sağlık

Sağlıklı Bir Toplum İçin Sağlıklı Yaşam Planı

Sağlıklı Yaşam


Hiç kuşkusuz sağlıklı bir toplum meydana gelmesi için bireylere çok önemli görevler düşmektedir. Sağlıklı bir toplum için sağlıklı bir birey gerekir ki “ruh ve beden” bütünlüğü dengelenebilsin. Bir bireyin sağlığının toplumu ilgilendiren yönünü;  akıl sağlığı  oluşturur. Akıl sağlığının toplumsal yansımaları şu şekildedir:
  • Hayal dünyasına sahip olmak, yani; insanlara umut aşılayan yaratıcı niteliklerini harekete geçirerek onu zenginleştirir.
  • Sevme ve sevilme duygusunu yaşam biçimi haline getirir.
  • Gelişme ve değişmeyi korkusuzca benimser.
  • Korkuları mantıklı bir düşünce sisteminden geçirerek onları olumlu karşılar. Olaylara karşı duruşu en kötü senaryolardan bile etkilenmeden risk alabilmesidir.
  • Olaylara karşı duygusal tepki haricinde, yaşama neşe katan davranış belirtileri gözlenmektedir.
  • Gerçeklerle bağlantıyı koparmadan hayatına devam eder.
  • Toplumsal bir yaranın tedavisinde çaba gösterir.
  • Kendi hatasını, başkasının hatasını rahat bir şekilde söyleyebilme sorumluluğu ve kendini tanıma bilinci gözlenir. Kendini ifade edebilme özgürlüğünü kullanır.
  • Kendisi dışında diğer başka bireylerin de yaşamsal ihtiyaçlarının olduğunu çok iyi bilir.

Ruhsal Yönden Sağlıklı İnsan Nasıl Olur?

Düşünceler,  duygular ve davranışlar ruhsal yapımızı oluşturarak beynimiz tarafından yönetimi sağlanır. Beynin sağlıklı çalışabilmesi için öncelikle genetik altyapısının kesinlikle sağlıklı olması gerekir. Ayrıca bebekken ve ergenlikte yaşanılan olaylarda kişinin ruhsal sağlığını etkilediği görülür. Araştırmalar sonucunda beynin gelişmesi için bebeklerin yeterli miktarda ve yerinde ilgi,  sevgiye ihtiyaç duydukları gözlenmiştir. 

Beynin fonksiyonlarında problem olanlar kişilerde, hayalle gerçek kavramlarını ayırmak oldukça zordur. Özellikle bebekler üç yaşına kadar hayalle gerçeği ayıramazlar. Yani bu yaştan sonra kişi gerçek hayatta olmayan olayları görüyorsa ve duyuyorsa kesinlikle beyin fonksiyonlarında bir sorun vardır diyebiliriz. 

sağlıklı yaşam nedir


Genel Sağlığımızı Koruma Yöntemleri

Birey eğer kendine rutin oluşturursa “her gün sağlığım için yapacaklarım” diye, kesinlikle sağlıklı bir yaşama adım atar. Özellikle sağlığı korumak için 6 adet altın kural vardır.  Bunlar;
  • Uykunuzu alın,  en ideal uyku 7-8 saat arasındadır.  Kime kaç saat uyku gerektiğiyse kişinin bünyesine göre değişiklik gösterir.  Önemli olan her gün ihtiyacımız olan uykuyu almaktır. Güne yorgun olmadan, enerjik başlamaktır. 
  • Günde bir kez diş ipi kullanmak,  ağız sağlığınız için önem arz etmektedir. Nasıl dişleriniz için diş fırçası kullanıyorsanız aynı şekilde diş etleriniz içinde diş ipi kullanmanız gerekir. 
  • Yaz kış fark etmez güneşten korunun,  nemlendirici kreminizin minimum SPF 15 düzeyinde güneş koruması içermesi gerekir.  Güneşin zararlı ışınlarından cildinizi koruduğunuz takdirde hem sağlıklı hem de pürüzsüz,  canlı bir tene kavuşabilirsiniz. Ayrıca cilt yaşlanmasına, kırışıklık,  çizgi ve lekelere karşı sıkı bir önlem almış olacaksınız. 
  • 25-30 gram lifli gıdalarla beslenin:  Her gün tüketmeniz gereken lifli gıdalar sadece formunuzu korumakla kalmaz aynı zamanda kolesterol seviyenizi de kontrol altına alarak dengede tutmaya çalışır.
  • Her gün 30 dakika egzersiz yapın: Vakit yok diye sızlanmayı bırakın ve harekete geçin.  Mutlaka her gün yarım saatinizi egzersiz yapmaya ayırın. Hem kilo verirsiniz hem de zinde kalırsınız.
  • Günde en az 5 porsiyon meyve-sebze tüketin: Sağlıklı yaşam için meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir. Abur cubur yerine meyve ve sebze tercih ederseniz sağlıklı beslenme alışkanlığı edinebilir ve farkı çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu