emlak

Şufa (Ön Alım) Hakkı Nedir

Şufa hakkı 

Genelde tapu sicil kayıtların da kullanılan bir terimdir. Bir Paylı yani (hisseli) taşınmaz malın satışa çıkması halinde onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkıdır. Yani ilk olarak hissedarlar alma hakkına sahiptir.

İki çeşit Şufa hakkı vardır;

1.Kanuni Şufa

Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakkı vardır.
Şufa hakkında hissenin çok veya az oluşunun önemi yoktur.Satış yapılmaya karar verildiğinde diğer paydaşlara  noter aracılığı ile haber verilmesi gerekmektedir.

Şufa hakkı

2. Sözleşmeden Doğan Şufa 

Bir taşınmaz malın maliki veya hissedarları tarafından o taşınmaz mal üzerinde mülkiyet payı bulunmayan üçüncü bir kişiyle sözleşme kanalıyla şufa hakkı tanımasıdır.

Bir örnekle açıklayalım, kiracının dükkana yaptığı restorasyon ,boya,kartonpiyer v.s masraflarına karşılık dükkanı satarken karşılıklı anlaşarak kendisine öncelik tanınması ve bunu tapuya kayıt ettirerek sözleşmeden doğan şufa hakkına sahip olmuş olmasıdır.

Şufa hakkı süresi

Yasalar, taşınmazın satışının noter aracılığı ile hisse sahiplerine bildirildikten sonra şufa hakkının kullanılabilmesi için 3 aylık süre tanımıştır. Satışın noter aracılığı ile bildirilmemesi durumunda süre 2  yıla çıkmaktadır.

Tavsiye yazısı : Vefa Hakkı-Geri Alım Hakkı Nedir? Vefa Hakkı Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

50 Yorum

  1. Uzmanı olduğunuz alanda Şufa hakkı ve çeşitleri hakkında verdiğiniz geniş bilgiden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Konuyu sosyal medya hesaplarımdan da ilgili okuyuculara ileteceğim kolay gelsin.

  2. Satış yapılmaya karar verildiğinde diğer paydaşlara noter aracılığı ile haber verilmesi güzel bir uygulama.. Paydaşlara malı alması için öncelik hakkı tanınması gibi bir şey anladığım kadarıyla..

  3. Şufa hakkını öğrendiğim iyi oldu. Demek satışa karar verildiği zaman noterle bildirim yapılması gerekiyor hissedarlara. Bugüne kadar hiç görüşmediğim bazı uzaktan akrabalarla bir miras durumum var. Bu açıdan faydalı oldu bu bilgi. Teşekkürler Engin Bey.:)

  4. Aslında günlük hayatta çok sık karşımıza çıkan bir durum… Bu konuyu güzel bir açıklamayla ifade etmişsiniz, faydalı oluyor bu bilgiler 🙂 Çok teşekkürler…

  5. Pixselle.com'dan adrsinden takip ve izlemeye aldım. Yazılarınızı beğenerek okuyoruz(www.pixselle.com adrsinden bizi takibe alırsaız çok memnun kalırız ve yazılara dilediğinizce yorum yapabilirsiniz.)
    Başarılar dilerim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu