kişisel gelişim

Cahil Cesareti

İki psikiyatri uzmanı, 10 yıl kadar önce bir teori ortaya atmış şöyle ki; cahil cesareti üzerine.

Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.


…ve bunun üzerine bir araştırma başlatıldı. Fizyolojik ve zihinsel alanda yapılan çeşitli uygulamaların sonucunda şu bulgulara ulaşıldı:

>Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.

>Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimin-dedir.

>Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.

>Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

    cehalet ve bilgi


    Cornell Üniversitesi’ndeki öğrenciler arasında bir test yapıldı ve klasik “Nasıl geçti?” sorusuna öğrencilerden yanıtlar istendi…


    Soruların yüzde 10’una bile yanıt veremeyenlerin “kendilerine güvenleri” müthişti. Onların “testin yüzde 60’ına doğru yanıt verdiklerini” düşündükleri; hatta “iyi günlerinde olmaları halinde yüzde 70 başarıya bile ulaşabileceklerine inandıkları” ortaya çıktı.

    Soruların yüzde 90’ından fazlasını doğru yanıtlayanlar ise “en alçakgönüllü” deneklerdi; soruların yüzde 70′ ine doğru yanıt verdiklerini düşünüyorlardı.
    Tüm bu sonuçlar bir araya getirildi ve Dunning-Kruger Sendromu’nun metni yazıldı:

    “İşinde çok iyi olduğuna” yürekten inanan ‘yetersiz’ kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür! Ancak bu ‘cahillik ve haddini bilmeme’ karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur.
    ‘Eksiler’ kariyer açısından ‘artıya’ dönüşür.
    Sonuçta, ‘kifayetsiz muhterisler’ her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler…

    Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında ‘fazla alçakgönüllü’ davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler… Tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler… Muhtemelen üstleri tarafından da ‘ihtiras eksikliği’ ile suçlanırlar…”

    N’olur fazla mütevazi olmayın!…
    “Siz de çevrenize şöyle bir bakın” diyeceğim ama eminim bu satırları okurken bile aklınızdan bir dolu yüz, bir dolu isim geçti…

    Bence Dunning ile Kruger’in, bu çalışmalarıyla 2000’de, Nobel yerine Harvard Üniversitesi’nin Ig Nobel’ini alma nedeni “cahil olmamalarıydı”.
    Gönlümün nobelini bu ikiliye vererek yazımı Bertrand Russel’in bir sözüyle bitiriyorum:
    “Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır.”

    Not: Alıntıdır.

    Engin Çilekci

    Keşfet, Öğren, Paylaş

    İlgili Makaleler

    70 Yorum

    1. İSmi lazım değil kişinin de bu sendromü yüzünden neler çekiyoruz….sadece o tek kişi de değil onu gören ne kadar zır cahil varsa "Benim neyim eksik?" diyerek, başımıza çıktılar, eskiler "Ayakların baş olması" diye tabir etmişti böyle bir dönem geçiriyoruz. 🙁 ilkokul 2 terk karıları oraya, buraya uyduruk müdür, danışman, müşavir, halkla ilişkiler bilmem nesi diye atanıyor. 30 000 liraya maaş demiyor. Altında jeep. Ve kendisine daha da cesaret geliyor paranın verdiği güçle! 'Ben neymişim be abi?" diyor. Üniversite bitirip, yüksek lisans yapan, iki dil bilen insanı küçük görmeye başlıyor. E ülke de batıyor tabii…
      Eline sağlık..

    2. Bende bu modellerden oldukça fazla var. Hele iş görüşmelerinde var ya, iki senelik bile tecrübesi yok ama neredeyse mali müşavir kadar bilgim var diyecek. Yazık. Ama cahil cesareti dedikleri şey çok doğru. Maalesef ki bu tip insanlar daha hızlı yükseliyor.

    3. "Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında ‘fazla alçakgönüllü' davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler…"

      Burada benden bahsediyor. 🙂 Hata yapıyormuşuz demek ki!

    4. Ya bir sürü şey yazmıştım, sayfa kendini bi yeniledi, hepsi gitti:( Neyse özet geçeyim bari. Bilgili insan kritik yaptığı için sorgular şüphe duyar, cahil ise sorgulamadığı için mutlu görünür ama o sahte mutluluktur, yüzeysel yani.

    5. Cahil, cahil olduğunun farkindaysa bunları gerceklestirebilir. Cunku cahil oldugunun farkindaysa yeni bir seyler ogrenmeye meyli devam eder. Cok bildigini kabul ederse insan ben oldum derse zaten işi bitmiştir bunun yaninda cahilde cahil oldugunun farkinda degilse iki durumda da küstahlık ego baş gosterir. En iyisi cahil olduğunu bilmek ve bilgiye aç olmaktır diye dusunuyorum 🙂 guzel bir yazi teşekkürler

    6. Mesela yıkılacağını bile bile gece kondu yapıyorlar…Ben derim cahil cesareti ama….
      Bazende onların haklı kendimin tutuk olduğunu düşünüyorum.
      Gerçekten burda çizgi üstündeyim

    7. dünyaya cahil gerekli,cahil olmazsa gerçekleri,doğruları öğrenmek zor ve zaten etrafta cahilden geçilmiyor,bu cahillerden biri de biz olabiliriz..Okumamış cahil olurda, okumuş cahil olmaz mı,aralarındaki fark herhalde hangisinin daha tehlikeli olabileceğidir,bizce okumuş cahil daha tehlikeli olabilir..

    8. Bunu çevremizde bazı yerlerde görmemiz mümkün. Herhangi bir nedenle bir araya gelmiş insanlar arasında ön plana çıkmış bazı kişiler görürsünüz, neden olduğunu anlamadan bir süre dinlersiniz ve biraz sonra kendinize gelirsiniz ki çok gereksiz şeyler anlatıyordur 🙂 işte o bu kişi 🙂

    9. Cahil cesareti hakkında ilham verici bir paylaşımda bulunmuşsunuz. Özellikle son zamanlarda tüm dünyada giderek artan bir cehalet var ki popüler kültürün bunda etkisi çok fazla. Eskiden okuyan araştıran sorgulayan insanlar vardı şimdi herkesin elinde bir telefon ona çakılıp kalmış, sosyal medyada kim ne paylaşmış bunlara bakıyorlar. Üzücü bir durum gerçekten. Teşekkürler bu konuya değindiğiniz için.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu