sağlık
Uykusuzluk Nedenleri, Belirtileri ve Uykusuzlukla Başa Çıkma Yolları
Yeterli uyku güne daha dinç ve huzurlu bir şekilde başlamanıza yardımcı olur. Biliyorsunuz ki, güne nasıl başlarsanız devamı da o şekilde olur. Bu nedenle özellikle uyku problemi yaşıyorsanız, uykusuzluğun nedenleri ve uykusuzlukla başa çıkma yolları hakkında bilinçlenerek, daha sağlıklı bir yaşam için bu sorunun üstesinden gelmeniz gerekir.
Uykusuzluk yaşamın hemen hemen her alanını olumsuz etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir problemdir. Eğer siz de yorgun olduğunuz halde uyumakta zorlanıyorsanız, geceleri sık sık uykunuz bölünüyorsa ya da yeterince uyuyamadığınızı hissediyorsanız, muhtemelen kronik uykusuzluk sorunu yaşıyorsunuz!
Uykusuzluk Nedenleri ve Belirtileri
Uykusuzluğa neden olan problemler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bunun birçok nedeni olsa da, yaygın olarak görülen uykusuzluk nedenleri genel olarak şunlardır;
- Aşırı kafein tüketimi
- Aşırı alkol tüketimi
- Geç saatlerde yenen ağır yiyecekler
- Sigara kullanımı
- Huzursuz bacak sendromu
- Bazı hastalıklar (parkinson, reflü, hipertiroidi, astım ve alerjik hastalıklar gibi.)
- Bazı ilaçlar
- Uyku apnesi
- Sirkadiyen ritim bozukluğu (genellikle vardiyalı çalışanlarda görülür)
- Aşırı kilo, obezite
- Stres, depresyon, anksiyete
- Aşırı sorumluluk yüklenmek
- Travmatik olaylar yaşamak
- Uyku ortamının yeterince uygun olmaması (gürültü, ışık vs.)
Uykusuzluk belirtileri ise genel olarak şunları içerir;
- Gece sık sık uyanmak (uykunun bölünmesi) ve tekrar uykuya dalmakta zorlanmak
- Aşırı yorgun hissetmeye rağmen bir türlü uykuya dalamamak
- Uyuyabilmek için uyku ilacı veya alkol kullanmak
- Gün içerisinde sürekli yorgun ve uyuşuk hissetmek
- Konsantrasyon zorluğu yaşamak
Uyku Kalitesini Arttırma ve Uykusuzlukla Başa Çıkma Yolları
Uyku, yaşam kalitemizi en çok etkileyen faktörlerden biridir. Kaliteli uyku ruh halimizin, zihinsel ve fiziksel sağlığımızın, davranışlarımızın, ilişkilerimizin, özel ve sosyal yaşamımızın kalitesi üzerinde önemli bir belirleyicidir. Ancak, birçok insan iyi bir gece uykusu çekememekte ve bu durum gün içindeki performansını düşürmektedir. Bu sorunla başa çıkmak aslında her zaman sanıldığı kadar zor değil! Nasıl mı? Uyku sorunu yaşayanların çoğu herhangi bir ilaç ya da uyku hapı kullanmaya gerek kalmaksızın, yaşam tarzlarında yapacakları bazı değişiklikler ve alternatif yöntemler sayesinde bu sorunu kolayca atlatabilirler.
İşte, uykusuzlukla başa çıkma yolları ve daha sağlıklı bir uyku için dikkat edilmesi gerekenler;
- Rahat ve dinlendirici bir uyku ortamına sahip olun. Bu detay, uykusuzlukla başa çıkmak ve iyi bir uyku uyumak için oldukça önemlidir. Bu nedenle yatak odanızın fazla sıcak olmadığından, sessiz ve yeterince karanlık olduğundan emin olun (gerekirse uyku bandı ve uyku kulaklığı kullanın.) Ayrıca, yatağınızın da vücudunuzu destekleyen ve uykunuzun bölünmesine neden olmayacak kalitede olmasına da dikkat edin.
- Uyku saatlerinizi düzenleyin. Her insanın bir biyolojik saati vardır ve bu saati kontrol etmek mümkündür. Bunun için her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmak, biyolojik saatin dengeli bir ritme sahip olmasını sağlayacak ve uyku problemi ile başa çıkmayı kolaylaştıracaktır. Bu ritmi bozmamak için gün içerisinde kestirmekten de mümkün olduğunca kaçının.
- Uyku saatinde en az yarım saat önce televizyon ve bilgisayarı bırakın, biraz yatıştırıcı müzik dinleyin. Bu, zihninizin ve vücudunuzun gevşemesine ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Hatta uyumadan önce ılık bir duş almak da kolay uykuya dalmak için faydalı olabilir.
- Her gün düzenli olarak egzersiz yapın. Gün içerisinde yapacağınız egzersizler, gece çok daha rahat uykuya dalmanızı sağlar. Ancak, egzersizlerinizi geç saatlerde yapmamaya dikkat edin. Çünkü aşırı yorgunluk bazen uykuya dalmada zorlanmanıza neden olabilir.
- Yatmadan hemen önce aşırı sıvı tüketiminden kaçının. Böylece gece sık sık tuvalete kalkmak zorunda kalarak uykunuzun bölünmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca, yatmadan birkaç saat önce kafein alımını bırakmanız uykusuzlukla başa çıkmak için son derece önemli noktalardan biridir.
- Akşam yemeğini erken yiyin. Geç saatlerde ağır yemekler tüketmek uykuya dalmanızı zorlaştırır ve uyusanız bile mide yanması gibi problemlerden dolayı uykunuz bölünebilir.
- Uykusuzluk için çözüm arıyorsanız rahatlama tekniklerini öğrenin. Mesela nefes egzersizleri ve basit meditasyon teknikleri uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yanı sıra, kulakların üst orta kısmında bulunan ve “shen men” denen akupunktur noktasını baş ve işaret parmağınızı kullanarak hafifçe ovmanız da rahatlayıp gevşemenize yardımcı olur.
- Bazı bitkiler uyku hormonlarının daha hızlı salınmasına yardımcı olur. Uyumakta zorlanıyorsanız, papatya çayı ve kediotu çayı gibi uykusuzluğa iyi gelen bitkiler tüketebilirsiniz. Bu bitkilerin yatıştırıcı etkisi varıdır ve alternatif tıpta uykusuzluk için şifalı bitkiler olarak adlandırılırlar.
Uykusuzluk için çözüm yolları genel olarak bu şekildedir. Tüm bunları uyguladığınız halde hala uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, bu sorunun tam olarak nedenini öğrenmeniz ve profesyonel destek almanız gerekebilir. Bu nedenle bir uzmanla görüşmeniz kaliteli bir uyku için gerekli tedaviyi almanıza yardımcı olacaktır.
Tavsiye Yazı- Sağlıklı Bir Toplum İçin Sağlıklı Yaşam Planı
Bende ara sıra uyku problemi yaşayanlardanım bu konu hakkındaki önemli ve faydalı bilgiler için teşekkür ederim 🙂
Gün içinde keyfimi kaçıran olumsuz bir durum mutlaka uykumu da kaçırır. Ah! o kaçan uykuyu yakalamak ne zordur.
Stresli olduğum zamanlarda uykum alt üst oluyor. Ama çalıştığım yorulduğum zamanlarda mışıl mışıl uyuyorum . Bir öneri de insanların neden yorgun olduğu zamanlarda uykusu daha verimli oluyor.
Öneriler için teşekkürler
Çok ciddi bir uyku sorunu yaşıyorum yıllardır.
Artık doktorlar da araştırmaktan bıkmıştı bir dönem.
Bende kabullendim sanırım.
Ruh halime göre değişiklik gösteriyor bu durum.
Dün akşam 10 da uyuyan ben önceki gece sabaha karşı hala uyanıktım.
Hayat bizi yordu :)))
Çok faydalı bir paylaşım birçok insanın ortak derdi, çok teşekkürler.
güzel bir yazı olmuş, bende daha çok uyuma isteği problemi var aslında 🙂
Benim gibi kafayı yastığa koyup uyumayanlar için gelmiş yazı uyumakta zorluk çekenlere tavsiye edilir.
Şayet kafam rahatsa, hasta değilsem hayatta uyku sorunu çekmem. Yastığa her zaman beş kala:)
Uykusuzluk daha doğrusu uyuyamama sorununun büyük kısmını mutlu olmak çözer. Nasıl mutlu olunur o ayrı bir muamma 🙂
Uyku sorunu yaşayanlardan biri de benim. Gün içinde yorgun bir şekilde dolanırım etrafta. Kırk yılda bir deliksiz uyurum. Aram iyi değil yani.
Geç yatmayı seviyorum ama adı uykusuzluk mu tam bilemiyorum çünkü uykumu aldığımı hissediyorum. Burada bahsedilen uykusuzluk nedenlerinden bazıları bana uyuyor en azından onlara dikkat edeceğim. Kaliteli uyku hepimizin hakkı çünkü. Teşekkürler bu değerli bilgiler için.
ah ah keşke az uyuyabilsem. çok ve derin uyurum 🙂 feriha hanım öykümün yeni bölümünü ve çöpteki fotoğraflar yazılarımı okusanaaa 🙂
heey, dünkü yazım, aile evleri, kortejolar, var mı senin mahallede veya iş yaptığın semtlerde. varsa, dolaşırken fotisini çekip bloga koysanaa, göreyim ben deee 🙂 eski binalar ama emlakçısın belki bulursun, birkaç yerde buldum istanbuldaaa 🙂
Bu sıkıntıyı yaşayan biri olarak bana en iyi gelen şey nefes egzersizleri oldu. Uykusuzluk beraberinde bir çok hastalığı da getiriyor çünkü.
Komşuların gürültüsü olmazsa güzel uyuyorum. 🙂
Bitkisel çaylar bir yere kadar etkili olabiliyor ama devamlı alınırsa,bunun da etkisi kalmayabiliyor..Uykusuzluk nedenleri ve çözüm yolları için emeğinize sağlık..😊
Allâh'a şükür böyle bir derdim yok. Eşimin tâbiri ile "Yastığa 5 kala" uyuyorum. Çok uykucu da değilimdir. Günde 6-7 saat uyku yeter de artar. Rabbim dermansız dert vermesin.
Umarım düzelir rica ederim ne demek
Evet ama işte kafaya helede yatarken çok bir şey takmamak lazım teşekkürler.
Evet vücut yorulunca sanki biraz daha kolay uyuyoruz biz teşekkür ederiz.
Evet biraz düzensiz bir uyku düzeniniz varmış yazdıklarımı bir uygulamaya çalışın muhakkak bir faydası dokunur teşekkürler.
rica ederim faydasını görürler umarum saygılar
hım sizin dert de farklıymış ona da bir yazı yazmak gerekli teşekkürler
Çok teşekkürler.
Süpermiş ne güzel umarım sıkıntıları olanlara da uykusuzluk nedenleri belirtileri başa çıkma yolları adlı yazımız fayda sağlayacak teşekkürler.
o zaman öncellikle mutluluğun sırlarını mı yazmalıydık bilemedim 🙂
Bunun başka nedenleri vardır bence araştırmak gerekli teşekkürler.
Geç yatmasak daha iyi olur en geç 12.30 da gece uykuda olmak lazım bedenimiz o saatlerde kendiniz yenilemeye başlıyor çünkü biz teşekkür ederiz.
Pc başından tv başından biraz kalkarsak uyuruz sanki yazınızı okuyacağım teşekkürler.
Denk gelirsem tabi ki de teşekkürler.
Evet vücut kendini yenilemeyince yeterince uyumayınca bazı hastalıklara daha çabuk yakalanıyoruz.
Hım evet sizin sıkıntı daha büyük Allah yardımcınız olsun 🙂
Teşekkür ederiz tabi herşeyi kararında tüketmek gerekli saygılar.
Amin ne güzel bir sıkıntınız yok uyku konusunda olmasında inşallah
Uykusuzluk bir dönem yaşadığım bir sorundu. Gece bir türlü uyuyamaz, vampirler gibi hava aydınlanana kadar uyanık kalırdım:) Neyse ki geçti. Bu sanırım belli bir uyku düzenine alışmakla alakalı bu konu. Artık normal insanlar gibi geceleri uyuyorum şükür. 🙂 Verdiğiniz tavsiyeler çok güzel. Özellikle gece geç saatte yemek yememek, geç saatlere kadar demlik demlik çay içmemek çok etkili oluyor. 🙂 Onun yerine sizin dediğiniz gibi papatya çayı güzel alternatif. Bir de melisa çayını tavsiye ediyorum efendim. Mis gibi bir kokusu var. Ve şıp diye uyutuyor insanı. 🙂 Teşekkürler güzel tavsiyeleriniz için.
Deep'e cevap vermek istiyorum. Engin Bey Pendik'te ikamet ediyor sanırım. Biz de uzuun yıllar orada yaşadık. Sanırım o evlerden o bölgede hiç yok. Eskiden Pendik burnunda eski ahşap evler falan vardı hatırlıyorum. Ama kentsel dönüşüme girdi oralar. Kaldığını sanmam. Değil mi Engin Bey. 🙂
Ne güzel uykunuzu düzene sokmuşsunuz evet cafein içeren maddeler de sıkıntı veriyor dikkat etmek gerekli ayrıca güzel bilginiz için teşekkürler
Evet bu çevrede çok fazla yok ama ben ilçe dışına da çok fazla çıkıyorum eğer rastlarsam çekeceğim inşallah teşekkürler gülhan hanım
pendik dünyanın öbür ucu yaa. istanbul sayılmaz oraları 🙂
Valla istanbul büyük şehir belediyesi sayıyor sıkıntı yok
pendikte olmaz kortejo. pendik yoktu o zamanlar. kadıköy bile yok. istanbul, sadece tarihi yarımada. oraya istanbul deniyormuş. beyoğlu bile istanbul değilmiş 1900 başlarında. karşı taraf diyolarmış beyoğluna. sonra işte beyoğlu bebek sarıyer filan başlıyo, atla gidiyolar. kadıköy boş o zaman. bostan filan. oraya ormana gider gibi pikniğe gidiyolar. kortejolar, 1900-1950 arasında. yani kadıköyde bile yok yanılmıyorsam. kartal pendik yeni yerleşim yerleri. istanbula yeni gelenlerin yerleşim merkezi oralar. önce karadenizliler filan gelmiş herhalde. biz avrupa yakalılar, oraları istanbul olarak görmüyürız kikiriki 🙂
eveet anadolu yakası bizim için yazlık yanii. sayfiye sayılır 🙂
Evet bahsettiklerini okumuş hatta çok güzel resimleri incelemiştim. Şuan Tuzlaya kadar istanbul geçiyor hatta bir ara gebze de istanbul'a bağlıydı sonradan kocaeliye verdiler
Tamam biz istanbullu değiliz ne yapalım 🙂
Bazen mevsimsel geçişler de etkiliyor uykuyu…
Doğru söylüyorsunuz sıcaklar bunaltıyor alerjik reaksiyonlar filan teşekkürler.
Uykusuzluk adamı yıkar hastalıktan daha beter valla
Evet uykusuzluk insanı ve organlarını bayağı yıpratıyor teşekkürler.
que mal cuando se tiene insomnio.
Evet epeyce rahatsız eden bir durum teşekkürler.
Gece uzun uzun oturmayı seviyorum sonra da uykusuzlukla ilgili problemler başlıyor tabiii. kafein baş düşman maalesef bir de ben gece çok yorgunsam uyuyamıyorum 🙁 Uykusuzluk belirtileri mi var bende acaba ? Yok bunlar sadece hafta sonları oluyor yoksa mışıl mışıl uyuyorum 🙂
sıklıkla yaşadığım bir sorundur uyuyamamak. kafamda sorunlar varsa vay halime. lise sondan itibaren başladı durum. 🙂
Evet hafta sonu daha rahat davrandığınız için ve dikkat etmediğiniz için bu gibi aksaklıklar oluyor.hafta sonu da az dikkat edersek çokta bir problem yok gibi saygılar.
Hayata atılma mücadelesi gibi ve onun sardığı düşünceler zamanla geçer çokta kafaya takmamak lazım 🙂