İş Yerlerinde Duygusal Zeka Neden Önemlidir?
90’lardan önce duygusal zeka ara sıra ve tutarsız şekilde ele alınan bir terimden ötesine gidememişti. 1953 yılında bir edebiyat eleştirmeni olan Van Ghent, Jane Austen’in yaratmış olduğu bazı karakterlerin yüksek duygusal zeka belirtileri gösterdiğini yazmıştı. Leuner,1966 yılında yayımladığı makalesinde bazı kadınların duygusal zeka eksikliğinden dolayı annelik ve ev hanımlığı rollerini reddedebileceğini yazmıştı. Üzerine daha çok odaklanılmış olan yaklaşım ise 1986 yılında Payne’nin tezinde ortaya çıktı.
Payne, modern dünyada insanların üzerindeki duygusal kitle baskısının bireylerin duygusal anlamda gelişmesinin önünde büyük bir engel olduğunu yazmıştı tezinde. Peki bütün bu teoriler bizim bugün duygusal zeka olarak kabul ettiğimiz kavramla ne kadar örtüşüyor?
Artık çoğumuzun da bildiği gibi IQ önemini yitirmeye başlarken onun yerini duygusal zekaya alıyor. İş verenler, çalışanlarının duygusal zekasının yüksek olmasına önem veriyor. Bu makalede de zaten bu konunun nedenlerini sorguluyor olacağız ama ondan önce günümüzdeki modern duygusal zeka tanımını yapmamız gerekiyor. O halde başlayalım.
Duygusal Zeka Nedir?
Peter Salovey ve John D. duygusal zeka ile ilgili önde gelen araştırmaları yapmış olan iki psikolog ve onlara göre duygusal zeka, başkalarının ve kendisinin duygularını tanımlayabilme ve anlayabilme yetisidir. Onlara göre, bu yetenek aynı zamanda duygusal anlayışa karar vermeyi, sorunları çözmeyi ve başkalarıyla iletişim kurmayı da içinde barındırır.
Salovey ve Mayer, dört farklı duygusal zeka seviyesi olduğunu söylüyor, bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Duyguları algılamak
- Duygularla mantık yürütmek
- Duyguları anlamak
- Duyguları yönetmek
Geçmişte, duygular ve zeka genellikle birbirine zıt olarak görülüyordu. Bununla birlikte, son yıllarda, duygu psikolojisini araştıran araştırmacılar, biliş ve duygulanımla giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.
Bu alan, bilişsel süreçlerin ve duyguların insanların düşünme şekillerini nasıl etkilediğini araştırır. Mutluluk, öfke, korku ve üzüntü gibi duyguların ve ruh hallerinin insanların davranışlarını ve karar verme şeklini nasıl etkilediği üzerine yapılan birçok çalışma bulunmakta.
APA Dictionary of Psychology’ de yapılan tanımda da Salovey ve Mayer’in çalışmaları baz alınmış ve onların çalışmaları doğrultusunda ortaya koyduğu tanım sözlükte aynen yer almıştır. Sözlükte bunlara ek olarak, fikirleri, birçok kişilik değişkenini içerecek şekilde tanımı değiştiren ABD’li psikolog ve bilim gazetecisi Daniel J. Goleman’ın çok satan bir kitabında bu kavramı popüler hale getirildiği detayı da yer alıyor.
Çalışma Alanlarında Duygusal Zeka Neden Önemlidir?
Bildiğimiz gibi, hayattaki en başarılı ya da en tatmin edilenler en zeki insanlar değil. Muhtemelen akademik açıdan parlak olan ancak sosyal olarak beceriksiz ve işte ya da kişisel ilişkilerinde başarısız olan insanları tanıyorsunuzdur.
Entelektüel yetenek veya zeka bölümünüz (IQ) hayatta başarıya ulaşmak için tek başına yeterli değildir. Evet, IQ’nuz üniversiteye girmenize yardımcı olabilir, ancak final sınavlarına girdiğinizde stres ve duyguları yönetmenize yardımcı olacak EQ yani duygusal zekanızdır. IQ ve EQ birlikte bulunur ve birbirlerini oluşturduklarında en etkilidirler.
Başka bir açıdan duygusal zeka insanlarla ilişkilerde, yöneticilik becerisinde ve problem çözebilmede etkili bir rol oynadığından iş verenler bu yönleri kuvvetli insanlarla çalışmak istiyorlar.
Liderlikte önde gelen bir araştırmacı olan Gary Yukl, “Öz farkındalık, kişinin kendi ihtiyaçlarını ve belirli olaylar meydana gelirse olası tepkilerini anlamasını kolaylaştırır ve böylece alternatif çözümlerin değerlendirilmesini kolaylaştırır” demeye devam ediyor. Duygusal zekanın etkili olabilmesi için kendinizden başlaması gerekir.
Duygusal düzeyde nasıl çalıştığınızı ilk önce anlamadan diğer insanların refahını, gelişimini ve benlik duygusunu damıtamaz veya geliştiremezsiniz. Liderleri ayıran şey genellikle duygusal zeka seviyeleridir ve daha etkili bir işyeri geliştirmeye yardımcı olan da bu becerilerdir.
1.İş Yerinde Yüksek EQ
- Daha iyi kararlar almak ve sorunları çözmek
- Baskı altında soğuk kanlı kalmak
- Anlaşmazlıkları çözmek
- Daha fazla empatiye sahip olmak
- Yapıcı eleştiriyi dinlemek, düşünmek ve yanıtlamak
2.İş Yerinde Düşük EQ
- Her daim mazlum gibi davranma ve kişisel sorumluluktan kaçma
- Agresif veya pasif konuşma stillerine sahip olma
- Takım çalışmalarını reddetmek
- Başkalarının fikirlerine bağlı olma veya farklı fikirlere tamamen kapalı olma
Kısacası, duygusal zeka iş verenler için olmazsa olmazlar listesine girmiş durumda. EQ aynı IQ gibi doğuştan olabileceği gibi sonradan da geliştirilebilecek bir özellik. Eğer duygusal zekanızın yeterli seviyede olduğunu düşünmüyorsanız bu alanda kendinizi geliştirmenizi şiddetle öneririz.
Tavsiye Yazı- Başarılı İnsanların Olmazsa Olmaz Özellikleri
İlgi çekici bir içerik olmuş iş yerlerinde etik kurallar kadar duygusal zekada ön planda olmalıdır güzel önerilerde bulunnmuşsunuz teşekkürler.
Valla ne yaşan söyleyeyim şu anda Kocaeli formasyon dersi alıyorum sanki sınıfımızda sen varmışsın da bu dersleri birlikte alıyormuşuz gibi hissettim. Zamanlaman müthiş tam yazmayı düşündüğüm bir evrede sen önce davrandın. Tebrikler. Bu arada hocamızın adı İsmet Şahin. Bu konuları çok güzel anlatıyor. YouTube da eğitimin farklı konuları ile ilgili videoları da var. Tavsiye ederim.
Eskiden daha sık duyardım (EQ) duygusal zekayı. Evet, IQ ile EQ aynı anda geliştirildiğinde çok daha etkili oluyor. Yazıdaki günümüze uygun modern bir duygusal zeka tanımı çok güzeldi, teşekkürler.
LinkedIn'de paylaşmalık dedim ve paylaştım…
İyi yayın.
Makalemdeki yorumlarınızı anlamıyorum.
Blogumun SEO ile ilgili herhangi bir sorunu yok, her şey sorunsuz çalışıyor.
Bana ne demek istediğini söyleyebilir misin?
Faydalı bir makale bende facebook kaliteli yaşam sayfamda paylaşıyorum.
Hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da duygusal zeka çok önemli, çok güzel ve detaylıca anlatmışsınız. Teşekkürler
Kurumlarda liyakat ile gelmeyen yöneticilerin çoğunun duygusal zekasında problem var.İnsanı robot olarak görüyorlar.Bu dersler özellikle kurumlardaki yöneticilere verilmeli.Kendini yönetemeyen insanların başkalarını yönetmeye çalışması gerçekten ironi çünkü.Bilgiler için teşekkürler 🙂
Biz teşekkür ederiz beğenmenize sevindim.
Öğretmenize saygılar kusura bakmayın sizden önce yazmışım ama sizde kendi ifadelerinizle yazın bence faydalı olacaktır teşekkürler .
Rica ederim değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Teşekkürler.
Anahtar kelimeleriniz ve temanız pek iyi değil demek istemiştim 🙂
Teşekkür ederim, ilginiz için.
Rica ederim yorumunuz için biz teşekkür ederiz.
Evet malesefki ülkemizde böyle durumlar sıkça yaşanıyor. Umarım bir gün düzelir teşekkürler.
Misal adam senin canını sıkar iş yerinde.. Ağzına çakasın gelir ama yapamaz duygusallaşırsın işte bu duygusal zekadır.
Sizin örnek biraz farklı olmuş sanki 🙂
Muhasebe finansman mezunu olup sayısal sevmeyen biri olarak sözel iletişim ve duygusal zeka konusunda kendimi küçümseyemeyecegim.
ne mutlu sizin adınıza saygılar.