faydalı bilgiler

Hangi Balık Hangi Ay Daha Lezzetli Olur?

 Her sebzenin ve meyvenin nasıl bir mevsimi oluyorsa, balıklar da böyledir. Hangi balık hangi ay daha lezzetli olur? Bilmek gerekir. Balığı bu zaman çizelgesine uygun olarak mevsiminde yemek lazımdır. Lezzet almak için doğal mevsiminde balıkların tüketilmesi oldukça önemlidir. Her gıda, mevsiminde tüketildiğinde besin değeri daha fazla vücuda girer. Bir ürünün hem besleyici hem de lezzetli olması için doğal mevsiminde yenmesine dikkat edilmelidir.


Hangi Balık Hangi Ay Daha Lezzetli Olur?


Katkı ve GDO İçerikli Gıdalardaki Artış

Bir yandan katkılı diğer yandan da GDO içerikli gıdalarla beslenme, her geçen gün daha artmaktadır. Ne yazık ki, ülkenin tarım politikası da buna bir çare üretmekten acizdir. Sağlığın arka plana itildiği ve tarım ülkesinin kendi kendine yetebilecek bir vasfının da iflas ettirildiği bir süreçte, ülke insanı GDO ve glikoz şurubu gibi katkılı ürünlere mahkum edilmiş durumdadır.

Eski insanların kışın domates yemediği, yazın da gerekli gıdaların kurutulması gibi işlemlerle kışa hazırlık yaptığı düşünülürse, günümüz insanlarının hali ortaya çıkmaktadır. Üreten bir topluluğun tüketim çılgını haline dönüştürülmesi, yöneticilerin umarsız ve umursamaz tavırları ve sadece kendi kazançlarına odaklanmaları, halkın durumuna birer ayna mesabesindedir. Hangi balık hangi ay daha lezzetli olur?

Yenilen ve İçilene Dikkat Etmek Aynı Zamanda Dini Bir Görevdir

Ülke insanının kahir çoğunluğu Müslümandır. Müslüman ise yediği içtiği şeylere dikkat etmekle mükelleftir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve kendine has bir de denizi bulunan koca ülke, nasıl oluyor da balık fukaralığı yaşıyor? Balığı hem en az miktarda tüketiyor hem de en fazla bedeli ödeyerek yiyor? Bunda hem ülkeyi yöneten aklın hem de ülke insanın birlikte sorumlukları vardır.

Balık avına giden zihniyet, yarını değil anı düşünürse, aç kalır. İnsan olan, düşünme melekesini kullanarak, balıkların ve deniz canlılarının köküne incir ağacı dikecek şekilde bir avlanma yapmaz. Yasak zamanlarda ava çıkmaz. Balığın büyümesine ve üremesine zemin ve zaman hazırlar. Cehaletin kol gezdiği ülkede, cehaletin karanlığında sadece ülke halkı değil, maalesef ülkeyi yönetenlerde yer almaktadır. Sürekli kanun çıkararak işin çözülmeyeceğini idrak etmek bu kadar mı zor!

Balığın Aylara Göre Lezzet Bulması

Mevsim kıştır. Aylardan Ocak ayı geldiğinde, sofralara konulacak ilk balık, uskumrudur. Palamut ile Çupra da, tavadan aldıkları lezzeti damaklara sunmak için bu ayı gözetler. İstavrit, bu ayın en leziz balıklarından biridir. Hem hamsi hem de kefal, Ocak ayında iyice yağlanırlar. Zira bolca kar suyu kulaklarına kaçmış vaziyettedir. Bu balıkların en lezzetli olduğu mevsim bu aydır.

Şubat ayı denildiğinde, Kalkan mevsimi akla gelir. Kalkan balığının mevsiminin başlangıcı, Şubattır. Kalkan mevsimi, Mayıs ayına değin sürer. Çupra ile İstavrit de bu ayda avlanan ve yenilen balıklardandır. Somon ve dil balığının da tüketildiği bir ay olarak görülür. Ancak hem uskumru hem palamut hem de lüfer, Şubat denildiğinde yağını kaybeder. Bu da, lezzetten uzaklaştıkları anlamı taşır.

Mart ayı girdiğinde, balık sezonu kısırlaşmaya başlar. Kalkan için mevsim devam etmektedir. Hem levrek hem de kefal için lezzetli zaman dilimidir. Nisan ayının girmesi ile bazı yasaklar da başlar. Tabi takan ve onları yakalamak isteyenlere! Kalkan balığının da en lezzetli olduğu zaman dilimlerindendir. Bu ayda hem levrek hem kılıç hem de mercan balıklarının bulunma oranı fazladır. Tekir ile çupra da bu ayda lezzetli balıklardandır.

Mayıs ayı av yasağı demektir. Hem deniz hem de göllerde av yasağının olduğu bir zaman dilimidir. Sadece denizlerde olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Bu ayın favori balıkları arasında ilk sırayı, levrek alır. Tekir ile dil balığı peşinden gelir. Kırlangıç ve kılıç balığını, iskorpit takip eder. Haziran, balık fakiridir. Zira tüm balıkların yumurtalarını bırakma ayıdır.

Yaz Aylarının Balık Kıtlığı

Temmuz denildiğinde ilk görülen balık, sardalyedir. Bu ayda başlayan sardalye mevsimi, Ekim ayına değin sürer. Hem tekirin hem de barbunyanın buluna bildiği bir mevsimdir. Ağustos girdiğinde ise çingene palamut mevsiminin başlaması akla gelir. Sardalyenin da devam ettiği, mercan ve kılıç balığının da lezzetli olduğu bir mevsimdir.

Sardalye ile kılıç balığının en önde yer aldığı zaman dilimi, Eylüldür. Palamudun irileşmeye başladığı bir aydır. Kırlangıç ile lüferin çıkmaya başladığı mevsimdir. Balıkların Karadeniz sularında bolca beslenip, Marmara denizine doğru dökülmeye başladıkları mevsim, Ekim ayıdır. Palamut başta olmak üzere, sardalye, kılıç, hamsi, istavrit ve lüferin bol olduğu zaman dilimidir.

Kasım ayı, torik balığının sahneye çıktığı bir zaman dilimidir. Ekim ayının balıkları da bu ayda lezzetini korumaktadır. Aralık ayı girdiğinde, tekir balığı bollaşır. Hem çupra hem de hamsi, sofralarda bolca bulunur. Palamut ile uskumru ve lüfer ile torik de hem oldukça yağlı hem çok lezzetli olurlar. Bu normal koşullarda ve geçmişten gelen bilgilerdir. Bu akışı bozan da maalesef üç kuruş fazla kazanmanın derdine düşen balık katili avcılardır.

Tavsiye yazı-  Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. Aslında önceki yıllarda hiç balık yemezdim. Şimdi zaman zaman hamsi ve palamut tüketiyorum. Geçen gün eşimle aramızda böyle bir konuşma geçmişti. Hiç anlamıyoruz ki i bu aylarda balık çeşitlerinden hangisi yenir diye yazın bu yüzden benim için çok faydalı oldu. Ellerine sağlık.

  2. Her balığın lezzetinin arttığı aylar var, bunları bilerek tüketmek hem damak lezzeti hem de fayda açısından daha iyi. Farkındalık ve bilinç oluşturan çok değerli bilgiler için teşekkürler.

  3. Balık sevilmez mi diyeceğim ama sevmeyenler varmış demek 🙂 bir yerden başlamak lazım değişik çeşitler deneyin belki damak zevkinize uyan vardır .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu