emlak

Kadastro Nedir? Kadastro Neden Yapılır?

Kadastro Nedir?

Taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek, hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine kadastro denir.
Kadastro nedir kadastro neden yapılır
Taşınmaz malların her birinin tapu kütüğüne kaydedilmesi gereklidir. Tapu kütüğüne kaydedilecek bütün taşınmaz mallar için kütükte ayrı bir sahife açılır. Bu taşınmazlara tapu kütüğünde bir sahife açılması işlemine “tapulama” denilmektedir.. Uygulamada ise Medeni Kanunun öngördüğü tapu kütüklerinin tutulması arazi kadastrosunun yapılmasına bağlanmıştır. Bu nedenle gerçek tapulamaya kadastro ile başlanır.

Kadastronun Amacı Nedir?

Kadastro yapılmasındaki amaç, tapu sicili oluşturarak ülkenin topografik haritasını hazırlamak, taşınmaz mal ve mülkiyetinin tespitini yapmak, tapusu bulunmayan arazileri tapuya bağlamak ve taşınmazların mal mülkiyetini devlet garantisi altına almaktır. Kadastro işlemleri harca tabi olup, harç oranları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.

Kadastro Çeşitleri Nelerdir?

Kadastro  tarihinin gelişmesi içerisinde taşınmazların mülkiyetinin tespiti, vergi, taşınmaz değerlemesi, toprağa dair her türlü verimlilik politikalarının belirlenmesi ve yönetilmesi amaçları ile farklılık ve değişim göstermiştir. Bu değişimlere bağlı olarak kadastro şu şekilde çeşitlendir:

  • Vergi için yapılan

  • Hukuki Kadastro,

  • Çok Amaçlı Kadastro, 

  • Arazi İdaresi için yapılan kadastro

Tavsiye yazı: 2019 Bilirkişi Ücretleri

Kadastro hizmetleri genellikle, 3402 sayılı kanun gereğince kadastro müdürlükleri bünyesinde devlet memuru olarak görev yapan kadastro teknisyenleri ve kadastrosu yapılacak çalışma alanı içinde köy derneği veya belediye meclisince seçilen en az 3 bilirkişi ve bunlardan bir tanesi muhtar olur ve bu ekip tarafından yapılır.

Engin Çilekci

Keşfet, Öğren, Paylaş

İlgili Makaleler

30 Yorum

  1. Kadastro uygulaması tapu sicili oluşturmak ve taşınmaz mal ve mülkiyetinin tespitini yapmak açısından önemli bir uygulama. Bilgiler için teşekkürler, yeni temanız hayırlı olsun 🙂

  2. Kadastro veya Tapu ve Kadastro ifadesini sıkça duyarız. Ama açıkçası detayları hakkında çok bilgim yoktu. Herkesin bu konular hakkında bilgi sahibi olması gerek. Ev satarken, ev alırken veya arsa alırken falan hep bu kavramlarla karşılaşıyoruz. Bunları bilmek konu hakkında daha bilinçli ve doğru işlemler yapmaya yardımcı olur. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için Engin Bey.

  3. Taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek, hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi ülkemizdeki en önemli konulardan bir tanesi. Zira kadastro çalışmaları olmasa bu kadar ihtilaflı durum çözülemezdi. Toprağa ve gayrimenkule çok bağlı bir ülkeyiz. Haliyle en hassas noktalarımızdan bir tanesi tapu sahipliği.

  4. Herkes sürekli duyuyormuş ama kimse Kadastro'nun ne anlama geldiğini bilmiyormuş… Bunlardan biri de benim. 🙂 Kadastro nedir sorusunun cevabı için bundan sonra bu sayfayı öneririm. Oldukça açıklayıcı olmuşsunuz. İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu