faydalı bilgiler

Türkiye’deki Enerji Kimlik Belgesi Uygulamasının Konutlara Etkisi

 

Enerji Kimlik Belgesi

Türkiye’de enerji kimlik belgesi mesken kabul edilen tüm binalarda mutlaka alınması gerekiyor. “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” kapsamında Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği çıkartılmıştır.

Enerji kimlik belgesi, 2007 yılının Nisan ayında zorunluluk haline gelmiştir. Bu belge, “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ile onaylanmıştır. Enerji kimlik belgesi içerisinde şu bilgiler yer alıyor:

  • ·         Bina içlerindeki enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması.
  • ·         Çevrenin korunmasını sağlamak.
  • ·         Enerji israfının önlenmesi.
  • ·         Binaların enerji ihtiyacının giderilmesi.
  • ·         Binalardaki enerji tüketim sınıflandırmasının yapılması.
  • ·         Yalıtım özellikleri.
  • ·         Soğutma, ısıtma sistemleri.

Enerji kimlik belgesi temelde ölçüm raporu olarak karşımıza çıkıyor. Binadaki enerji performansını ölçümü sonucunda verileri ortaya çıkaran belge olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin; beyaz eşyalarda karşımıza çıkan A enerji sınıfı, C enerji sınıfı gibi durumlar eşyaların harcamış olduğu enerjiyi bizlere ifade ediyor. Burada A en az; G’de en fazla enerjinin harcandığı gösteren ibare olarak karşımıza çıkıyor.  Belirttiğimiz bu husustan; binanın tükettiği enerji miktarını kolayca öğrenebilirsiniz.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Enerji Verimliliği Kanunu Nedir?

Enerji kimlik belgesi temelini; 18 Nisan 2007’de Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu oluşturuyor. Kanun genel anlamda pek çok konuyu ele alıyor. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği; enerji kimlik belgesi ile ilgili tüm hususları bizlere açıkça ifade ediyor. Genel olarak binalarda zorunlu koşulan enerji kimlik belgesine bazı yerlerde gerekte duyulmaz. İstisna olarak kabul ettiğimiz o yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • ·         Atölyeler
  • ·         Seralar
  • ·         Sanayi üretimi gerçekleştiren tesisler
  • ·         Soğutulması ve ısıtılması gerek görülmeyen binalar
  • ·         Kullanılmama süresi 2 seneyi geçen binalar
  • ·         50 metrekareyi kullanım alanı geçmeyen binalar

Enerji kimlik belgesi yasası çıkarılırken sektörlerin bazıları özellikle muaf tutulmuşlardır. Özellikle sanayi üretimi gerçekleştiren tesislerde daha çok enerji etüdü olarak adlandırılan detaylı ölçümlemeler yapılır. Hayvancılık, sera vb. sektörlerin olduğu binalar destek amaçlı belge yükümlülüklerin muaf tutulmuştur. Çok küçük binalardaysa enerji performansı ölçülmesine gerek duyulmamıştır. Aynı zamanda bina enerji performanslarını soğutma ile ısıtma benzeri faktörler etkiliyor. Soğutmanın ve ısıtmanın gerek duyulmadığı binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu tutmak saçmadır.

Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Genel Bilgiler

Binaların alması için zorunlu koşulan enerji kimlik belgesiyle alakalı insanların aklında bazı sorular vardır. O sorularını ve cevapları şöyle sıralayabiliriz:

Enerji Kimlik Belgesi Almak Kimin Sorumluluğundadır?

Site denetçileri ile yönetimi, bina-apartman yöneticileri, işletme görevlisi-yetkilisi, binayla idari ilgilenen yönetici ya da temsilcilerin enerji kimlik belgesi almaları gerekiyor. İdareler, yöneticiler ve yetkililer tarafından sorumluluk alınıp belgenin temin edilmesi için takibinin yapılması gerekiyor. Enerji kimlik belgesi alındıktan sonra bir nüshası; enerji yöneticisine, bina sahibine- yöneticisine ve yönetim kurulunda muhafaza edilmektedir. Belgenin bir nüshasını da binanın girişine görülecek şekilde asınız.

Enerji Kimlik Belgesi Kaç Sene Geçerlidir?

Enerji kimlik belgesi nasıl sorulur dışında geçerlilik süresi de çok önemlidir. Enerji kimlik belgesinin geçerlilik süresini 10 sene olduğunu söyleyebiliriz. Enerji kimlik belgesini vermekle yükümlü olan kuruluş tarafından belge hazırlanır. Belge hazırlandıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onaylar. Enerji kimlik belgesi özellikle yeni binalar için çok gereklidir. Yeni binaların yapı kullanım izinleri enerji kimlik belgesi için ön şart diyebiliriz. Enerji kimlik belgesi; mantolama, tadilat ve uygulama gibi işlemler yapıldığında 1 sene içerisinde yenilenir.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu

Enerji kimlik belgesi aracılığıyla binaların ve bağımsız bölümlerin kiraya verilmesi, alımları ve satımları gerçekleşir.  Bina sahibi tarafından; binanın satılması, kiralanması gibi durumlarda enerji kimlik belgesinin sureti karşı tarafa verilir.


 Tavsiye Yazısı : Halka Açık Bir Wi-Fi’ye Bağlanmak Güvenli mi?

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Enerji kimlik belgesi bir nevi ölçüm raporu gibi. Bu konuda pek bilgim yoktu, sık sorulan soruları cevapladığınız için teşekkürler, daha iyi anlamış oldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu