaşamak ve işlerimizi kolaylaştırmak adına çeşitli elektronik cihazlar kullanıyoruz. Kullandığımız bu cihazların avantajı olduğu gibi bir de dezavantajı bulunuyor.
Yaşamımızı kolaylaştırmak adına evlerimizde kullandığımız elektronik cihazlar, kullanım süresine bağlı olarak elektrik harcar. Ev aletlerinin harcadıkları elektrik miktarı, marka ve modeline göre değişiyor. Bir ev aletinin tüketmiş olduğu elektrik miktarı, kWh (kilowatt saat) cinsiyle hesaplanmaktadır. Kilowatt saat; 1 saat içerisinde üretilen ve tüketilen enerji miktarını belirleyen birimdir. Ev aletleri elektrik tüketimi hesaplama için;
- · Elektrik tüketiminin hesaplanacağı aletin günlük kullanım süreleri,
- · Elektrik tüketiminin hesaplanacağı aletin watt üzerinden kapasitesi,
- · Elektrik tüketiminin hesaplanacağı aletin yıllık kullanıldığı gün sayısı, faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor.
Ev Aletleri Elektrik Tüketimi Tablosu
Ev aletlerinin elektrik tüketimini öğrenebilmek için her aletin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Elektrikli ev aletlerinin kaç watt tükettiği ve değerleri şu şekildedir:
Çamaşır Makinesi
Evlerde temel olarak kullanılan elektronik cihazların başında, çamaşır makinesi geliyor. Çamaşır makineleri özellikleri bakımından çeşitlere ayrılmaktadır. Özellikle bazı çamaşır makineleri daha kapsamlı özelliklerden oluşmuştur. O Kapsamlı özellikler elektrik tüketimini etkilemektedir. Çamaşır makineleri, farklı enerji sınıflarında üretilmiştir. Çamaşır makinelerinin günlük tüketmiş oldukları watt, genellikle; 800- 1800 watt arasıdır. Örneğin; A+++ enerji sınıfındaki 5 kg’lık çamaşır makinesi, yaklaşık 1 saatte 650 watt tüketmektedir.
Buzdolabı
“Hangi ev aleti ne kadar elektrik yakar” kapsamında buzdolabının yaktığı elektrikte çok merak edilmektedir. Buzdolapları, evlerimizde 7/24 saat kesintisiz çalışan elektronik cihazların başında geliyor. Bu yüzden de evlerde en fazla enerjiyi buzdolapları harcamaktadır. Buzdolaplarının saatlik enerji tüketimleri diğer cihazlara kıyasla daha azdır. Fakat 7/24 saat kesintisiz çalıştıkları için buzdolapları enerji vampiri haline gelmişlerdir. Buzdolapları;
- · Çalışma modu,
- · Enerji sınıfı kapsamında elektrik tüketirler.
Örneğin; bir A++ enerji sınıfındaki buzdolabı 1 saat içerisinde ortalama 21 wattlık enerji tüketmektedir.
Bulaşık Makinesi
Bulaşık makinesi, elektrik tüketiminden daha çok su harcamaktadır. O nedenle bulaşık makinelerinde su tüketimi de çok önemlidir. Yeni çıkan bulaşık makineleri eski tiplere kıyasla daha az su ve elektrik tüketmektedir.
A+++ bulaşık makinesi 1 saatte ortalama 840 Watt elektrik harcamaktadır.
Televizyon
Televizyonun tükettiği elektrik miktarı da diğer elektronik aletler gibi kullanım süresiyle bağlantılıdır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte az enerji tüketen televizyonlar geliştirilmiştir. Televizyonların elektrik tüketimleri;
- · Teknolojisi- Plazma ile CRT TV’ler, LCD ve LED TV’e göre daha çok elektrik tüketmektedir.
- · Yaşı
- · Boyut- Küçük boylu TV’ler daha az enerji tüketmektedir.
Kombi
Sıcak su ve ısınma için kullanılan kombinin harcadığı enerji miktarı, kullanım amacı doğrultusunda belirlenmektedir. Kombi sadece sıcak su için kullanılıyorsa şu şekilde hesaplanmaktadır: Kombinin günlük kullandığı sıcak su kullanım süresiyle harcamış olduğu güç miktarının çarpılması gerekiyor. Kombi ısınma için kullanıyorsa; tipi, büyüklüğü ele alınarak harcadığı enerji miktarı hesaplanmaktadır.
Klima
Ev aletleri elektrik tüketimi tablosu incelendiğinde, klimanın en çok harcayanlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Klimalarda BTU seviyesi yükseldiğinde elektrik tüketimi de direkt artmaktadır.
Cep Telefonu
Cep telefonları şarj olurken 2-6 watt arası enerji tüketiyorlar. Şarj aleti prize takılı şekilde bırakıldığında ortalama; 0.1- 0.5 watt arası elektrik tüketmektedirler.
Laptop
Masaüstü bilgisayarlarla laptopların harcadığı enerji miktarını karşılaştırdığımızda, laptoplar daha az enerji tüketiyor. Normal bir laptopun tükettiği elektrik miktarı, 50- 75 watt arasıdır diyebiliriz. Hangi ev aleti ne kadar elektrik yakar” sorusu üzerinden laptopu değerlendirdiğimizde; çok fazla elektrik tüketmediğini söyleyebiliriz. Laptopun elektrik tüketimini hesaplarken; pille çalıştığı süreyi ve tam şarj ile prizde takılı olduğu süreleri hesaba katmayınız.
Tavsiye Yazısı :Suyun Vücudumuza Etkileri ve Suyun Faydaları
Elektrik faturası fazla gelmişken bu yayın iyi oldu. Daha dikkatli
harcamak gerekiyor.
Kesinlikle bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir konu. Ben buzdolabı ve kombi hariç evde değilsem fişlerini çekmeyi tercih ediyorum.
Elektirk faturası cebimi yakıyor😄😄
Bana son gelen faturadan sonra gerçekten kıymetli bilgiler statüsüne girdi 🙂
Bana son gelen faturadan sonra gerçekten kıymetli bilgiler statüsüne girdi
Bana son gelen faturadan sonra aynen öyle.
Buzdolapları vampir gibi hakikaten. 7/24 çalışmasalar o kadar tüketmezler gerçi. Laptopların az enerji harcamasına sevindim. Eve beyaz eşya alırken + sı bol olanlardan almak lazım…
Bilgiler için çok teşekkürler.
Elektrik faturaları şu ara herkesin gündeminde 🙁 Bu bilgiler iyi oldu ,ona göre kullanım sıklığı oluşturulur .
Rica ederim Fayda sağlayacaktır.
Teşekkürler dikkatli olalım.