teknoloji

Akıllı Ev Bina Nedir

Akıllı Binalar Hakkında Bilgiler

Akıllı ev veya bina konsepti 1980’li yılların başlarında ABD’de yapılmaya başlamıştır. Bu konsepte göre akıllı binalar; bina içinde ve dışındaki koşulların algılanması, tüketilen kaynak ve enerjinin en aza indirilerek en verimli, rahat ve güvenli bir ortamın oluşturulması ve binadaki nesnelerin insanlarla kullanımı kolay araçlarla etkileşiminin sağlanmasını sağlar.

Ama en basit tanımı:Akıllı ev sistemi, aydınlatma ve ısıtma gibi alet ve sistemlerin uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlamak için bir ağ ile birbirine bağlı cihazların kullanıldığı evler için kullanılan bir terimdir.

Forbes dergisinde yayınlanan bir makaleye göre akıllı binaların temel özellikleri şunlardır;

  • HVAC sistemlerinin optimize edilmesi
  • Elektrik kullanımının azaltılması
  • Bina güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılması
  • Aydınlatma için akıllı sensörler
  • Uzak lokasyonlardan takip ve kontrol edilebilen araçlar
  • Eğlence paketlerinin mevcut olması

Özetle, akıllı bina teknolojisi birçok bileşenden meydana gelmektedir. Günümüzde uzaktan erişimle klima, panjur, kombi gibi çeşitli aygıtların açılıp kapatılabildiği evler için de “akıllı ev” deniliyor olsa da akıllı ev teknolojisinin bunlarla sınırlı olmadığı bilinmektedir. 

Akıllı ev denince, bilgisayar ve teknoloji ile donatılmış, kullanıcının konforunu ve güvenliğini sağlarken tasarruf etmesini de sağlayan bir yapı akla gelmelidir. Global olarak yapılan farklı tanımlar temel olarak bu çerçeveyi esas almaktadır. 

Ayrıca endüstri 4.0 ile birlikte esnek ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkması, minimum enerji ile maksimum performans alımına odaklanılması, dijitalleşmenin yaygınlaşması “akıllı bina teknolojileri”nde etkili bir rol oynamaktadır.


akıllı bina

Akıllı Binaları Farklı Kılan Nedir?

Günümüzde hala mevcut birçok mimarinin akıllı bina teknolojisinden tümden yoksun ya da büyük oranda yoksun olduğunu söylemek mümkün. Bir otomasyon sistemine sahip olmayan bu binalarda enerji tasarrufunun sağlanması, karbon emilimini düşüren dış cephelerin olması ya da güvenlik ve gözetim için gereken sistemin mevcudiyetinden bahsedemeyiz.

Tavsiye yazı: Geleceğin Popüler meslekleri 

Akıllı binalar bunların daha fazlasına sahip olan yapılardır. Temelde enerjinin verimli kullanımı ve kontrolü, güvenlik sistemleri, iletişim ve haberleşme sistemleri ve merkezi yönetime sahip olmaları bakımından kullanıcı konforunu da maksimize edebilirler. 

Bu tür yapıların tam anlamıyla akıllı bina sayılabilmesi için tasarım sürecinin başından itibaren merkezi denetim ve işletmeyi sağlayan alt sistemlerin bir bütün olarak ele alınması gerekir.

Enerji verimliliği açısından akıllı binalar ömür boyu minimum düzeyde enerji harcayacak şekilde tasarlanır. Buna bağlı olarak ısıtma, ışıklandırma ve temizlik sistemleri en az düzeyde enerji harcar.

Örneğin, ısıtma hava sıcaklığına bağlı olarak optimum düzeyde ayarlanır. Işıklandırma için gün ışığından maksimum derecede fayda sağlamak esas alınır. Havalandırma sistemleri için de güneş enerjisinden yararlanılır.

Güvenlik sistemleri daha yapının malzeme seçiminden itibaren oluşturulmaya başlanır. Mühendislik aşamasında da deprem gibi afetler karşısında daha güvenli çözümler sunması için farklı montaj tekniklerinden yararlanılır. Ayrıca, binalara giriş ve çıkışlar için de hem insan gücü hem de yüksek teknolojik donanımla güvenlik sağlanır.

Bina içindeki sistemlerin kusursuz işleyişi aynı zamanda personelin doğru bir şekilde koordine edilmesini de kapsar. Bu yüzden bina içindeki personelin haberleşmesi, kablosuz internet, telsiz sistemi, videotext ve telekonferans sistemi gibi iletişim ve haberleşmeyi kolaylaştıran altyapı da mevcuttur.

İş yeri amaçlı kullanılması bazında ise çalışanların rahatlık ve konforunu sağlayacak artı mekanlar da akıllı binaların mimarisi içinde yer alır. Bunun dışında, iş yeri otomasyonunda bilgisayar destek sistemi, merkezi bilgi paylaşım servisi, uzak sunucu yedeklemesi gibi birçok sistem akıllı binalarda bulunur.

Enerjinin doğru kullanımından konforun sağlanmasına kadar geniş bir yelpazede yüksek standartları barındıran akıllı binalara örnek olarak ise İşbank Kuleleri, Dünya Ticaret Merkezi, Yapı Kredi Bankası Operasyon Merkezi Binası verilebilir. Bu binalarda, örneğin; fotoselli aydınlatma, duman ve sıcaklık sensörleri, gazlı söndürme sistemleri “akıllı bina teknolojisi”nin bir parçası olarak sayılmaktadır.

Uygulamaların bazıları hala lüks olarak gözükmekle birlikte özellikle güvenlik ve enerji tasarrufu uygulamaları ihtiyaç durumuna geldi. 

Teknolojinin gelişmesi, hayatımızı kolaylaştıran çözümlerin artması ile akıllı evler de çok yakında akıllı telefonlar gibi yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olacak. O yüzden akıllı ev nedir öğrendiğimize göre ihtiyacımızı karşılayıp karşılamadığını anlamak için farklı akıllı ev sistemlerine yakından bakmakta fayda var.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

56 Yorum

  1. hayal dünyanız hiçte geniş değil bence bu dedikleriniz ve o filmlerde anlatılarda bir şeylere dayanıyor yani bilim ve teknoloji ortaya çıkıyor ama biz 10 sene sonra bunu görüyoruz çünkü arge ve deneme süreleri ilk önce başka alanlarda kulanılması gibi sürelerde biz daha haberdarrbile olmuyoruz ama bazıları bizden 10-15 sene önce haberdar olup filmini yapıyor işte 🙂

  2. Akıllı ev, akıllı bina, akıllı telefon, akıllı televizyon… Makineler akıllandıkça, insanoğlu aklını yitiriyor. Son yıllarda artan "beyin küçülmesi" vakalarını mutlaka duymuşsunuzdur. Kim bilir belki de yaşamımız çok fazla mekanik hale geldiğinden, makinelere haddinden fazla bağımlı olduğumuzdandır bu. Yine de sanırım hiç kimse, üst düzey konfor vaad eden akıllı evlere hayır diyemez 😀
    Bilgilendirici paylaşımınız için teşekkür ederim. Saygılar.

  3. İlk anda her şeyin akıllı olması güzel gibi gelse de bir deprem olduğunda ya da her hangi bir afet durumunda kitleniyorlar. İnsanın hayatını kolaylaştırırken sağlığını elinden alıyor ve daha bir çok neden sıralayabilirim.. Aklıma bili kurgu filmleri gelmiyor desem yalan olur dünyayı bilgisayar programları ile ele geçirilmesi siyasi komplolar..vs vs vs.
    Bir çok seyrettiğim filmler var..
    ¯_(ツ)_/¯ hayal dünyam geniş biraz..

  4. Bu yaşımda çocukların sayesinde akıllı bir evde yaşıyorum oğlum. Her şey anlattığın gibi gerçekten. Ama ben evde sanki bir elektrik fırtınası varmış gibi hissediyorum. Bazen birbirimize dokununca “çıt” sesi geliyor. Üstelik ben sıcağı pek sevmem. Alttan ısıtmalı bir de. Allah’tan kirasını damat ödüyor, zira bizi sarsardı. Allah herkese nasip etsin inşallah. Emeğine sağlık oğlum 🙂

  5. Tam anlamıyla akıllı ev nedir, anlatmışsınız.Doğru sadec bir iki özellikle olmaz, güvenliğinden konforuna pek çok özelliği içermesi gerekiyor demekki.Teşekkürler.

  6. Akıllı evi herkes ister ama maliyetli. Yazıda anlatıldığı gibi tasarrufa dikkat edilerek yapılırsa neden olmasın. En çok da güvenlik açısından akıllı ev isterim sonra da konfor ve keyif için. Teşekkürler.

  7. Evet insanlar tonlarca para verip en akıllı evlerde en iyilerinde oturmaya çalışıyor sonra yine tonla para verip kırsaldan arazi alıp ev yapıyor. He ne diyebiliriz zevk meselesi zanımca teşekkürler

  8. Evet çeşitli problemlerin olduğu bir video da ben görmüştüm ama onlarında göz önüne alınarak yapılacağını düşünüyorum yani sesiniz kısılınca da eve girebilirsiniz bence 🙂

  9. Akıllı bina teknolojisi çok ilgimi çekiyor. Konfor yönünden değer taşıyan bir sistem. Fakat insanların böylelikle giderek doğadan uzak kaldıklarını görmek üzücü geliyor bana. Yani teknolojiyle donatılmış bir evde yaşamak güzel olsa da doğanın kalbinde kalabalıktan gürültüden uzak yaşamak bana çok daha eğlenceli gelir. Sayenizde akıllı binalar hakkında birçok bilgi edinmiş olduk. Teşekkürler.

  10. Ben biraz daha eskiyim sanırım sizden bence tam olarak öyle değil o maliyeti mütahitler daha çok üstlenmek istemiyor. Gibi geliyor bana %50 ile aldıkları yerde extra maliyete girmek işlerine gelmiyor 🙂

  11. Gayrimenkul sektöründe 8 yıldır dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmanın verdiği deneyimle yazıyorum; akıllı ev bina teknolojileri Türkiye'de ne yazık ki tutmuyor. Türk müşteriler bu teknolojiyi ekstra bir maliyet olarak görüyorlar. Ev fiyatı üzerinde ciddi etkileri olduğu kanısındalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu